4 rejtett betegség a menstruációs zavarok hátterében

A rendszertelen menstruációt nem szabad félvállról venni! A tünetek komoly betegségeket jelezhetnek.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruációs zavarok hátterében számos egészségügyi rendellenesség húzódhat. Ha huzamosabb ideje kínoznak a ciklusoddal összefüggésbe hozható tünetek, akkor okvetlenül keresd fel nőgyógyászodat. Nem érdemes kockáztatni, hiszen, ha bebizonyosodik, hogy baj van, akkor a halogatott vizsgálat meddőséghez és a probléma súlyosbodásához vezethet.

Kimaradás, késés - policisztás ovárium szindróma

Ha a menstruációd rendszeresen késik, vagy egyéb okok nélkül kimarad - esetleg szemmel láthatóan több férfihormont termel a szervezeted -, akkor nagy a valószínűsége, hogy policisztás ovárium szindrómában szenvedsz.

Egyes szakirodalmak szerint a leggyakrabban erre a betegségre vezethető vissza a pattanásosság, a szőrösödés, a menstruációs rendellenesség és a meddőség is. Mindennek tetejébe a rendellenesség gyakran cukorbetegséghez, koleszterinzavarokhoz, elhízáshoz, hajritkuláshoz, késői szövődményei pedig szív- és érrendszeri betegségekhez, petefészek- és méhrákhoz vezethetnek.
A kellemetlen tünetekkel járó hormonzavar körülbelül a nők 10%-át érinti, de a panaszok sokfélesége miatt nehezen tudják diagnosztizálni a betegséget. Ha egyszerre észleled magadon az alábbi tüneteket, akkor okvetlenül egyeztess időpontot a nőgyógyászoddal.

Tünetek

 • Zsíros bőr, pattanások.
 • Férfias típusú szőrnövekedés, kopaszodás.
 • Rendszertelen, kimaradó menstruáció.

Erős alhasi fájdalmak - kismedence-gyulladás

Ha a menstruációd a normálisnál jóval erősebb, az a Chlamydia trachomatis nevű fertőzés szövődményeként kialakuló kismedence-gyulladásra is figyelmeztethet. Az eleinte teljesen tünetmentes, nemi úton terjedő Chlamydia miatt a méhnyak nyálkahártyája duzzadt és sérülékeny lesz. Minél régebb óta lappang a fertőzés, annál nagyobb a veszélye az úgynevezett felszálló fertőzéseknek, például a kismedence-gyulladásnak. A szövődmények következtében károsodhat a petevezeték, illetve megnő a meddőség, a méhen kívüli terhesség, a vetélés és a koraszülés kockázata is.

Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod - a kockázatok csökkentése érdekében -, érdemes elvégeztetned egy szűrést. De vásárolhatsz külön erre a célra alkalmazható Chlamydia-tesztet is a gyógyszertárban. Ez már csak azért is erősen ajánlott, mert a szexuálisan aktív nők 15-25%-ánál kimutatható a kórokozó, de gyakori partnercsere esetén ez az arány megközelítheti a 40%-ot is.

Tünetek

 • Rendellenes hüvelyi váladék.
 • A menstruáció idején fokozódó alhasi fájdalom.
 • Rendszertelen vérzés.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Erős fájdalmak - endometriózis

A méhnyálkahártya túlburjánzása következtében kialakuló betegség a szexuálisan aktív, fiatalabb korosztályt érinti leginkább. A menstruáció előtt és alatt fellépő heves fájdalom oka, hogy a szervezetedben felépülő - majd a menstruáció során távozó - méhnyálkahártya a méh üregén kívülre, a szervezet más területeire is kiterjed. Amikor ezek a rendellenes helyen gyülekező sejtcsomók elszaporodnak, akkor folyadékkal teli cisztákat képeznek. A ciklus közben ezek a daganatszerű képletek zavarják bizonyos szervek működését.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az endometriózisos csomók többnyire a hasüregben telepednek meg, de megtapadhatnak a petefészkeken, a petevezetéken, a méhet függesztő szalagokon, a hüvely és a végbél között, a méh külső felszínén, a méh vastag izomrétegében, a húgyhólyagban és a medence hashártyáján is.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sajnos a betegség kialakulása és a kezelés mikéntje körül is sok a kérdőjel, de a tünetek észlelésekor ebben az esetben erősen ajánlott szakorvoshoz fordulnod.

Tünetek

 • Ismeretlen eredetű, a menstruációs görcsöktől eltérő, heves fájdalom a menstruációs vérzés előtt és alatt.
 • Fájdalom közösüléskor és orvosi vizsgálatok közben.
 • Rendszertelen, erős vérzés.
 • Fáradékonyság.

Közti vérzés - méhpolip

Bár elég félelmetesen hangzik, szerencsére a méhpolip egy jóindulatú méhnyálkahártya-megvastagodás, mely a méhnyak nyálkahártyájából indul ki. A hivatalosan endocervicalis polipnak nevezett húsos kinövések felülről, a méhből lógnak bele a méhnyakba. Sajnos arra még nem sikerült rájönniük a szakembereknek, hogy pontosan mi okozza a közösülés utáni vagy a menstruációk közötti vérzéssel járó betegség kialakulását, ahogy a megelőzés módja sem ismert.

Annak ellenére, hogy nem egy rosszindulatú szövődményről van szó, okvetlenül keresd fel nőgyógyászodat, mert extrém esetben meddőséghez vezethet a nemtörődöm hozzáállás.

Tünetek

 • Közösülés utáni vérzés.
 • Rendellenes hüvelyfolyás.
 • Menstruációk közötti, rendszertelen vérzés.

Ha rászánod magad a konzultációra, és bebizonyosodik, hogy méhpolipod van, valószínűleg még műtétre sem lesz szükség, hiszen egy úgynevezett endoszkópos eljárással távolítják el.

Ezt is szeretjük