Újabb érv a kávé mellett? Csökkentheti a második legtöbb halált okozó rák rizikóját
Hogyan csökkenti a kávé a vastagbélrák rizikóját?

Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Nem tökéletes, mégis imádja a divatvilág: az örmény modell a Gucci új kedvence »

Mennyei bőrápoló ínyencségek, a pihe-puha selymességért: őszi illatvarázzsal csábítanak »

A Hadid-lányok 56 éves édesanyja bomba formában van: Yolanda akár ma is modellkedhetne »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Napi mindössze egy-két csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát - sugallják egy új tanulmány eredményei. A betegség hazánkban a tüdőrák után a második legtöbb halálesetért felelős rákfajta.

A kutatók 8500, Izraelben élő ember kávéfogyasztási szokásait vizsgálták tanulmányukban. A résztvevők közül nagyjából ötezren küzdöttek vastagbéltumorral, 3500 embernél nem diagnosztizáltak rákot. A résztvevők átlagosan kevesebb mint két csésze kávét ittak naponta - adta hírül a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

A kávé csökkenti a vastagbélrák kockázatát?

Összességében a kolorektális rák előfordulási esélye nagyjából 30%-kal alacsonyabbnak mutatkozott a kávéfogyasztóknál, mint a nem kávézóknál. A tanulmányt készítő kutatók egyike, Stephanie Stenzel, a Dél-kaliforniai Egyetem Norris Átfogó Rákkutatási Központjának munkatársa elmondta, egyelőre túl korai lenne a vastagbélrák-kockázat csökkentésére alkalmas módszerként javasolni a kávéfogyasztást, de a bizonyítékok mindenképpen ebbe az irányba mutatnak.

A szakember az Amerikai Rákkutató Társaság találkozóján ismertette az eredményeket.

Mennyi a napi adag?

A naponta kevesebb mint egy csésze kávét elfogyasztó emberek kockázati mértékéhez képest, a naponta egy-két csészényi kávét ivók esetében 22%-kal, a két-két és fél csészével fogyasztóknál 44%-kal, míg a két és fél csészényi kávénál többet ivóknál 59%-kal volt alacsonyabb a kolorektális rák kialakulásának kockázata. Természetesen nem annyira a mennyiségre, inkább a minőségre érdemes koncentrálnod. Kattints korábbi cikkünkre, és tudd meg, milyen a jó minőségű kávé!

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a kávézás csökkenti a vastagbélrák esélyét, de nem találtak a mostanihoz hasonló összefüggést. A szakemberek szerint a vastagbéltumorral küzdő résztvevők számának tekintetében ez volt az egyik legnagyobb tanulmány, amely a témában született.

Mi az oka?

A kutatók feltételezése szerint a kávéfogyasztás azáltal csökkentheti a kolorektális rák kockázatát, hogy felgyorsítja az anyagok áthaladását a vastagbélen, ami azt jelenti, hogy a szövet kevesebb ideig van kitéve a potenciálisan rákkeltő anyagoknak. Az is lehetséges, hogy a kávéfogyasztás befolyásolja a bélben lévő mikrobák összetételét, vagy a kávé alkotóelemei rákmegelőző tulajdonságokkal bírnak.

MINDEN ÍZÉBEN MESTERMŰ

Fedezze fel az érzékien finom ízek és gazdag aromák világát, mely ott rejlik minden egyes L'OR Espresso alumínium kapszulában.

Élje át a kávézás tökéletes élményét a L'Or kompatibilis kapszuláival, Nespresso®* gépekhez fejlesztve.

*Harmadik fél védjegyei nem kapcsolódnak a JACOBS DOUWE EGBERTS-hez.

A kompatibilis kávégépek listájához látogasson el a weboldalra: www.lorkavekapszula.hu

Promóció

További vizsgálatokra van szükség

Stenzel közölte: további tanulmányokra van szükség, hogy más populációknál is megnézzék a kávéfogyasztás hatását a vastagbélrák kockázatára, illetve annak kiderítése érdekében, hogy az összefüggést befolyásolja-e a genetika. A mostani tanulmány készítésekor a kutatók azt kérdezték a résztvevőktől, hogy hány adag kávét isznak naponta, ami viszonylag szabad értelmezésre ad lehetőséget, tehát továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan milyen mennyiségű kávéval van összefüggésben az alacsonyabb vastagbélrák-kockázat.

Amit kerülj!

Kattints az alábbi videóra, és nézd meg, milyen rákkeltő élelmiszerek fogyasztását érdemes kerülnöd!

A vastagbélrák megelőzése

Bár a fent említett kutatás eredményei biztatóak, nem lehet a rákmegelőzést kizárólag a kávéfogyasztásra alapozni. Kattints korábbi cikkünkre, és nézd meg, hogy milyen életmódbeli tényezőkön érdemes változtatnod!

Ezt is szeretjük