Rendszertelen vérzés, hasi fájdalom
A petefészekciszta tünetei
A menstruációd kimaradása, a kellemetlen görcsök és fájdalom hátterében sokszor ciszta áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A női petefészek páros szerv, mely a kismedencében helyezkedik el, a méh két oldalán. A kamaszkortól kezdődően egészen a menopauzáig termel petesejteket, ösztrogént és progeszteront. Egészséges esetben minden egyes hónapban megérik benne egy tüsző - ebben pedig egy petesejt. Ha a normál menstruációs ciklus során elmarad a tüszőrepedés, a petesejt nem tud kilökődni, és kialakul a ciszta. A petefészek változatos szöveti felépítése miatt többféle ciszta is kifejlődhet, melyek olykor kellemetlen tüneteket produkálhatnak.

Kialakulása és fajtái

Ha az érett petesejt nem tud kilökődni a tüszőből - mert annak fala nem reped meg -, felszaporodik benne a tüszőfolyadék. Így akár öt-tíz centiméter átmérőjű ciszta is kialakulhat. A rendellenes képződményt egy sima felszínű, folyadékkal teli, elmozdítható képletként kell elképzelned. Mivel hormont termel, befolyásolja a ciklust - hatására a menstruáció késhet, rendszertelenné válhat. Ha a tüszőrepedés megtörténik, de a belőle kialakuló, hormontermelő sárgatest bevérzik, szintén kifejlődhet ciszta. Az így létrejött képződmény általában öt-hat centiméter átmérőjű, és rendszerint nem igényel beavatkozást, spontán módon felszívódik.

Meddőségi kezelés is eredményezheti ciszta kialakulását. Ilyenkor a petefészket stimuláló hormonok hatására mindkét petefészek megnőhet. A szerv állományában akár tojásnyi méretű ciszták is kifejlődhetnek. Ilyenkor fel kell függeszteni a hormonok adását.

Ha a petefészekben méhnyálkahártya telepszik meg - endometriózis -, az a menstruáció alatt véres váladékot termel. Egy tömlőben felhalmozódhat az alvadt vér, és úgynevezett csokoládéciszta alakulhat ki. Ez jellemzően erős menstruációs görcsökkel hívja fel magára a figyelmet. Mivel jelenléte meddőséghez vezethet, gyógyszeres kezelésre és műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Tünetek

A petefészekciszta sok esetben nem jár tünettel, egészségedet nem veszélyezteti, és néhány menstruációs ciklus alatt úgy szívódik fel a szervezetben, hogy észre sem veszed. Épp ezért a korai stádiumban lévő cisztákat sokszor csak a rutin nőgyógyászati vizsgálat során veszi észre az orvos. Előfordulhat azonban, hogy a nagyobb méretű vagy hormont termelő ciszták gyanús jelekkel hívják fel magukra a figyelmet.

Jellemző tünetek

  • Kismedencei fájdalmak.
  • A menstruáció kimaradása.
  • Alhasi feszülés, gyomorpanaszok.
  • Rendellenes, fájdalmas menstruáció.

Orvosi kezelés

A cisztát az orvos rendszerint hüvelyi, tapintásos vizsgálat során veszi észre. A pontos kivizsgáláshoz azonban hüvelyi, illetve hasi ultrahangra van szükség: ezzel meghatározható mérete, elhelyezkedése, szöveti felépítése. Ahhoz, hogy megállapítsák természetét - jó- vagy rosszindulatú -, általában vérvételre, valamint szövetmintára is szükség van. A fiatalabb korosztálynál azonban nagyon ritkán fordul elő rosszindulatú cisztás elváltozás, ez inkább a menopauza utáni korosztályt érinti.

Ha a ciszta nem szívódik fel egy-két menstruációs ciklus alatt, és nyolc centiméternél nagyobb átmérőjű - nyomja a környező szöveteket -, a műtéti beavatkozás indokolt lehet. Ez általában hüvelyen keresztül történik: a rövid altatásban végzett műtét során a cisztát megszúrják és leszívják.

Ha ez az eljárás a ciszta elhelyezkedése vagy mérete miatt nem végezhető el, hastükrözéses műtétre van szükség. Ilyenkor a petefészek állományából kiműtik a cisztát. Sajnos amennyiben ez műtéttechnikai szempontból nem lehetséges, szükséges a petefészek eltávolítása.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Megelőzés

Ha már volt cisztád, egészséged megőrzése érdekében mindenképpen fontos a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat, hiszen a visszamaradt petefészek-állományban a későbbiek során is kialakulhat ilyen elváltozás. A biztos megelőzésre nincs hatásos módszer, de a szakemberek szerint a hormonális fogamzásgátló tabletták csökkentik a petefészekciszta kialakulásának valószínűségét.

Ezt is szeretjük