3 nőgyógyászati tünet, amivel azonnal fordulj orvoshoz!

Nyűgnek érzed a nőgyógyásznál tett látogatást. Bizonyos jelek láttán azonban muszáj orvoshoz menned!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudod jól, hogy a nőgyógyászati problémákkal minden esetben érdemes felkeresned orvosodat. Bizonyos tünetek esetén kimondottan veszélyes, ha halogatod az orvosnál tett látogatást.

Ha például ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom gyötör, csomót találsz a melledben, vagy rendellenes vérzést tapasztalsz, mindenképpen indokolt nőgyógyászhoz fordulnod.

Kismedencei fájdalom

Ha a fájdalom nincs összefüggésben a menstruációs görcsökkel, illetve nincs semmilyen más betegséged - húgyúti fertőzés -, mely okozhatja a kismedencei fájdalmat, mindenképpen fordulj orvoshoz! A fájdalom fajtája sokféle lehet. Jelentkezhet éles, időnként elmúló vagy éppen görcsös formában.

De lehet hirtelen jelentkező és kínzó, vagy tompa, állandó. Előfordulhat, hogy az adott terület nyomásra érzékennyé válik, és a fájdalom intenzitása is fokozatosan erősödhet.

Kismedencei fájdalmat természetesen okozhatnak nem ivarszervekkel kapcsolatos problémák is – például a gyulladásos bélbetegség vagy epekő -, de amennyiben nem ezek húzódnak meg a háttérben, úgy az alábbi okokra gyanakodhatsz.

A leggyakoribb okok

A hirtelen jelentkező, erős alhasi fájdalom egyaránt utalhat petefészekcisztára, méhen kívül terhességre, de nemi úton terjedő betegségek által okozott kismedencei gyulladásra is. A fájdalom pontos kiváltó okát a nőgyógyász állapítja meg tapintásos, illetve ultrahangvizsgálat segítségével.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csomó a mellben

A mellben kialakuló csomók hátterében szintén többféle ok húzódhat meg. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a menstruációt megelőzően, valószínűleg nem kell megijedned. Ebben az esetben feltehetőleg fibrocisztás elváltozásról, illetve a tejmirigyek megduzzadásáról van szó. Ezek a menzeszt megelőző hormonális változások nyomán alakulnak ki. Ha azonban korábban nem tapasztaltad az elváltozást, mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz. Amennyiben daganatról van szó, úgy a korai diagnózis és a sikeres orvosi beavatkozás életmenő lehet.

A megelőzés szerepe

Hogy minél előbb felfedezd az esetleges csomókat, rendkívül fontos, hogy havonta egyszer elvégezd az emlők önvizsgálatát. Emellett pedig évente érdemes orvossal is megvizsgáltatnod. Ha pedig még túl fiatal vagy a hagyományos mammográfiai vizsgálathoz, figyelmedbe ajánlunk egy kimondottan húszas-harmincas éveikben járó nők számára kifejlesztett emlő-szűrővizsgálatot.

Mellönvizsgálat

Ha kíváncsi vagy, pontosan hogyan is tudod elvégezni az emlők önvizsgálatát, nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkat!

Rendellenes vérzés

Bár gyakran a hormonális szabályozás problémái okozzák a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkező vérzést, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod a panasszal. Súlyosabb esetben ugyanis az alábbi betegségek állhatnak a háttérben.

A rendellenes vérzés okai

A felsorolt betegségek közül minden bizonnyal a méhnyakrák a legveszélyesebb. A daganatos elváltozás következtében hazánkban évente ötszáz nő veszíti életét, és 1200 új esetet diagnosztizálnak. A betegség megelőzhető, illetve időben diagnosztizálható - lenne a HPV elleni oltással, valamint a rendszeres, évente ismételt méhnyakrákszűréssel. Az előbbi sajnos még önköltséges alapon működik, mivel jelenleg a TB nem támogatja.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szűrővizsgálattal kapcsolatban azonban megdöbbentő a statisztikai adat: a magyar nők csupán 26-28%-a jár rendszeresen méhnyakrákszűrésre. Amennyiben tehát a menstruációtól függetlenül jelentkező, rendellenes vérzést tapasztalsz, mindenképpen érdemes felkeresned a nőgyógyászodat.

Ezt is szeretjük