Gyomorfekély: ha a Helicobacter pylori túlszaporodik

A Helicobacter pylori a gyomorfekélyes megbetegedések 80%-áért felelős.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar lakosság körülbelül 15%-a szenved élete során valamikor gyomorfekélytől. Évente megközelítőleg negyvenezerre tehető az új fekélyes betegek száma. Ezek az adatok köszönhetők a felfokozott élettempóból adódó idegrendszeri túlterheltségnek, a stressznek, valamint a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak. Mindezeken kívül pedig okolható érte egy bizonyos Helicobacter pylori nevű baktérium.

A baktériumról

A Helicobacter pylori nevű ostoros baktériumot Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál orvosok fedezték fel 1982-ben. A szervezetbe való bekerülése jellemzően már gyermekkorban megtörténik. Ez többnyire szennyezett vízzel vagy fertőzött állattal – kutya, macska – való érintkezés révén következik be. De elkapható utazások során – különösen olyan helyeken, ahol a higiénés körülmények nem megfelelőek.

Szerepe a gyomorfekély kialakulásában

A baktérium érdekessége, hogy világszerte az emberek 50-65%-ának szervezetében megtalálható, azonban nem mindenkinél okoz problémát. Viszont statisztikai adatok bizonyítják, hogy a Helicobacter pyloriak a gyomorfekélyes megbetegedések 80%-ához köze van. Sokáig nehezen fogadta el az orvosi köztudat a baktériummal kapcsolatos kutatások eredményeit. Ennek oka az az ismert tény volt, hogy a gyomorsav elpusztítja a baktériumokat. Ez így is van, ám a Helicobacter pylori képes arra, amire a legtöbb baktérium nem: kivédi a gyomorsav pusztító hatását. Ez a baktérium ugyanis lúgos kémhatású anyagcsere-terméket állít elő – közömbösítve ezzel a gyomorsav antibakteriális, savas hatását. A kórokozó a gyomor nyálkahártyájának felszínén lévő nyákban telepszik meg, és itt fejti ki hatását. Mivel a nyáktartalom biztosítja a nyálkahártya védelmét a sósavval szemben, annak sérülése fekélybetegséghez vezethet.

Hogy a fertőzött emberek egy részénél mégsem alakul ki gyomorfekély, az valószínűleg az egyéb hajlamosító tényezők hiányának tudható be. A betegség jelentkezéséhez ugyanis az esetek többségében szükséges a hajszolt, stresszes életforma, a dohányzás, a fokozott alkohol- és kávéfogyasztás. Ezen kívül gyomorfekélyt idézhetnek elő a sietős étkezések, illetve a fűszeres, csípős ételek gyakori fogyasztása is.

A Helicobacter pylori és a gyomorrák

Ha a baktériumot nem sikerül kiűzni a szervezetből, a gyomorfekély újra meg újra elő fog jönni. A gyomornyálkahártya folyamatos sérülése, majd gyógyulása következtében egyre nagyobb eséllyel fog bekövetkezni a DNS-károsodás. Mindennek következtében pedig megnő a rák kialakulásának kockázata. Így tehát a problémát nem szabad félvállról venni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelés és diéta

A baktérium szervezetből való kiirtása antibiotikumokkal történik. Ha a gyomortükrözés, illetve a laboreredmények Helicobacter pylori fertőzésről tanúskodnak, megkezdődik az egy héten át tartó gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszer szedése. Ha ez a kúra nem jár sikerrel, további két héttel meghosszabbítják a kezelést. Amennyiben még ezt követően is jelen van a baktérium a szervezetben, gasztroenterológushoz kell fordulni, aki megkezdi a célzottabb kezelést. Nehezebb esetekben előfordulhat, hogy a fekélybetegség több hónapos kezelést követően sem gyógyul. Ilyenkor elkerülhetetlen a műtét.

A kezelést minden esetben diéta egészíti ki. Ennek egyik alappillére a savelválasztást provokáló élelmiszerek elhagyása. Főként a csípős, zsíros, fűszeres ételek, valamint a csokoládé és a kávé fogyasztásáról kell lemondani. Gyomorfekély esetén tilos továbbá a cigaretta, a szénsavas üdítő, valamint az alkoholfogyasztás. Mindezeken kívül javasolt sok zöldséget és gyümölcsöt enni. Különösen jó hatással van a betegségre a magas pektintartalmú alma, a nyáktermelést fokozó banán. Kifejezetten javasolt az olyan probiotikus baktériumokat tartalmazó tejtermékek fogyasztása, mint a kefir vagy a joghurt.

OLVASD EL EZT IS!

padon fekvo no
  • tünet
  • gyomorfekély

A gyomorfekély 5 tünete

Ezt is szeretjük