A 4 legveszélyesebb fesztiválbetegség tünetei

A jobbnál-jobb nyári programok, koncertek könnyen felelőtlenné tehetnek, pedig nem árt körültekintőnek lenned.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sziget Fesztivál, Művészetek Völgye, EFOTT - hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindegyik egy újabb lehetőség arra, hogy magad mögött hagyd a mindennapok szürke unalmát és a kötelezettségeket. Egy sátoros nyári fesztivál azonban nem csupán a fesztelenséget rejti magában, hanem különböző fertőzési lehetőségeket is. Néhány óvintézkedéssel azonban kikerülheted a betegségeket.

Gombás fertőzések

A különböző gombás fertőzések a tested szinte bármely pontján okozhatnak tüneteket. Ma már tudjuk, hogy a gombák szervezetben való elszaporodása felelős többek között számtalan nőgyógyászati problémáért, különböző bőrbetegségekért, a korpáért, valamint néhány emésztési problémáért is.

Mivel a nyári fesztiválok alkalmával a higiénés körülmények sokszor nem éppen megfelelőek - gyakran nincs elfogadható zuhanyozási lehetőség, valamint a közös WC-k is számtalan veszélyt rejtenek magukban -, a gombák számára kiváló lehetőség nyílik a szaporodásra.

A fertőzés jelei

 • Viszketés.
 • Hámló bőr.
 • Vörös foltok.
 • Hüvelyi folyás.

A bőrön megjelenő apróbb, viszkető foltokat jó eséllyel hatékonyan kezelheted a gyógyszertárban vény nélkül is kapható krémekkel. Amennyiben viszont határozott és erős tüneteket produkál a betegség - például égő, viszkető érzés a nemi szerv környékén vagy folyamatos alhasi fájdalom -, érdemes minél előbb orvoshoz fordulnod, még mielőtt a gombák továbbszaporodnak a szervezetedben. Sajnos a gombás fertőzések megelőzése nem egyszerű dolog, mindössze annyit tehetsz, hogy fokozottabban odafigyelsz a higiéniára. Különösen ajánlott például fesztiválok alkalmával az intim törlőkendő használata.

Ételmérgezés

A sátorozós nyári fesztiválok alkalmával igen gyakorivá válnak az ételmérgezéses megbetegedések.

Mindez annak tudható be, hogy a szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerekben a baktériumok száma körülbelül félóránként a duplájára növekszik. Így minél régebb óta pihen az otthonról hozott májkrémes zsömle a sátorban, annál nagyobb valószínűséggel okoz emésztési problémát annak elfogyasztása.

A probléma tünetei

 • Láz.
 • Hasmenés.
 • Hasi görcsök.
 • Hányinger, hányás

Az apróbb ételmérgezések néhány nap alatt elmúlnak, ha azonban komolyabb problémáról van szó - például szalmonellafertőzésről -, haladéktalanul orvoshoz kell fordulnod. Bár a betegség kezelése tüneti jellegű, a kiszáradás veszélye miatt olykor szükség lehet infúzióra. Ha szeretnéd megelőzni a betegséget, mellőzd a tejtermékek fogyasztását a fesztivál ideje alatt, amennyiben nem vagy 100%-ig meggyőződve arról, hogy megfelelően tárolták azt. Ezenkívül - legyen bármilyen felszabadult a hangulat - ne feledkezz meg arról sem, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket mindig mosd meg. A rajtuk található baktériumok és vírusok ugyanis igen gyakran okoznak ételmérgezést. Végül pedig, ha nem vagy biztos abban, hogy a mosogatószivacs elég tiszta, inkább vegyél egy másikat.

Húgyúti fertőzés

A nők esetében a rövidebb húgycső miatt gyakrabban alakul ki húgyúti fertőzés, mivel a kórokozók gyorsabban jutnak fel a hólyagig. A nők körülbelül 50%-a élete során legalább egyszer megtapasztalja ennek a kellemetlen problémának a tüneteit.

A különböző sátoros fesztiválok alkalmával különösen könnyen fertőződhetsz meg, hiszen a higiéniai körülmények minden bizonnyal elmaradnak a megszokottakhoz képest, ráadásul egy hűvös éjszaka során könnyen felfázhatsz.

A betegség tünetei

 • Véres vizelet.
 • Alhasi fájdalom.
 • Gyakori vizelési inger.

A betegség kezelése antibiotikummal történik, ám enyhébb esetekben hatásos lehet a vörösáfonya- vagy tőzegáfonya-kapszula is. A növényben található tanninok ugyanis hatékonyan akadályozzák meg a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán, így azok nem szaporodhatnak tovább a szervezetben. Ezenkívül az áfonya C-vitamin-tartalmának köszönhetően az immunrendszeredet is erősíti, mellyel felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ha azonban komolyabb fertőzésről és fájdalmas tünetekről van szó, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Napszúrás

A fergeteges hangulatú koncertek, a vidám baráti társaság könnyen elfeledtetheti veled a 30°C-os meleget. Ez azonban nem egy szerencsés helyzet, hiszen a tűző napon egészen rövid idő alatt napszúrást kaphatsz, minek eredményeképpen a következő napot nagy valószínűséggel fekve töltöd majd, de nem a nyugágyban.

Jellemző tünetek

 • Szédülés.
 • Hányinger, hányás.
 • Hőemelkedés vagy láz.

A probléma általában nem tart tovább 24-48 óránál, és jellemzően nem jár szövődménnyel, de mivel a napszúrás az agyhártyagyulladás enyhe formája, nem árt az óvatosság. Fontos a folyadékpótlás, a lázcsillapítás és természetesen a közvetlen napfény kerülése is. A probléma megelőzése szempontjából pedig elengedhetetlen, hogy a tűző napon kalapot vagy valamilyen világos színű sapkát viselj - melyet szükség esetén be is vizezhetsz.

Ezt is szeretjük