A szorongás tünetei és 3 veszélyes következménye

Minden ötödik magyart közvetlenül érintenek a szorongásos betegségek. Hogy ennek milyen következményei lehetnek?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szorongás a stresszre adott természetes reakció, mely a stressz elmúltával normális esetben megszűnik. A lelki probléma azonban önmagát erősítheti és kiterjedhet.

Statisztikai adatok szerint a hazai lakosság, 17-20%-a küzd szorongásos zavarokkal, melyből további egészségügyi problémák fejlődhetnek ki.

A szorongás tünetei

  • Álmatlanság.
  • Gyomorfájás.
  • Gyakori fejfájás.
  • Szív környéki fájdalom.
  • Félelemérzet, pesszimizmus.
  • Idegesség, feszült lelkiállapot.

Gyomorfekély

A gyomorfekély talán a legismertebb pszichés alapú testi betegség. Meglehetősen gyakori problémáról van szó, hiszen a magyar lakosság körülbelül 10%-át érinti. A közhiedelemmel ellentétben a szorongás és a stressz önmagában ritkán okoz fekélyt, viszont a meglévő betegséget súlyosbítja. Napjainkban a szakemberek véleménye szerint elsősorban a Helicobacter pylori nevű baktérium tehető felelőssé a kialakulásáért. A kórokozó az emberek 50-65%-ának szervezetében megtalálható világszerte, és a gyomorfekélyes megbetegedések döntő többségével – 80%-ával – szoros összefüggésbe hozható.

Az orvosok véleménye szerint azonban a kórkép összetett: alapvetően a Helicobacter pylori okozza a gyomorfekélyt, mivel azonban a betegség nem alakul ki minden fertőzött ember esetében, más tényezők is közrejátszanak. Ezek a faktorok pedig az életmódbeli különbségekben keresendők. Az állandóan szorongó, zaklatott életformát folytató embereknek jelentősen nagyobb az esélyük a fekély kialakulására.

Szív-és érrendszeri betegségek

Bár megdöbbentő, de egyes szakemberek véleménye szerint a szorongás kétszer olyan veszélyes lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából, mint a dohányzás – ami hosszú távon érszűkületet okoz.

Dr. Nancy Frasure-Smith professzor kísérletei is rámutattak arra, milyen szoros összefüggésben áll a szorongás és a depresszió a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. A kutatás során több mint nyolcszáz koszorúérbeteget vizsgáltak meg. Az eredmények rámutattak, hogy 41%-uk szorongásos tüneteket mutatott, míg egyharmaduk depresszióval küzdött – ezek a számok pedig jóval magasabbak az átlag populációhoz képest. Ugyanakkor a kísérletek azt is kimutatták, hogy azoknak a szívbetegeknek, akik nem küzdenek semmilyen lelki problémával, mindössze 13% esélyük van állapotuk súlyosbodására, szemben a szorongásos, illetve depressziós csoporttal, ahol ez a szám már 26%.

Depresszió

A szorongásos zavarok az esetek 50-60%-ában kéz a kézben járnak a depresszióval. Szakemberek szerint a tartós szorongás akár egy éven belül depresszióhoz vezethet.

Ez a betegség pedig napjainkban egyre nagyobb teret hódít magának, és mind súlyosabb következményekkel jár. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - a második helyre sorolta a tíz leggyakoribb, munkaképtelenséget okozó betegség listáján, közvetlenül a szív- és érrendszeri betegségek után.

A magyar lakosság 2–15%-a szenvedhet élete során depresszióban. A százalékok közötti nagy szórás mutatja a betegség rejtőzködő természetét. Sokan nem fordulnak szakemberhez a betegségükkel, inkább egyedül próbálnak megbirkózni vele, vagy egyszerűen magukat hibáztatják vélt gyengeségük miatt.

Mi a megoldás?

A szorongás orvoslásának közkedvelt módja az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Ezek a lehető legrosszabb megoldások. Mindkettő növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, valamint a dohányzás tovább fokozza a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját is.

Ha időben felismered a problémádat, szakember segítségével hatékonyan orvosolható a pszichés betegség. Sőt, akkor is jó esélyed van a tünetek enyhítésére, ha már régóta küzdesz a szorongással. Fontos azonban, hogy olyan orvost válassz, aki a gyógyszeres kezelés mellett a terápiára is hangsúlyt helyez.

Kiegészítő módszerként pedig szóba jöhetnek különféle mozgásformák – például a jóga vagy meditáció. Emellett fontos, hogy próbáld árnyaltabban szemlélni a téged körülvevő világot. Idővel kiderül majd, hogy jóval kevesebb félelemre okot adó faktor van a környezetedben, mint gondolnád.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük