Az ülőmunka alig ismert káros hatása: még a rák kockázatát is megnövelheti
Nem elég napi fél óra mozgás a kutatók szerint!

szamitogep-ulomunka
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a tüdőrák után a vastagbélrák a második legtöbb halált okozó daganatos megbetegedés: körülbelül évi ötezer haláleset írható a számlájára.

Megelőzésében jelentős szerep jut a rendszeres sportnak, ám egy új, torontói kutatás szerint ahhoz, hogy védő hatása érvényesüljön, többet kell mozogni annál, mint sokan hiszik, illetve más életmódbeli tényezőkön is változtatni kell.

A bélrák kockázatát is növeli

A bélrák gyakorisága elsősorban a rostszegény táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód számlájára írható. Szakértők szerint a mozgáshiány miatt a testben olyan rejtett gyulladások alakulhatnak ki, melyek fokozzák a bél alsó traktusában kialakuló daganatok esélyét.

Ráadásul a mozgásszegény életmód az anyagcsere-folyamatokat is lelassítja, az emésztés során visszamaradt salakanyagok így tovább tartózkodnak a bélrendszerben, növelve ezzel a különböző méreganyagok visszaszívódásának rizikóját.

Mennyi mozgással kompenzálhatod?

A rendszeres mozgás nemcsak a vázizmokra van jó hatással, de a zsigeri szerveket - így a beleket - is átmozgatja, illetve serkenti vérellátásukat. Ennek köszönhetően csökkenti a bélrák kockázatát. Sokan azonban úgy hiszik, hogy elegendő napi fél óra könnyű testmozgás ahhoz, hogy kompenzálják az ülő életmód hatását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kevés a napi fél óra

- Nem elég, ha napi 30 percet mozgunk, miközben 23 és fél órán ülünk vagy fekszünk. Ennél egyértelműen több, napi szinten végzett testedzésre van szükség - mondja dr. David Alter, a Torontói Egyetem egészséghálózatának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Részesíts előnyben azokat a mozgásfajtákat, amelyek serkentik a zsigeri szervek vérellátását, ilyen például a jóga, a pilates, de a futás is jó választás lehet. Egy korábbi kutatás eredménye szerint legalább heti ötször egy óra edzés szükséges ahhoz, hogy hatékonyan vehesd fel a harcot a rák és az elhízás ellen. Elsőre soknak tűnhet az öt óra, de ha belegondolsz, hogy egy hét 168 órából áll, amiből 112-t biztosan ébren töltesz, talán le tudsz csípni belőle pár órát az egészséged érdekében.

- A bélrák elkerülése érdekében a rendszeres testedzés mellett fontos az üléssel töltött órák számának visszaszorítása. Kutatásunk eredménye rámutatott, hogy a fizikai aktivitás mellett más életmódbeli tényezőkön is változtatni kell - mondta dr. Alter.

Így csökkents tovább a bélrák rizikóját!

A rendszeres mozgás mellett fontos, hogy minimálisra csökkentsd a naponta üléssel töltött órák számát. Ha ülőmunkát végzel, igyekezz visszaszorítani a túlórák számát, illetve félóránként-óránként kelj fel pár percre, hogy kinyújtóztasd a tagjaidat, sétálj kicsit.

Annak érdekében, hogy az emésztést lassító, gyulladáskeltő salakanyagok minél gyorsabban távozhassanak a bélrendszerből, fontos, hogy elegendő mennyiségű rostot fogyassz. A táplálkozási szakemberek napi 30-40 gramm rostot javasolnak. Hogy az egyes élelmiszerek mennyi rostanyagot tartalmaznak, arról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kerüld a vörös húsok, a félkész, tartósítószerben gazdag, rostszegény élelmiszerek fogyasztását!

Otthon lehetőleg minél kevesebbet ülj. Az esti sorozatot inkább nézd fekve, ha pedig olyan a reggelid vagy a vacsorád, hogy nem igényli a kés-villa együttműködését, nyugodtan fogyaszthatod állva is.

Ha tömegközlekedésen utazol, ne foglalj helyet, illetve érdemes egy-egy megállóval előbb leszállni a járműről, hogy annyival is többet sétálhass.

Jóga az egészségért

A feszültség oldásához és a hát egészségéért is bevethetők a jógapózok.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük