Szokatlanul erős, elhúzódó a menstruációd?

3 betegség a háttérben

A menstruáció rendellenességei valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy olykor a menstruációd a szokásosnál erősebb, vagy tovább tart. Egyetlen erős menzesz még nem feltétlenül utal egészségügyi problémára - hiszen okozhatja azt valamilyen komolyabb érzelmi hatás vagy akár a túlzásba vitt testmozgás is. Ha azonban három egymást követő ciklusban is szokatlanul erős, vagy tovább tart a vérzés, ajánlott orvoshoz fordulnod, hogy minél előbb kiderüljön, milyen betegség áll a háttérben.

Méhnyak- és méhpolip

A polip a nyálkahártya jóindulatú növedéke, mely többek között a méhnyálkahártyából, más néven endometriumból is kiindulhat. Kialakulhat a méh üregén belül, illetve a méhnyak nyálkahártyájából is: ez utóbbit endocervicalis polipnak hívják.

A betegség kiváltó oka valószínűleg hormonális, valamint gyulladásos folyamatokra vezethető vissza. Mivel azonban a megelőzési módszer nem ismert, nem tehetsz mást ellene, mint azt, hogy rendszeresen - legalább évente egyszer - jársz nőgyógyászati szűrésre.


További tünetek

  • Közti vérzés.
  • Vérzés közösülés után.
  • Rendellenes hüvelyi folyás.

Bár a polipok általában nem rákosodnak el, minden ilyen jellegű rendellenes kinövést ajánlott szövettanilag megvizsgáltatnod. Ezeket a jóindulatú kinövéseket műtéti úton távolítják el, mely kisebb beavatkozásnak számít. Napjainkban egyre gyakrabban végzik a polipok eltávolítását endoszkópos eljárással, így nincs szükség külső feltárást igénylő műtétekre, egyúttal a beavatkozások hatékonysága is megnőtt. Fontos azonban tudnod, hogy mindennek ellenére a polipok gyakran kiújulnak, így a műtét után is szükség van rendszeres szűrővizsgálatokra.

Mióma

A betegség a méh jóindulatú daganata, mely egyrészt izomrostokból, másrészt rostos kötőszövetből alakul ki. A mióma mérete az ösztrogénhormon függvényében változik, és akár gyermekfej nagyságúra is nőhet.

Meglehetősen gyakori betegségről van szó, hiszen a 35 év feletti korosztályban már a nők 30%-át érinti, és egyre gyakrabban fordul elő a huszonévesek között is. A probléma leggyakoribb tünete az elhúzódó, fájdalmas és igen erős vérzéssel járó menstruáció.

A betegség egyéb jelei

  • Puffadás.
  • Hasi fájdalom.
  • Gyakori vizelési inger.

Fontos megemlíteni, hogy a probléma gyakran nem jár tünetekkel, sokszor csak a medenceűri rutinvizsgálat során derül rá fény. Ha azonban a mióma nagyobbra nőtt, jellemzően megmutatkoznak a fent említett jelek is. Fontos, hogy rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéssel nyomon kövessék a jóindulatú daganatot, mert idővel terméketlenséghez vezethet. Amennyiben még szeretnél gyermeket, az orvos valószínűleg a mióma kimetszését fogja javasolni. Így a méh épen hagyásával jó esélyed van arra, hogy kihordd a babát. A műtét alternatívája lehet a méhbeli artérialezárás, melynek következtében a mióma elhal a szervezetben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csökkent pajzsmirigyműködés

A pajzsmirigy egy kisméretű, pillangó alakú mirigy a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt. Két lebenyből áll, melyeket egy szövethíd, az úgynevezett isthmus köt össze. A szerv pajzsmirigyhormont termel, mely hatást gyakorol az emberi test szinte minden szervére. A pajzsmirigyhormon valójában két hormonból: a tiroxinból és a trijódtironinból tevődik össze. Az előbbit maga a pajzsmirigy választja ki, míg az utóbbit a szervek állítják elő tiroxinból. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, hatása az egész testre kiterjed, és többek között felelőssé tehető a túlzottan erős menstruációért is.

A betegség további tünetei

  • Székrekedés.
  • Testsúlynövekedés.
  • Száraz bőr, törékeny körmök.
  • Kimerültség, csökkent állóképesség.

A szerv csökkent működését pajzsmirigyfunkció-vizsgálattal mutatják ki, de szükség lehet ultrahang-, illetve izotópos vizsgálatra is. A betegség kezelése pajzsmirigyhormon-pótló terápiával történik, melynek során a betegnek többnyire tablettát kell szednie. Ma már többféle gyógyszer is forgalomban van, de mindegyikük fő hatóanyaga a levo-tiroxin. A tabletta szedése életen át tart, hiszen ez a gyógykezelés az alapproblémát nem oldja meg.
 

Cikkünk a Családi orvosi kalauz című könyv alapján készült.

A mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhatsz hozzá betegség idején. A kézikönyv segít a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnod, de megtalálhatod benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, melyeket elfelejtettél feltenni orvosodnak. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheted azokat a fogalmakat, melyeket orvosod használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük