A szorongás tünetei és 3 veszélyes következménye

Minden ötödik magyart közvetlenül érintenek a szorongásos betegségek. Hogy ennek milyen következményei lehetnek?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szorongás a stresszre adott természetes reakció, mely a stressz elmúltával normális esetben megszűnik. A lelki probléma azonban önmagát erősítheti és kiterjedhet.

Statisztikai adatok szerint a hazai lakosság, 17-20%-a küzd szorongásos zavarokkal, melyből további egészségügyi problémák fejlődhetnek ki.

A szorongás tünetei

  • Álmatlanság.
  • Gyomorfájás.
  • Gyakori fejfájás.
  • Szív környéki fájdalom.
  • Félelemérzet, pesszimizmus.
  • Idegesség, feszült lelkiállapot.

Gyomorfekély

A gyomorfekély talán a legismertebb pszichés alapú testi betegség. Meglehetősen gyakori problémáról van szó, hiszen a magyar lakosság körülbelül 10%-át érinti. A közhiedelemmel ellentétben a szorongás és a stressz önmagában ritkán okoz fekélyt, viszont a meglévő betegséget súlyosbítja. Napjainkban a szakemberek véleménye szerint elsősorban a Helicobacter pylori nevű baktérium tehető felelőssé a kialakulásáért. A kórokozó az emberek 50-65%-ának szervezetében megtalálható világszerte, és a gyomorfekélyes megbetegedések döntő többségével – 80%-ával – szoros összefüggésbe hozható.

Az orvosok véleménye szerint azonban a kórkép összetett: alapvetően a Helicobacter pylori okozza a gyomorfekélyt, mivel azonban a betegség nem alakul ki minden fertőzött ember esetében, más tényezők is közrejátszanak. Ezek a faktorok pedig az életmódbeli különbségekben keresendők. Az állandóan szorongó, zaklatott életformát folytató embereknek jelentősen nagyobb az esélyük a fekély kialakulására.

Szív-és érrendszeri betegségek

Bár megdöbbentő, de egyes szakemberek véleménye szerint a szorongás kétszer olyan veszélyes lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából, mint a dohányzás – ami hosszú távon érszűkületet okoz.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. Nancy Frasure-Smith professzor kísérletei is rámutattak arra, milyen szoros összefüggésben áll a szorongás és a depresszió a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. A kutatás során több mint nyolcszáz koszorúérbeteget vizsgáltak meg. Az eredmények rámutattak, hogy 41%-uk szorongásos tüneteket mutatott, míg egyharmaduk depresszióval küzdött – ezek a számok pedig jóval magasabbak az átlag populációhoz képest. Ugyanakkor a kísérletek azt is kimutatták, hogy azoknak a szívbetegeknek, akik nem küzdenek semmilyen lelki problémával, mindössze 13% esélyük van állapotuk súlyosbodására, szemben a szorongásos, illetve depressziós csoporttal, ahol ez a szám már 26%.

Depresszió

A szorongásos zavarok az esetek 50-60%-ában kéz a kézben járnak a depresszióval. Szakemberek szerint a tartós szorongás akár egy éven belül depresszióhoz vezethet.

Ez a betegség pedig napjainkban egyre nagyobb teret hódít magának, és mind súlyosabb következményekkel jár. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - a második helyre sorolta a tíz leggyakoribb, munkaképtelenséget okozó betegség listáján, közvetlenül a szív- és érrendszeri betegségek után.

A magyar lakosság 2–15%-a szenvedhet élete során depresszióban. A százalékok közötti nagy szórás mutatja a betegség rejtőzködő természetét. Sokan nem fordulnak szakemberhez a betegségükkel, inkább egyedül próbálnak megbirkózni vele, vagy egyszerűen magukat hibáztatják vélt gyengeségük miatt.

Mi a megoldás?

A szorongás orvoslásának közkedvelt módja az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Ezek a lehető legrosszabb megoldások. Mindkettő növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, valamint a dohányzás tovább fokozza a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját is.

Ha időben felismered a problémádat, szakember segítségével hatékonyan orvosolható a pszichés betegség. Sőt, akkor is jó esélyed van a tünetek enyhítésére, ha már régóta küzdesz a szorongással. Fontos azonban, hogy olyan orvost válassz, aki a gyógyszeres kezelés mellett a terápiára is hangsúlyt helyez.

Kiegészítő módszerként pedig szóba jöhetnek különféle mozgásformák – például a jóga vagy meditáció. Emellett fontos, hogy próbáld árnyaltabban szemlélni a téged körülvevő világot. Idővel kiderül majd, hogy jóval kevesebb félelemre okot adó faktor van a környezetedben, mint gondolnád.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük