Legveszélyesebb nyári ínyencségek listája
Mire kell figyelned a nyári melegben, ha szeretnéd elkerülni az élelmiszerek okozta mérgezést?
A nyári ételmérgezésekkel összefüggésben leggyakrabban a szalmonella, illetve az E.coli baktérium neve merül fel. Tudd meg, hogy milyen táplálékokkal kell vigyáznod, illetve mit kell tenned annak érdekében, hogy elkerüljön az ételmérgezés.
Tojás alapú élelmiszerek – szalmonella
Azok az ételek, melyek tojás felhasználásával készülnek, könnyen veszélyessé válhatnak a nyári hónapokban. A majonézes saláták, hidegtálak, vaníliafagylalt és más tojás alapú élelmiszerek a nyári hónapokban a szalmonella-fertőzés veszélyét rejtik magukban.
A szalmonellabaktériumok a gyomrot és a bélrendszert támadják, de súlyos esetben bejuthatnak a vizet és fehérjét szállító nyirokerekbe, illetve a véráramba is. Hazánkban évente mintegy 10 ezer esetben okoznak mérgezést. A fertőzés tünetei 8-36 órán belül jelentkeznek.
Gyakori tünetek
- Láz.
- Fejfájás.
- Hányinger, hányás.
- Hasi tünetek, hasmenés.
Amennyiben a tünetek enyhék, az orvos valószínűleg mindössze sok folyadékfogyasztást javasol, hogy elkerüld a kiszáradást. Ha azonban komolyabb a baj, antibiotikumot kell szedned, sőt, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.
Gyümölcsök és zöldségek
Tény, hogy az idénygyümölcsök és -zöldségek rendkívül egészségesek, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak. A nyári melegben azonban eltartásuk jóval nehezebb: gyorsabban rothadásnak indulnak, és a gyümölcslevek is könnyebben megerjednek. A zöldségek, gyümölcsök tárolására 10-15 °C lenne ideális. Emellett a baktériumok és egyéb kórokozók is könnyebben szaporodnak a melegben. Ha tehát mosatlan gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz, szervezeted a fertőzés valószínűségének teszed ki.
Sajt, tejtermék, marhahús – E.coli
Az Escherichia coli baktérium bizonyos fajtái az emberi bélrendszerben is előfordulnak, ám egyes törzsei fertőzést okoznak. Ezek az egészügyi szempontból veszélyes törzsek egyaránt eredményezhetnek húgyúti fertőzést, valamint gasztroenteritiszt - vagyis gyomor- és bélhurutot. A baktérium által termelt méreganyagok károsítják a vastagbél nyálkahártyáját, ha pedig a véráramba kerülnek, más szervekre is átterjedhet a fertőzés. Mivel az E.coli baktérium az állatok bélrendszerében is él, ezért – a nem biztos forrásból származó - sajtok, tejtermékek, illetve marhahús fogyasztása válhat veszélyessé.
Tünetek
- Hányás.
- Hasmenés.
- Erős hasi görcsök.
A fertőzés elsősorban a gyermekek és idősek számára jelent veszélyt. Súlyos esetben akár vesekárosodáshoz is vezethet. Amennyiben azonban emésztőrendszered eleve gyengébb az átlagnál, úgy a kellemetlen tünetek fokozottabban jelentkeznek. Szerencsére a kórokozó viszonylag sokféle antibiotikumra jól reagál, így a fertőzés gyorsan elmúlik.
Így kerüld el a bajt!
Mire figyelj vásárláskor?
Mindig nagyon alaposan nézd meg a vásárolt termék csomagolásán a lejárati időt. Ha ezt megteszed, sajnos akkor sem vagy 100%-ig biztonságban, hiszen a nyári melegben előfordulhat, hogy a nem megfelelő hűtés miatt egyes ételek még a szavatosság idő lejárta előtt megromlanak. Épp ezért a húsfélék, tojás és tejtermékek vásárlásakor még a szokásosnál is jobban figyelj oda! Friss zöldséget, gyümölcsöt pedig csak pár napra előre vásárolj.
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy beakasztós ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc színes cirkóniával díszítve17 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
Konyhai műveletek
A konyhai műveltek során rendkívül fontos a nyersanyagok alapos megmosása. A munkafelületeket szintén tartsd tisztán, valamint soha nem feledkezz meg kézmosásról - akkor se, ha csak egy szendvicset készítesz. A húsféléket a szokásosnál jobban süsd át, így kisebb esélyük lesz a baktériumoknak az elszaporodásra.
Tojásellenőrzés
Legjobb, ha nyáron csak olyan tojás alapú éteket fogyasztasz, melyeket te magad készítettél. Amennyiben a tojás friss, lesüllyed a hideg vízben, ha régi, lebeg a tetején. Ezenkívül ajánlott megmosnod a tojásokat, mielőtt feltörnéd őket. Amennyiben a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, gyanús a színe, szaga, ne használd fel! A tojás hűtőszekrényben körülbelül négy hétig áll el.
OLVASD EL EZT IS!
- megelőzés
- fertőzés
A 4 legveszélyesebb fesztiválbetegség tünetei
- gyulladás
- hasfájás
Székrekedés, puffadás, hasi fájdalom
- táplálkozás
- fertőzés