A gyomorfekély tünetei és kezelése

Égő fájdalom és hányinger

Állandó éhségérzet, lassú emésztés. Ismerős? Bizony a gyomorfekély sok mindenkit érint. Mit tehetsz ellene?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorfekély problémája soha nem érintett annyi embert, mint napjainkban. Egyes felmérések alapján minden harmadik negyven év feletti ember szenved a betegségtől, mégis sokan nem fordulnak panaszaikkal orvoshoz. Ezek szerint a gyomorfekély nem súlyos betegség? Kezelés nélkül is elmúlik? Sokan adnának igenlő választ e kérdésekre, pedig nem minden esetben igazak az állítások.

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély a gyomor kisebesedése. A kisebesedést  a gyomor nyákrétegének sérülése okozza, és így nem védi a gyomrot bélelő nyálkahártya-sejteket a gyomorsav maró hatásától. A gyomorsav tehát szabadon keresztüljut a nyálkahártyán, és behatol a gyomorfal mélyebb rétegeibe. Hogy mitől alakul ki seb a gyomorfalon, az számtalan tényezőtől függ.

A gyomorfekély kiváltó okai

A gyomorban található egyensúly felborítása nagyon egyszerű, hiszen alig juttatunk olyan táplálékot a szervezetünkbe, mely erősítené a gyomrot, vagy elősegítené annak helyes és rendszeres működését. Ezen kívül az életmód és a gyógyszerek is befolyásolják a gyomor alapállapotát, mely ha meggyengült, még érzékenyebben reagál a külső hatásokra.

Így tehát az alábbi tényezők bármelyike, de különösen a tényezők együttes hatása kiválthat sebesedést:

 • Öröklött hajlam.
 • Gyógyszerek rendszeres és tartós szedése.
 • Nagyfokú és állandó stressz.
 • Nagymértékű alkoholfogyasztás.
 • Dohányzás.

A krónikus gyomorfekély esetében a kiváltó ok szinte ismeretlen. Általában pszichoszomatikus okok állnak a háttérben.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét észleled magadon, feltétlenül fordulj orvoshoz. A fekély kivizsgálása fájdalommentes, viszont nagyon súlyos szövődményeket előzhetsz meg, ha időben kezeled gyomorfekélyedet.

A gyomorfekély kezelése

A fekély kezelése mindig annak súlyosságától és kialakulásának okától függ. Ha például valamilyen gyógyszer szedésével hozható kapcsolatba, akkor a gyógyszer elhagyása után a fekély is elmúlik. A helytelen táplálkozással összefüggő fekély is rendbe jön magától, ha gyomorkímélő étrendet folytat a beteg.

Tünetei

A gyomorfekély igen jellegzetes tünetekkel jár. Ha észleled őket, feltétlenül fordulj orvoshoz!

 • Gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány - két-három - órával utánuk jelentkezik.
 • Éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, elsősorban üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre meg is szűnik.
 • Gyomorégés.
 • Savas felböfögés.

A gyomorfekély jellemzően tavasszal és ősszel újul ki és tombol. Ilyenkor a beteget akár heteken keresztül kínozzák a panaszok, melyek erősségüket tekintve az elviselhetetlenség határát súrolják.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tehetsz ellene?

Azon kívül, hogy felkeresel egy orvost, magad is enyhítheted a panaszokat. A megoldás azonban nem biztos, hogy a patikákban kapható rágótablettákban rejlik, hiszen a szervezet hamar hozzászokik hatásukhoz, és immunis lesz rá.

Az étrend kiemelkedő szerepet játszik a kezelésben. A naponta többszöri étkezés, a sok kicsi sokra megy elmélete elengedhetetlen. Ezenkívül fontos, hogy tartózkodj a szénsavas üdítőktől, a kávétól és a fűszeres ételektől.

Próbáld ki a gyomorfekély elleni teát!

A tea nyugtatja a sebet, és segíti az irritált terület gyógyulását.

Hozzávalók a gyomorfekély elleni teához:

 • 1 rész apróbojtorján
 • 1 rész ezerjófű
 • 1 rész fekete nadálytő
 • 1 rész nyárfalevél

Elkészítés: 20 gramm keveréket áztass 6-8 órán keresztül 4 deci vízben. Szűrd át, és tedd a levet félre. A szűrőben maradt keverékre önts rá 2-3 deci vizet, és forrald egy percig. Ha kihűlt, akkor keverd hozzá a leszűrt levet, és idd meg egész napra egyenlően elosztott adagokban.

OLVASD EL EZT IS!

padon fekvo no
 • tünet
 • gyomorfekély

A gyomorfekély 5 tünete

Ezt is szeretjük