Milyen betegségeket jelez, ha késik a menzeszed?

Hiába gondolsz nyűgként a menstruációra, ha elmarad, rögtön aggódni kezdesz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menzesz késésének leggyakoribb oka természetesen a terhesség, illetve negyven év feletti nők esetében a változókor. Ha azonban esetedben egyikről sincs szó, érdemes utánajárnod, hogy a probléma mögött nem petefészekciszta vagy pajzsmirigybetegség húzódik-e meg.

Petefészekciszta

Normális esetben a petefészekben minden hónapban megérik egy tüsző. Ebben érik a petesejt, ami a ciklus 14. napján elindul a méh felé, és felkészül a megtermékenyítésre.

Ha azonban a tüszőrepedés nem történik meg, illetve elzáródik a tüsző, a petesejt nem lökődik ki belőle. A tüsző ilyenkor megtelik folyadékkal, és kialakul a petefészekciszta. Elsősorban akkor okoz problémát a jelenléte, ha nem csupán folyadékot, hanem hormont is tartalmaz. Ilyenkor ugyanis hatással van az egész szervezetedre. A probléma tünete nem csupán a menstruáció kimaradása lehet. Ezenkívül előfordulhatnak kismedencei fájdalmak, gyomorpanaszok, illetve alhasi feszülés.

Kezelési módok

Egyes vizsgálatok szerint a probléma igen gyakori jelenség: a fogamzóképes korban lévő nők felét érinti. Ám a legtöbb esetben a ciszta anélkül felszívódik, hogy a beteg egyáltalán észrevenné. Ha azonban még néhány hónap múltán is jelen van a szervezetben – és megfelelő helyen van –, az orvos hüvelyen keresztül megszúrja, és a folyadékot egyszerűen leszívja. Ritkább esetben előfordulhat, hogy a ciszták rosszindulatúvá válnak, ilyenkor pedig szükséges a műtéti beavatkozás.

Stressz és legyengült szervezet

Igen gyakran előfordul, hogy a pszichés megterhelés testi tünetek kialakulásához vezet. A hosszabb időn keresztül fennálló stressz előidézheti a menstruáció kimaradását. Sőt, gyakran vérzészavar hívja fel a figyelmet a test, illetve a lélek túlterheltségére. A szervezet legyengüléséhez vezethet továbbá a túlzásba vitt fogyókúra is.

Ha tested nem jut kellő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, az hormonális problémákhoz vezethet, minek következtében a menstruációd valószínűleg elmarad majd.

Mit tegyél?

Nem szabad félvállról venned ezt a problémát. A fokozott stressz, valamint tested hiányállapota komoly következményekkel járhat. Ilyen körülmények között bármilyen betegség könnyebben megtámadhat, mint egyébként. Hogy elkerüld a nagyobb bajt, fontos, hogy iktass ki minél több stresszfaktort az életedből, és meditálj, jógázz. Ezenkívül pedig táplálkozz kiegyensúlyozottabban. Fontos a gyümölcsök, a zöldségek, illetve a húsfélék fogyasztása is.

Pajzsmirigybetegség

Mivel tested hormonháztartásának egyik legfontosabb központja a pajzsmirigy, ha működése során probléma lép fel, az kihat az egész szervezetedre. A szerv működése befolyásolja a szervezet anyagcsere-folyamatait, a testhőmérsékletet, az oxigénfelhasználást, valamint hatással van a menstruációra is. Ha a menzesz kimaradása mellett fáradékonynak és kimerültnek érzed magad, esetleg túlsúllyal küzdesz, mindenképpen keresd fel orvosodat.

Kezelési lehetőségek

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy megfelelően működhessen, fontos a megfelelő mennyiségű jódbevitel. Ezt legkönnyebben jódozott só fogyasztásával érheted el. Ha azonban ez nem elegendő, valószínűleg hormonpótlásra lesz szükséged.

Talán nincs komoly baj

Fogamzásgátló tabletta abbahagyása

Ha hosszú időn keresztül szedtél hormonális fogamzásgátlót, könnyen előfordulhat, hogy a tabletta abbahagyását követően a menstruációd jó ideig rendszertelen lesz. Megeshet, hogy akár hónapokon át is kimarad. Ebben az esetben ne ijedj meg, a problémád tejesen normális. Bár a biztonság kedvéért nem árt orvoshoz fordulnod, de valószínűleg magától is helyreáll a rendszer.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szoptatáskor

A terhesség és a szülés során tested hatalmas változásokon megy keresztül. Normális dolog, ha a szoptatás ideje alatt még nem áll vissza a megszokott rendszer. Előfordulhat, hogy akár hónapokig nem jön meg a menstruációd. Emiatt tehát ne aggódj, de mindennek ellenére a védekezésről ne feledkezz meg, hacsak nem szeretnél gyorsan kistestvért gyermekednek.

Ezt is szeretjük