A menstruációs panaszok lelki háttere

Mit fojtasz el magadban?

Rendszertelen a ciklusod, vagy erős görcsök gyötörnek? A kellemetlen tüneteknek nem csak szervi oka lehet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruáció szimbolikus értelemben mélységesen női dolog, mely a figyelmet a nemi szerep, a nemiség, az önátadás, a női szerep és a szülés fogalmaira irányítja.

A menstruációs panaszok a nőiség belső elutasítását sejtetik. Ez az elutasítás irányulhat a társadalmi szerepre, a női státuszra, de akár a jövendő anyaszerepre is.

A menstruáció elmaradása - a nőiség elutasítása

Amennyiben semmilyen szervi elváltozás nem áll a háttérben, illetve nem terhesség, és nem is változókor okozza a menstruáció elmaradását, úgy érdemes elgondolkoznod a háttérben meghúzódó lelki okokról. A menzesz elmaradását ugyanis pszichoszomatikus tényezők is befolyásolhatják: a nőiség elutasítása válthatja ki az állapotot. Amennyiben nőként valamilyen kellemetlen, megrázó esemény ért, szervezeted úgy reagálhat, hogy egyszerűen megszünteti a menstruációt.

Ez a történés sokféle lehet, okozhatja a menzesz elmaradását munkahelyi probléma vagy az a nyomasztó tudat - szerepkonfliktus -, hogy egy férfiak által dominált világban, az általuk megszabott feltételek között kell versenyképesnek maradnod. Ugyanakkor gyakran párkapcsolati probléma áll a háttérben: kiválthatja a vérzés elmaradását komolyabb, hosszan tartó konfliktushelyzet, stressz. Ilyenkor a szervezeted úgy értékeli a szituációt, hogy az adott - pszichés szempontból megterhelő - körülmények között jobb, ha nem esel teherbe, így elmarad a peteérés, illetve vele együtt a menstruáció is.

Menstruációs görcsök - az új szerep elutasítása

A fájdalmas menstruáció bizonyos fokig normálisnak tekinthető, ám, ha  korábban nem tapasztaltál erősebb görcsöket, de az utóbbi időben fokozódtak, érdemes utánajárnod az okának. Amennyiben nincs szervi oka a fájdalomnak, érdemes megvizsgálnod a lelki tényezőket.

A fokozódó görcsök leggyakrabban egy új feladatra való készség hiányát jelzik. Ha például biológiai szempontból elérkezett az idő az anyaságra, ám nem mersz belevágni, tiltakozol az új szerep ellen.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Következésképpen fájdalmat okoz, hogy görcsösen ragaszkodsz egy már elért állapothoz, és nem vagy képes továbblépni - annak ellenére, hogy lelked egy része vágyik az anyaságra. Ilyenkor a menstruáció idején minden hónapban újra és újra tudatosul benned az elszalasztott lehetőség. Mindez csalódást vált ki, amit testileg is fájdalmasan élsz meg.

Mit tehetsz ellene?

Ha mégsem lelki okok állnak a fájdalom hátterében, hallgasd meg nőgyógyász szakértőnk tanácsait, és enyhítsd a görcsöket!

Rendszertelen ciklus - a státusz elutasítása

Ha hónapok óta rendszertelen a menzeszed, de az orvosi vizsgálat nem mutatott ki semmilyen szervi elváltozást, járj utána a lelki okoknak! A havi vérzés az élet megszokott menetéről való részleges lemondást követel tőled - hiszen e napok során az élet nem egészen úgy zajlik, ahogyan szokott. Amennyiben nem vagy megelégedve adott - társadalmi - szerepeddel, életed megszokott menetével, vagy szexuális problémáid merülnek fel, könnyen kialakulhat cikluszavar. De a rendszertelen ciklus gyakran az alárendelt női szerep kapcsán alakul ki. Ilyenkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérned.

Mit üzennek a menstruációs panaszok?

A menstruációs panaszok egyértelműen felszólítanak arra, hogy úgymond hasból élj: ahelyett, hogy külső elvárásokhoz, határozott elképzelésekhez igazodnál, inkább mondj igent az életre, illetve női mivoltodra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fájdalom például magában rejti a felhívást, hogy engedd továbbhaladni fejlődésedet, végre válj felnőtté, anyává, ne csupán idősebbé.

Cikkünk Kurt Tepperwein Mit árul el a betegséged? című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük