4 rejtett betegség a menstruációs zavarok hátterében

A rendszertelen menstruációt nem szabad félvállról venni! A tünetek komoly betegségeket jelezhetnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruációs zavarok hátterében számos egészségügyi rendellenesség húzódhat. Ha huzamosabb ideje kínoznak a ciklusoddal összefüggésbe hozható tünetek, akkor okvetlenül keresd fel nőgyógyászodat. Nem érdemes kockáztatni, hiszen, ha bebizonyosodik, hogy baj van, akkor a halogatott vizsgálat meddőséghez és a probléma súlyosbodásához vezethet.

Kimaradás, késés - policisztás ovárium szindróma

Ha a menstruációd rendszeresen késik, vagy egyéb okok nélkül kimarad - esetleg szemmel láthatóan több férfihormont termel a szervezeted -, akkor nagy a valószínűsége, hogy policisztás ovárium szindrómában szenvedsz.

Egyes szakirodalmak szerint a leggyakrabban erre a betegségre vezethető vissza a pattanásosság, a szőrösödés, a menstruációs rendellenesség és a meddőség is. Mindennek tetejébe a rendellenesség gyakran cukorbetegséghez, koleszterinzavarokhoz, elhízáshoz, hajritkuláshoz, késői szövődményei pedig szív- és érrendszeri betegségekhez, petefészek- és méhrákhoz vezethetnek.
A kellemetlen tünetekkel járó hormonzavar körülbelül a nők 10%-át érinti, de a panaszok sokfélesége miatt nehezen tudják diagnosztizálni a betegséget. Ha egyszerre észleled magadon az alábbi tüneteket, akkor okvetlenül egyeztess időpontot a nőgyógyászoddal.

Tünetek

 • Zsíros bőr, pattanások.
 • Férfias típusú szőrnövekedés, kopaszodás.
 • Rendszertelen, kimaradó menstruáció.

Erős alhasi fájdalmak - kismedence-gyulladás

Ha a menstruációd a normálisnál jóval erősebb, az a Chlamydia trachomatis nevű fertőzés szövődményeként kialakuló kismedence-gyulladásra is figyelmeztethet. Az eleinte teljesen tünetmentes, nemi úton terjedő Chlamydia miatt a méhnyak nyálkahártyája duzzadt és sérülékeny lesz. Minél régebb óta lappang a fertőzés, annál nagyobb a veszélye az úgynevezett felszálló fertőzéseknek, például a kismedence-gyulladásnak. A szövődmények következtében károsodhat a petevezeték, illetve megnő a meddőség, a méhen kívüli terhesség, a vetélés és a koraszülés kockázata is.

Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod - a kockázatok csökkentése érdekében -, érdemes elvégeztetned egy szűrést. De vásárolhatsz külön erre a célra alkalmazható Chlamydia-tesztet is a gyógyszertárban. Ez már csak azért is erősen ajánlott, mert a szexuálisan aktív nők 15-25%-ánál kimutatható a kórokozó, de gyakori partnercsere esetén ez az arány megközelítheti a 40%-ot is.

Tünetek

 • Rendellenes hüvelyi váladék.
 • A menstruáció idején fokozódó alhasi fájdalom.
 • Rendszertelen vérzés.

Erős fájdalmak - endometriózis

A méhnyálkahártya túlburjánzása következtében kialakuló betegség a szexuálisan aktív, fiatalabb korosztályt érinti leginkább. A menstruáció előtt és alatt fellépő heves fájdalom oka, hogy a szervezetedben felépülő - majd a menstruáció során távozó - méhnyálkahártya a méh üregén kívülre, a szervezet más területeire is kiterjed. Amikor ezek a rendellenes helyen gyülekező sejtcsomók elszaporodnak, akkor folyadékkal teli cisztákat képeznek. A ciklus közben ezek a daganatszerű képletek zavarják bizonyos szervek működését.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az endometriózisos csomók többnyire a hasüregben telepednek meg, de megtapadhatnak a petefészkeken, a petevezetéken, a méhet függesztő szalagokon, a hüvely és a végbél között, a méh külső felszínén, a méh vastag izomrétegében, a húgyhólyagban és a medence hashártyáján is.

Sajnos a betegség kialakulása és a kezelés mikéntje körül is sok a kérdőjel, de a tünetek észlelésekor ebben az esetben erősen ajánlott szakorvoshoz fordulnod.

Tünetek

 • Ismeretlen eredetű, a menstruációs görcsöktől eltérő, heves fájdalom a menstruációs vérzés előtt és alatt.
 • Fájdalom közösüléskor és orvosi vizsgálatok közben.
 • Rendszertelen, erős vérzés.
 • Fáradékonyság.

Közti vérzés - méhpolip

Bár elég félelmetesen hangzik, szerencsére a méhpolip egy jóindulatú méhnyálkahártya-megvastagodás, mely a méhnyak nyálkahártyájából indul ki. A hivatalosan endocervicalis polipnak nevezett húsos kinövések felülről, a méhből lógnak bele a méhnyakba. Sajnos arra még nem sikerült rájönniük a szakembereknek, hogy pontosan mi okozza a közösülés utáni vagy a menstruációk közötti vérzéssel járó betegség kialakulását, ahogy a megelőzés módja sem ismert.

Annak ellenére, hogy nem egy rosszindulatú szövődményről van szó, okvetlenül keresd fel nőgyógyászodat, mert extrém esetben meddőséghez vezethet a nemtörődöm hozzáállás.

Tünetek

 • Közösülés utáni vérzés.
 • Rendellenes hüvelyfolyás.
 • Menstruációk közötti, rendszertelen vérzés.

Ha rászánod magad a konzultációra, és bebizonyosodik, hogy méhpolipod van, valószínűleg még műtétre sem lesz szükség, hiszen egy úgynevezett endoszkópos eljárással távolítják el.

Ezt is szeretjük