Legveszélyesebb nyári ínyencségek listája

Kerüld el az ételmérgezést!

Mire kell figyelned a nyári melegben, ha szeretnéd elkerülni az élelmiszerek okozta mérgezést?

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári ételmérgezésekkel összefüggésben leggyakrabban a szalmonella, illetve az E.coli baktérium neve merül fel. Tudd meg, hogy milyen táplálékokkal kell vigyáznod, illetve mit kell tenned annak érdekében, hogy elkerüljön az ételmérgezés.

Tojás alapú élelmiszerek – szalmonella

Azok az ételek, melyek tojás felhasználásával készülnek, könnyen veszélyessé válhatnak a nyári hónapokban. A majonézes saláták, hidegtálak, vaníliafagylalt és más tojás alapú élelmiszerek a nyári hónapokban a szalmonella-fertőzés veszélyét rejtik magukban.

A szalmonellabaktériumok a gyomrot és a bélrendszert támadják, de súlyos esetben bejuthatnak a vizet és fehérjét szállító nyirokerekbe, illetve a véráramba is. Hazánkban évente mintegy 10 ezer esetben okoznak mérgezést. A fertőzés tünetei 8-36 órán belül jelentkeznek.

Gyakori tünetek

  • Láz.
  • Fejfájás.
  • Hányinger, hányás.
  • Hasi tünetek, hasmenés.

Amennyiben a tünetek enyhék, az orvos valószínűleg mindössze sok folyadékfogyasztást javasol, hogy elkerüld a kiszáradást. Ha azonban komolyabb a baj, antibiotikumot kell szedned, sőt, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Gyümölcsök és zöldségek

Tény, hogy az idénygyümölcsök és -zöldségek rendkívül egészségesek, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak. A nyári melegben azonban eltartásuk jóval nehezebb: gyorsabban rothadásnak indulnak, és a gyümölcslevek is könnyebben megerjednek. A zöldségek, gyümölcsök tárolására 10-15 °C lenne ideális. Emellett a baktériumok és egyéb kórokozók is könnyebben szaporodnak a melegben. Ha tehát mosatlan gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz, szervezeted a fertőzés valószínűségének teszed ki.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sajt, tejtermék, marhahús – E.coli

Az Escherichia coli baktérium bizonyos fajtái az emberi bélrendszerben is előfordulnak, ám egyes törzsei fertőzést okoznak. Ezek az egészügyi szempontból veszélyes törzsek egyaránt eredményezhetnek húgyúti fertőzést, valamint gasztroenteritiszt - vagyis gyomor- és bélhurutot. A baktérium által termelt méreganyagok károsítják a vastagbél nyálkahártyáját, ha pedig a véráramba kerülnek, más szervekre is átterjedhet a fertőzés. Mivel az E.coli baktérium az állatok bélrendszerében is él, ezért – a nem biztos forrásból származó - sajtok, tejtermékek, illetve marhahús fogyasztása válhat veszélyessé.

Tünetek

  • Hányás.
  • Hasmenés.
  • Erős hasi görcsök.

A fertőzés elsősorban a gyermekek és idősek számára jelent veszélyt. Súlyos esetben akár vesekárosodáshoz is vezethet. Amennyiben azonban emésztőrendszered eleve gyengébb az átlagnál, úgy a kellemetlen tünetek fokozottabban jelentkeznek. Szerencsére a kórokozó viszonylag sokféle antibiotikumra jól reagál, így a fertőzés gyorsan elmúlik.

Így kerüld el a bajt!

Mire figyelj vásárláskor?

Mindig nagyon alaposan nézd meg a vásárolt termék csomagolásán a lejárati időt. Ha ezt megteszed, sajnos akkor sem vagy 100%-ig biztonságban, hiszen a nyári melegben előfordulhat, hogy a nem megfelelő hűtés miatt egyes ételek még a szavatosság idő lejárta előtt megromlanak. Épp ezért a húsfélék, tojás és tejtermékek vásárlásakor még a szokásosnál is jobban figyelj oda! Friss zöldséget, gyümölcsöt pedig csak pár napra előre vásárolj.

Konyhai műveletek

A konyhai műveltek során rendkívül fontos a nyersanyagok alapos megmosása. A munkafelületeket szintén tartsd tisztán, valamint soha nem feledkezz meg kézmosásról - akkor se, ha csak egy szendvicset készítesz. A húsféléket a szokásosnál jobban süsd át, így kisebb esélyük lesz a baktériumoknak az elszaporodásra.

Tojásellenőrzés

Legjobb, ha nyáron csak olyan tojás alapú éteket fogyasztasz, melyeket te magad készítettél. Amennyiben a tojás friss, lesüllyed a hideg vízben, ha régi, lebeg a tetején. Ezenkívül ajánlott megmosnod a tojásokat, mielőtt feltörnéd őket. Amennyiben a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, gyanús a színe, szaga, ne használd fel! A tojás hűtőszekrényben körülbelül négy hétig áll el.

Ezt is szeretjük