Rendszertelen vérzés, hasi fájdalom
A petefészekciszta tünetei
A menstruációd kimaradása, a kellemetlen görcsök és fájdalom hátterében sokszor ciszta áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A női petefészek páros szerv, mely a kismedencében helyezkedik el, a méh két oldalán. A kamaszkortól kezdődően egészen a menopauzáig termel petesejteket, ösztrogént és progeszteront. Egészséges esetben minden egyes hónapban megérik benne egy tüsző - ebben pedig egy petesejt. Ha a normál menstruációs ciklus során elmarad a tüszőrepedés, a petesejt nem tud kilökődni, és kialakul a ciszta. A petefészek változatos szöveti felépítése miatt többféle ciszta is kifejlődhet, melyek olykor kellemetlen tüneteket produkálhatnak.

Kialakulása és fajtái

Ha az érett petesejt nem tud kilökődni a tüszőből - mert annak fala nem reped meg -, felszaporodik benne a tüszőfolyadék. Így akár öt-tíz centiméter átmérőjű ciszta is kialakulhat. A rendellenes képződményt egy sima felszínű, folyadékkal teli, elmozdítható képletként kell elképzelned. Mivel hormont termel, befolyásolja a ciklust - hatására a menstruáció késhet, rendszertelenné válhat. Ha a tüszőrepedés megtörténik, de a belőle kialakuló, hormontermelő sárgatest bevérzik, szintén kifejlődhet ciszta. Az így létrejött képződmény általában öt-hat centiméter átmérőjű, és rendszerint nem igényel beavatkozást, spontán módon felszívódik.

Meddőségi kezelés is eredményezheti ciszta kialakulását. Ilyenkor a petefészket stimuláló hormonok hatására mindkét petefészek megnőhet. A szerv állományában akár tojásnyi méretű ciszták is kifejlődhetnek. Ilyenkor fel kell függeszteni a hormonok adását.

Ha a petefészekben méhnyálkahártya telepszik meg - endometriózis -, az a menstruáció alatt véres váladékot termel. Egy tömlőben felhalmozódhat az alvadt vér, és úgynevezett csokoládéciszta alakulhat ki. Ez jellemzően erős menstruációs görcsökkel hívja fel magára a figyelmet. Mivel jelenléte meddőséghez vezethet, gyógyszeres kezelésre és műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Tünetek

A petefészekciszta sok esetben nem jár tünettel, egészségedet nem veszélyezteti, és néhány menstruációs ciklus alatt úgy szívódik fel a szervezetben, hogy észre sem veszed. Épp ezért a korai stádiumban lévő cisztákat sokszor csak a rutin nőgyógyászati vizsgálat során veszi észre az orvos. Előfordulhat azonban, hogy a nagyobb méretű vagy hormont termelő ciszták gyanús jelekkel hívják fel magukra a figyelmet.

Jellemző tünetek

  • Kismedencei fájdalmak.
  • A menstruáció kimaradása.
  • Alhasi feszülés, gyomorpanaszok.
  • Rendellenes, fájdalmas menstruáció.

Orvosi kezelés

A cisztát az orvos rendszerint hüvelyi, tapintásos vizsgálat során veszi észre. A pontos kivizsgáláshoz azonban hüvelyi, illetve hasi ultrahangra van szükség: ezzel meghatározható mérete, elhelyezkedése, szöveti felépítése. Ahhoz, hogy megállapítsák természetét - jó- vagy rosszindulatú -, általában vérvételre, valamint szövetmintára is szükség van. A fiatalabb korosztálynál azonban nagyon ritkán fordul elő rosszindulatú cisztás elváltozás, ez inkább a menopauza utáni korosztályt érinti.

Ha a ciszta nem szívódik fel egy-két menstruációs ciklus alatt, és nyolc centiméternél nagyobb átmérőjű - nyomja a környező szöveteket -, a műtéti beavatkozás indokolt lehet. Ez általában hüvelyen keresztül történik: a rövid altatásban végzett műtét során a cisztát megszúrják és leszívják.

Ha ez az eljárás a ciszta elhelyezkedése vagy mérete miatt nem végezhető el, hastükrözéses műtétre van szükség. Ilyenkor a petefészek állományából kiműtik a cisztát. Sajnos amennyiben ez műtéttechnikai szempontból nem lehetséges, szükséges a petefészek eltávolítása.

Megelőzés

Ha már volt cisztád, egészséged megőrzése érdekében mindenképpen fontos a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat, hiszen a visszamaradt petefészek-állományban a későbbiek során is kialakulhat ilyen elváltozás. A biztos megelőzésre nincs hatásos módszer, de a szakemberek szerint a hormonális fogamzásgátló tabletták csökkentik a petefészekciszta kialakulásának valószínűségét.

Ezt is szeretjük