A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei

Ismerd fel időben!

Ha nem sikerült elkerülnöd a baktérium okozta fertőzést, fontos, hogy időben észrevedd a szalmonellát!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A meleg igazi nyári betegséggé teszi a szalmonellát. A baktérium már hat fokon is osztódik, tíz és ötven fok között pedig gyors szaporodásnak indul. Ha nem voltál elég körültekintő, és elkaptad a hasmenéssel, hányással járó kórt, fontos, hogy minél előbb orvoshoz fordulj. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy felismerd a tüneteket.

Fejfájás

  • Hasmenés
  • Hőemelkedés, láz
  • Hányinger, hányás
  • Köldöktájéki fájdalom

Szalmonella vagy gyomorrontás?

Abban az esetben is szalmonellához hasonló tüneteket produkálsz, ha valami, amit ettél, nem tetszett a gyomrodnak. A szervezeted meg akar szabadulni a zavart okozó anyagtól, és hasmenést, hányást okozhat a gyors tisztulás. A szalmonella baktérium által okozott betegség könnyen megkülönböztethető az egyszerű gyomorrontástól. Előbbire ugyanis magas láz és erős hasi fájdalom is jellemző. A láz pár nap alatt elmúlik, de a hasmenés átlagosan két hétig is eltart.

Csak te betegedtél meg?

Ne hagyd magad félrevezetni azzal a tévhittel, ami úgy tartja, hogy a szalmonella egyszerre több embert fertőz meg a családon belül. Akkor is lehet, hogy ez a baktérium támadott meg, ha csak te tapasztalod a tüneteket. Hiszen nagyon sok függ az immunrendszertől, a gyomorsav erősségétől és a szervezetbe jutott baktériumcsíra mennyiségétől is. Így könnyen lehet, hogy csak te lettél beteg egy közös ebéd után. Az orvos székletminta alapján állítja fel a biztos diagnózist.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a teendő?

Ha szalmonellás vagy, az a legfontosabb, hogy a testedből gyorsan távozó folyadékot és ásványi anyagot folyamatosan pótold. A székletfogót és hányáscsillapítót csak mértékletesen használd, mert így nem szabsz gátat annak, hogy a kórokozó ürüljön a szervezetedből. Akkor, ha mesterségesen visszatartod a baktériumot, az epédbe fészkelheti magát, és így hosszútávon tünetmentes hordozóvá tehet.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha már úgy érzed, hogy ennél valamit, akkor is ragaszkodj a fűszermentes, könnyű ételekhez, hogy ne terheld meg az emésztésed. A tejtermékeket még jó pár hétig kerüld el. A következő egy hónapban is légy körültekintő. Ez idő alatt könnyen megfertőzheted a környezeted, mert még hordozója leszel a baktériumnak.

A megelőzés szerepe

A nyári hőség kedvez a baktériumnak, gyorsan elszaporodhat, és tovább is maradhat életben. Ahhoz, hogy elkerüld ezt a betegséget, elsősorban a higiéniára kell figyelned.

A szalmonella a nyers állati termékekről kerülhet a szervezetedbe, ezért a legjobb, ha elkerülöd a steaket, a majonézt, valamint azokat az édességeket, melyekbe a tojás nincs belesütve. A sárgájában a kórokozó képes több hónapig elélni, de a külső héjon is megtalálható, ezért fontos, hogy már megmosva tedd a hűtődbe.

Nem elég, ha tisztán tartod, rendszeresen fertőtleníted a konyhádat, főzés közben is körültekintőnek kell lenned. A hozzávalók feldolgozása közben a kezedről könnyen átkerülhet bármire a baktérium, például a konyharuhára vagy a hűtőbe, ahonnan már csak egy lépés, hogy a szervezetedbe jusson. A szalmonella leginkább a csirkehúsban található meg, ezért fontos, hogy minden esetben jó alaposan át legyen sütve. A baktérium egy évnél hosszabban képes elélni a lefagyasztott termékekben is.

A vágódeszka megfelelő tisztítása így az egyik legfontosabb feladat. Ha fa vágódeszkád van, és nem akarod, hogy beszívja a tömény fertőtlenítő szert, miután elmosogattad, citrom levével kezeld le. A kellemetlen szagoktól is megszabadít, és a baktériumokat is elöli.

Ezt is szeretjük