Egyre több fiatal felnőttet érint a rákos betegség: a húszas éveikben járóknál a legmeredekebb a növekedés

A szakértők tippelni tudtak az okokra is.

belrak 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több ötven év alatti felnőttnél diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban két nagyszabású tanulmány szerint. Bár a fiatal felnőttek esetében a bélrákos esetek száma alacsony, a kutatók kimutatták, hogy arányuk meredeken emelkedik a 20-29 évesek körében.

A szakemberek számára nem világos ennek az oka, de úgy vélik, hogy az elhízás és a helytelen étrend fontos tényező lehet - írja a BBC News. Európa legtöbb államában a bélrákszűrési programok ötvenéves korban kezdődnek, mivel a betegség gyakrabban fordul elő az idősebb korosztályban.

Már nem csak az ötvenes korosztályt fenyegeti 

A Gut című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban holland kutatók húsz európai országban, köztük Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban és Franciaországban végbemenő folyamatokat elemeztek több mint 143 millió ember adatait felhasználva.

Kimutatták, hogy 1990 és 2016 között nőtt a bélrákos megbetegedések száma, a legjelentősebb növekedési arányt a húszas éveikben járó felnőttek körében találták. Miközben a legtöbb országban ebben a korosztályban 1990 és 2016 között százezer emberenként 0,8-ról 2,3 esetre nőtt a bélrákos megbetegedések száma, a legmeredekebb, évenkénti 7,9%-os növekedést 2004 és 2016 között mutatták ki.

Ebben a korcsoportban azonban nem nőtt a betegség miatti elhalálozás - emelték ki a kutatók. A harmincas korosztályban is növekedett a bélrákos esetek előfordulása, de kevésbé meredeken, míg a negyvenesek körében ingadozott az arány.

Felül kell vizsgálni a szűrésre vonatkozó irányelveket

A rotterdami Erasmus MC Egyetem Orvosközpontjának kutatói hangsúlyozták, hogy, ha a trend folytatódik, felül kell vizsgálni a szűrésre vonatkozó irányelveket. A The Lancet Gastroenterology & Hepatology című orvostudományi folyóiratban megjelent másik tanulmány megerősíti a holland kutatók által kimutatott folyamatokat olyan fejlett országok adatait tanulmányozva, mint Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

1995 és 2014 között Nagy-Britanniában például 1,8%-kal nőtt a vastagbélrákos és 1,4%-kal a végbélrákos esetek száma az ötven év alattiak körében, miközben az ötven év felettiek esetében csökkent 1,2%-kal. Hasonló folyamatokat találtak a tanulmányozott többi országban.

Gyomorkímélő ételek

A gyomorbarát fogások cukorban és zsírban szegények, ám sok-sok zöldséget tartalmaznak. Javasolt csökkenteni a savban gazdag citrusfélék fogyasztását, valamint elhagyni az alkoholos italokat, illetve a kávét, mely lecserélhető egy kímélő, élénkítő hatású teára, és a dohányzásról is jobb lemondani, hiszen felerősíti a problémát.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük