Szokatlanul erős, elhúzódó a menstruációd?
3 betegség a háttérben
A menstruáció rendellenességei valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy olykor a menstruációd a szokásosnál erősebb, vagy tovább tart. Egyetlen erős menzesz még nem feltétlenül utal egészségügyi problémára - hiszen okozhatja azt valamilyen komolyabb érzelmi hatás vagy akár a túlzásba vitt testmozgás is. Ha azonban három egymást követő ciklusban is szokatlanul erős, vagy tovább tart a vérzés, ajánlott orvoshoz fordulnod, hogy minél előbb kiderüljön, milyen betegség áll a háttérben.

Méhnyak- és méhpolip

A polip a nyálkahártya jóindulatú növedéke, mely többek között a méhnyálkahártyából, más néven endometriumból is kiindulhat. Kialakulhat a méh üregén belül, illetve a méhnyak nyálkahártyájából is: ez utóbbit endocervicalis polipnak hívják.

A betegség kiváltó oka valószínűleg hormonális, valamint gyulladásos folyamatokra vezethető vissza. Mivel azonban a megelőzési módszer nem ismert, nem tehetsz mást ellene, mint azt, hogy rendszeresen - legalább évente egyszer - jársz nőgyógyászati szűrésre.


További tünetek

  • Közti vérzés.
  • Vérzés közösülés után.
  • Rendellenes hüvelyi folyás.

Bár a polipok általában nem rákosodnak el, minden ilyen jellegű rendellenes kinövést ajánlott szövettanilag megvizsgáltatnod. Ezeket a jóindulatú kinövéseket műtéti úton távolítják el, mely kisebb beavatkozásnak számít. Napjainkban egyre gyakrabban végzik a polipok eltávolítását endoszkópos eljárással, így nincs szükség külső feltárást igénylő műtétekre, egyúttal a beavatkozások hatékonysága is megnőtt. Fontos azonban tudnod, hogy mindennek ellenére a polipok gyakran kiújulnak, így a műtét után is szükség van rendszeres szűrővizsgálatokra.

Mióma

A betegség a méh jóindulatú daganata, mely egyrészt izomrostokból, másrészt rostos kötőszövetből alakul ki. A mióma mérete az ösztrogénhormon függvényében változik, és akár gyermekfej nagyságúra is nőhet.

Meglehetősen gyakori betegségről van szó, hiszen a 35 év feletti korosztályban már a nők 30%-át érinti, és egyre gyakrabban fordul elő a huszonévesek között is. A probléma leggyakoribb tünete az elhúzódó, fájdalmas és igen erős vérzéssel járó menstruáció.

A betegség egyéb jelei

  • Puffadás.
  • Hasi fájdalom.
  • Gyakori vizelési inger.

Fontos megemlíteni, hogy a probléma gyakran nem jár tünetekkel, sokszor csak a medenceűri rutinvizsgálat során derül rá fény. Ha azonban a mióma nagyobbra nőtt, jellemzően megmutatkoznak a fent említett jelek is. Fontos, hogy rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéssel nyomon kövessék a jóindulatú daganatot, mert idővel terméketlenséghez vezethet. Amennyiben még szeretnél gyermeket, az orvos valószínűleg a mióma kimetszését fogja javasolni. Így a méh épen hagyásával jó esélyed van arra, hogy kihordd a babát. A műtét alternatívája lehet a méhbeli artérialezárás, melynek következtében a mióma elhal a szervezetben.

Csökkent pajzsmirigyműködés

A pajzsmirigy egy kisméretű, pillangó alakú mirigy a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt. Két lebenyből áll, melyeket egy szövethíd, az úgynevezett isthmus köt össze. A szerv pajzsmirigyhormont termel, mely hatást gyakorol az emberi test szinte minden szervére. A pajzsmirigyhormon valójában két hormonból: a tiroxinból és a trijódtironinból tevődik össze. Az előbbit maga a pajzsmirigy választja ki, míg az utóbbit a szervek állítják elő tiroxinból. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, hatása az egész testre kiterjed, és többek között felelőssé tehető a túlzottan erős menstruációért is.

A betegség további tünetei

  • Székrekedés.
  • Testsúlynövekedés.
  • Száraz bőr, törékeny körmök.
  • Kimerültség, csökkent állóképesség.

A szerv csökkent működését pajzsmirigyfunkció-vizsgálattal mutatják ki, de szükség lehet ultrahang-, illetve izotópos vizsgálatra is. A betegség kezelése pajzsmirigyhormon-pótló terápiával történik, melynek során a betegnek többnyire tablettát kell szednie. Ma már többféle gyógyszer is forgalomban van, de mindegyikük fő hatóanyaga a levo-tiroxin. A tabletta szedése életen át tart, hiszen ez a gyógykezelés az alapproblémát nem oldja meg.
 

Cikkünk a Családi orvosi kalauz című könyv alapján készült.

A mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhatsz hozzá betegség idején. A kézikönyv segít a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnod, de megtalálhatod benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, melyeket elfelejtettél feltenni orvosodnak. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheted azokat a fogalmakat, melyeket orvosod használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük