Puffadás, székrekedés, elhízás

A táplálkozási zavarok lelki háttere

Ismerd meg az emésztéssel kapcsolatos leggyakoribb problémák lelki okait. Ne csak a tünetet kezeld!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichoszomatikus betegség fogalma bizonyára ismert számodra. Ennek ellenére talán nem gondolsz rá, hogy a puffadás vagy a székrekedés hátterében akár lelki okok is meghúzódhatnak. Ismerd meg a leggyakoribb táplálkozási, illetve emésztési zavarok pszichés okait.

Székrekedés és hasmenés - az analizálás problémája

Mind a székrekedés, mind a hasmenés kialakulásának hátterében meghúzódhatnak lelki okok.

A vékonybél emésztési szempontból az analizálás helyszíne: itt dől el, hogy mely tápanyagokat szeretné hasznosítani, illetve melyeket szeretné eltávolítani magából a szervezeted. A rendszeres hasmenés arra utalhat, hogy túlanalizálod életed eseményeit, jellemzően sokat rágódsz a problémákon, és feldolgozhatatlanul sok dologgal törődsz egyszerre. Így a szervezeted inkább kilöki magából ezeket, csak ne kelljen velük foglalkoznia. A székrekedés lelki szempontból ennek ellenkezője. Tested azt jelzi, hogy túl kevés a feldolgozásra szoruló információ és élmény, így a beérkező kevés ingerrel foglalkozik ahelyett, hogy továbblépne.

Mi a teendő?

A hasmenés megszüntetéséhez arra van szükséged, hogy fontossági sorrendet állíts fel, egyszerre csak egy dologgal foglalkozz.

Testi-lelki egyensúlyod megőrzése érdekében mondj olykor nemet is. A lelki alapon kialakuló székrekedés megszüntetéséhez új ingerekre, érzelmi impulzusokra van szükséged. Ha ez megvan, nem a már befogadottak átgondolása foglal majd le, így mind lelki életed, mind emésztésed felpörög majd.

Puffadás - az események túlreagálása

Ha túl sok ételt veszel magadhoz, melyek nehezen tolerálják egymást, vagy egész egyszerűen nehezen emészthető élelmiszert fogyasztasz, könnyen előfordulhat, hogy kellemetlen puffadást tapasztalsz. Ha azonban úgy gondolod, nem a táplálkozásod felelős a tünetért, valószínűleg lelki okok állnak a háttérben. Lelki szinten a puffadás arról árulkodik, hogy olyan eseményekkel vagy tényekkel kerültél szembe, melyeket nem tudsz megemészteni. Ezek a dolgok belső nyugtalansághoz, elutasításhoz vezetnek. Úgy érezheted, nyomás alá kerültél, és határozottabban érzékeled tested belső folyamatait. A puffadás jellemzően a túlérzékeny emberek testi jellegű tünete, ha túlreagálod a kellemetlen eseményeket, nálad is gyakran kialakulhat.

Szüntesd meg a puffadást!

Ahhoz, hogy megszabadulj a gyakori puffadástól, helyre kell állítanod a belső nyugalmadat, meg kell változtatnod az élet dolgaihoz való hozzáállásodat.

Ehhez nélkülözhetetlen a humorérzék, melynek segítségével elveheted a kellemetlen események élét. Nem szabad túlreagálnod a problémákat, és meg kell tanulnod lazítani. Ehhez kérheted szakember segítségét is, de, ha még nem olyan nagy a baj, kiváló megoldást nyújthat a jóga.

Elhízás - a kiegyensúlyozottság hiánya

A táplálkozás már csecsemőkorban sem csupán az alapvető szükséglet kielégítését jelenti, hanem a szeretet és gondoskodás fokmérője is egyben. Ez az összefüggés, köszönhetően például a csokoládé segítségével termelt endorfinnak - úgynevezett örömhormonnak -, életed során végig fennmarad.

Bizonyára te is észrevetted már, hogy, ha életedből hiányzik a meghittség, ha szeretetre vágysz, az ősi ösztön sugallatára többet eszel, mint általában. Az evés végeztével gyomrod megtelik, a belső űr azonban nem szűnik meg hosszú időre, hiszen a szeretetet, a kiegyensúlyozottságot vagy az elismerést nem kaptad meg. Ha ez az állapot hosszabb távon fennáll, idővel elhízáshoz vezethet. Miközben megkísérled, hogy a belső ürességérzetet evéssel szüntesd meg, valójában magadba fojtod félelmeidet, frusztrációidat, és nem leled a kiegyensúlyozottságot.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mit tehetsz?

Ha ismerős a felvázolt szituáció, és úgy gondolod, túlsúlyod hátterében lelki okok húzódnak meg, érdemes odafigyelned néhány dologra. Kiegyensúlyozottságod visszanyerését ne a táplálkozástól reméld. Ha el akarod kerülni a bánatzsír testedre rakódását, igyekezz minél több örömszerző, feszültségoldó tevékenységet beiktatni a napirendedbe.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Járj minél többet társaságba, találkozz a barátaiddal, de akár a rendszeres sport is segíthet. Ha pedig mindez nem hoz javulást, minél előbb fordulj pszichológushoz vagy pszichiáter szakemberhez.

OLVASD EL EZT IS!

dundi no alma
  • túlsúly lelki okai
  • elhízás okai

Az elhízás 4 rejtett, lelki oka

suti
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

Az elhízás 4 rejtett, alig ismert oka

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük