Újabb érv a kávé mellett? Csökkentheti a második legtöbb halált okozó rák rizikóját
Hogyan csökkenti a kávé a vastagbélrák rizikóját?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napi mindössze egy-két csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát - sugallják egy új tanulmány eredményei. A betegség hazánkban a tüdőrák után a második legtöbb halálesetért felelős rákfajta.

A kutatók 8500, Izraelben élő ember kávéfogyasztási szokásait vizsgálták tanulmányukban. A résztvevők közül nagyjából ötezren küzdöttek vastagbéltumorral, 3500 embernél nem diagnosztizáltak rákot. A résztvevők átlagosan kevesebb mint két csésze kávét ittak naponta - adta hírül a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

A kávé csökkenti a vastagbélrák kockázatát?

Összességében a kolorektális rák előfordulási esélye nagyjából 30%-kal alacsonyabbnak mutatkozott a kávéfogyasztóknál, mint a nem kávézóknál. A tanulmányt készítő kutatók egyike, Stephanie Stenzel, a Dél-kaliforniai Egyetem Norris Átfogó Rákkutatási Központjának munkatársa elmondta, egyelőre túl korai lenne a vastagbélrák-kockázat csökkentésére alkalmas módszerként javasolni a kávéfogyasztást, de a bizonyítékok mindenképpen ebbe az irányba mutatnak.

A szakember az Amerikai Rákkutató Társaság találkozóján ismertette az eredményeket.

Mennyi a napi adag?

A naponta kevesebb mint egy csésze kávét elfogyasztó emberek kockázati mértékéhez képest, a naponta egy-két csészényi kávét ivók esetében 22%-kal, a két-két és fél csészével fogyasztóknál 44%-kal, míg a két és fél csészényi kávénál többet ivóknál 59%-kal volt alacsonyabb a kolorektális rák kialakulásának kockázata. Természetesen nem annyira a mennyiségre, inkább a minőségre érdemes koncentrálnod. Kattints korábbi cikkünkre, és tudd meg, milyen a jó minőségű kávé!

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a kávézás csökkenti a vastagbélrák esélyét, de nem találtak a mostanihoz hasonló összefüggést. A szakemberek szerint a vastagbéltumorral küzdő résztvevők számának tekintetében ez volt az egyik legnagyobb tanulmány, amely a témában született.

Mi az oka?

A kutatók feltételezése szerint a kávéfogyasztás azáltal csökkentheti a kolorektális rák kockázatát, hogy felgyorsítja az anyagok áthaladását a vastagbélen, ami azt jelenti, hogy a szövet kevesebb ideig van kitéve a potenciálisan rákkeltő anyagoknak. Az is lehetséges, hogy a kávéfogyasztás befolyásolja a bélben lévő mikrobák összetételét, vagy a kávé alkotóelemei rákmegelőző tulajdonságokkal bírnak.

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

További vizsgálatokra van szükség

Stenzel közölte: további tanulmányokra van szükség, hogy más populációknál is megnézzék a kávéfogyasztás hatását a vastagbélrák kockázatára, illetve annak kiderítése érdekében, hogy az összefüggést befolyásolja-e a genetika. A mostani tanulmány készítésekor a kutatók azt kérdezték a résztvevőktől, hogy hány adag kávét isznak naponta, ami viszonylag szabad értelmezésre ad lehetőséget, tehát továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan milyen mennyiségű kávéval van összefüggésben az alacsonyabb vastagbélrák-kockázat.

Amit kerülj!

Kattints az alábbi videóra, és nézd meg, milyen rákkeltő élelmiszerek fogyasztását érdemes kerülnöd!

A vastagbélrák megelőzése

Bár a fent említett kutatás eredményei biztatóak, nem lehet a rákmegelőzést kizárólag a kávéfogyasztásra alapozni. Kattints korábbi cikkünkre, és nézd meg, hogy milyen életmódbeli tényezőkön érdemes változtatnod!

Ezt is szeretjük