Erős görcsök minden hónapban?

3 betegség a háttérben

Sok nő életét keseríti meg a görcsös fájdalom. Érdemes figyelned a tünetre, mert komoly betegséget is jelezhet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem muszáj beletörődnöd a havi vérzéssel járó kínokba. Már csak azért sem, mert előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet. Többek között utalhatnak endometriózisra, kismedencei gyulladásra, valamint miómára is.

Endometriózis

A betegség a termékeny korban lévő nők körülbelül 15%-át érinti. Hátterében az a probléma áll, hogy a méhnyálkahártya nem csupán a méh üregén belül, hanem azon kívül is megtelepszik a szervezetben. Általában a petefészkekre, a petevezetékre, de az is előfordulhat, hogy a belekre, illetve a húgyhólyagra terjed át.

Ezek az endometrium-darabkák a méh üregén kívül is úgy viselkednek, mint azon belül: a menstruáció során bevéreznek és leválnak. Mivel azonban nem juthatnak ki a szervezetből, hegszövetet képeznek, idővel pedig az érintett területeken szervösszenövések alakulhatnak ki. Mindez számos kellemetlen tünettel jár, súlyos esetben pedig meddőséghez vezethet. Épp ezért fontos, hogy időben észrevedd a problémát.

Az endometriózis tünetei

 • Medencetáji fájdalom.
 • Fájdalmas menstruáció.
 • Fájdalmas szex.
 • Puffadás, székrekedés.

Kezelési lehetőségek

A betegség kezelése leggyakrabban fogamzásgátló tablettával történik. Mivel a hormontartalmú tabletták hatására a peteérés szünetel, a kellemetlen problémák is megszűnnek. Bár az endometriózis jelenleg nem gyógyítható, a panaszok a változókorral megszűnnek. Ha azonban még gyermeket szeretnél, előfordulhat, hogy műtétre lesz szükség - ebben az esetben az operáció során eltávolítják a méh üregén kívül elhelyezkedő hegszövetet.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kismedencei gyulladás

A kismedencei szervek gyulladása általában a petevezeték, illetve a petefészek fertőzése vagy gyulladása következtében alakul ki. A betegség gyakran szexuális úton terjed, az esetek 50%-ában a Chlamydia nevű kórokozózó áll a háttérben, ugyanakkor a fertőzés oka sokszor ismeretlen. Van, akinél a kismedencei gyulladás nem okoz tüneteket, de általában több egészségügyi probléma is okot adhat a gyanakvásra.

A betegség jelei

 • Derékfájdalom.
 • Fájdalmas közösülés.
 • Rendellenes hüvelyváladék.
 • Alhasi fájdalom, mely a havi vérzés idején fokozódik.

Kilátások

A probléma orvoslása antibiotikummal történik, ha azonban krónikus gyulladásról van szó, a beteg gyakran nem reagál a kezelésre - ilyenkor szükséges lehet akár a méh eltávolítása is. Sajnos a kezeletlen kismedencei gyulladás az esetek körülbelül 20%-ában meddőséghez vezet. Mindezek miatt, ha arra gyanakszol, hogy a betegség téged is érint, haladéktalanul fordulj orvoshoz. Valószínűleg a partnered is orvosi vizsgálatra és kezelésre szorul majd.

Mióma

A mióma a méhüreg jóindulatú daganata. Mérete igen változó lehet: a borsószemtől egészen a gyermekfej nagyságúig. Méretét a szervezet ösztrogénszintje befolyásolja.

A betegség a 35 év feletti női lakosság mintegy 30%-át érinti, de a huszonévesek között is egyre gyakrabban fordul elő a probléma. Az apróbb mióma általában nem okoz gondot, sokszor tünetmentes, így gyakran csak a medenceűri rutinvizsgálat során fedezi fel az orvos. Ha azonban növekedésnek indul, kellemetlen jelei lehetnek, valamint súlyos esetben akár terméketlenséghez is vezethet.

Gyanús tünetek

 • Bő vérzés.
 • Fájdalmas menstruáció.
 • Puffadás.
 • Gyakori vizelési inger.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelési lehetőségek

Az apróbb miómák esetében csupán félévenkénti nőgyógyászati kontrollvizsgálatra van szükség. Amennyiben viszont a jóindulatú daganat problémát okoz, illetve még gyermeket szeretnél, mindenképpen szükségessé válik a mióma eltávolítása. Ez utóbbi esetben szóba jöhet a sebészi úton való kimetszés. Azoknál a nőknél viszont, akik már nem terveznek gyermeket, illetve a daganat túl nagyra nőtt, szükséges a méh eltávolítása.

Ezt is szeretjük