A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei

Ismerd fel időben!

Ha nem sikerült elkerülnöd a baktérium okozta fertőzést, fontos, hogy időben észrevedd a szalmonellát!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A meleg igazi nyári betegséggé teszi a szalmonellát. A baktérium már hat fokon is osztódik, tíz és ötven fok között pedig gyors szaporodásnak indul. Ha nem voltál elég körültekintő, és elkaptad a hasmenéssel, hányással járó kórt, fontos, hogy minél előbb orvoshoz fordulj. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy felismerd a tüneteket.

Fejfájás

  • Hasmenés
  • Hőemelkedés, láz
  • Hányinger, hányás
  • Köldöktájéki fájdalom

Szalmonella vagy gyomorrontás?

Abban az esetben is szalmonellához hasonló tüneteket produkálsz, ha valami, amit ettél, nem tetszett a gyomrodnak. A szervezeted meg akar szabadulni a zavart okozó anyagtól, és hasmenést, hányást okozhat a gyors tisztulás. A szalmonella baktérium által okozott betegség könnyen megkülönböztethető az egyszerű gyomorrontástól. Előbbire ugyanis magas láz és erős hasi fájdalom is jellemző. A láz pár nap alatt elmúlik, de a hasmenés átlagosan két hétig is eltart.

Csak te betegedtél meg?

Ne hagyd magad félrevezetni azzal a tévhittel, ami úgy tartja, hogy a szalmonella egyszerre több embert fertőz meg a családon belül. Akkor is lehet, hogy ez a baktérium támadott meg, ha csak te tapasztalod a tüneteket. Hiszen nagyon sok függ az immunrendszertől, a gyomorsav erősségétől és a szervezetbe jutott baktériumcsíra mennyiségétől is. Így könnyen lehet, hogy csak te lettél beteg egy közös ebéd után. Az orvos székletminta alapján állítja fel a biztos diagnózist.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a teendő?

Ha szalmonellás vagy, az a legfontosabb, hogy a testedből gyorsan távozó folyadékot és ásványi anyagot folyamatosan pótold. A székletfogót és hányáscsillapítót csak mértékletesen használd, mert így nem szabsz gátat annak, hogy a kórokozó ürüljön a szervezetedből. Akkor, ha mesterségesen visszatartod a baktériumot, az epédbe fészkelheti magát, és így hosszútávon tünetmentes hordozóvá tehet.

Ha már úgy érzed, hogy ennél valamit, akkor is ragaszkodj a fűszermentes, könnyű ételekhez, hogy ne terheld meg az emésztésed. A tejtermékeket még jó pár hétig kerüld el. A következő egy hónapban is légy körültekintő. Ez idő alatt könnyen megfertőzheted a környezeted, mert még hordozója leszel a baktériumnak.

A megelőzés szerepe

A nyári hőség kedvez a baktériumnak, gyorsan elszaporodhat, és tovább is maradhat életben. Ahhoz, hogy elkerüld ezt a betegséget, elsősorban a higiéniára kell figyelned.

A szalmonella a nyers állati termékekről kerülhet a szervezetedbe, ezért a legjobb, ha elkerülöd a steaket, a majonézt, valamint azokat az édességeket, melyekbe a tojás nincs belesütve. A sárgájában a kórokozó képes több hónapig elélni, de a külső héjon is megtalálható, ezért fontos, hogy már megmosva tedd a hűtődbe.

Nem elég, ha tisztán tartod, rendszeresen fertőtleníted a konyhádat, főzés közben is körültekintőnek kell lenned. A hozzávalók feldolgozása közben a kezedről könnyen átkerülhet bármire a baktérium, például a konyharuhára vagy a hűtőbe, ahonnan már csak egy lépés, hogy a szervezetedbe jusson. A szalmonella leginkább a csirkehúsban található meg, ezért fontos, hogy minden esetben jó alaposan át legyen sütve. A baktérium egy évnél hosszabban képes elélni a lefagyasztott termékekben is.

A vágódeszka megfelelő tisztítása így az egyik legfontosabb feladat. Ha fa vágódeszkád van, és nem akarod, hogy beszívja a tömény fertőtlenítő szert, miután elmosogattad, citrom levével kezeld le. A kellemetlen szagoktól is megszabadít, és a baktériumokat is elöli.

Ezt is szeretjük