A gyomorfekély 5 tünete

A fekély okai, kezelése

A fekélyek különböző kezelésekkel és savtalanítókkal jól kezelhetőek, ám mégis mindig kiújulnak. Ennek oka a Helicobakter pylori baktérium.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem kizárólag az egészségtelen életmód és a túlhajszolt életvitel okozza.

A gyomorfekély legáltalánosabb tünete a jellegzetes, égő érzés a gyomorban

A has felső-középső részén jelentkező fájdalom érzésének számos oka lehet. Kiválthatja a nyelőcső, a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját ért károsodás is.

Mi az a fekély?

A fekély nem más, mint a gyomor – pontosabban a nyombél – kisebesedése. Amikor megsérül az a nyákréteg, melynek a gyomrot bélelő nyálkahártyasejteket kellene megvédenie a gyomor agresszív és maró sava - a gyomorsav – ellen, kialakul a gyomorfekély.

A nyákréteg sérülésekor az alatta lévő hámsejtek elpusztulnak, és helyükön nehezen gyógyuló sebfelületek képződnek. Amikor a gyomorsav ezekbe a sebfelületekbe mar, akkor érzi a beteg a jellegzetes égető érzést, mely a gyomorfekély legismertebb tünete.

A gyomorfekély tünetei

 • Vérszegénység és fáradtság
 • Hányinger, melyet előfordul, hogy néha hányás is kísér
 • A gyomorfájdalom közvetlenül étkezés után vagy savlekötő hatására megszűnik
 • A gyomor kiürülésével, az étkezést követő 1-3 óra múlva az égő érzés lassan visszatér
 • Étkezések között és éjszaka jelentkező, kaparó vagy égető fájdalom a has felső részén

Hogyan kimutatható?

A tartós gyomortáji panaszokat vedd komolyan, kivizsgáltatása feltétlenül indokolt. Az elváltozásokat gyomortükrözés során figyeli meg az orvos, majd a gyulladt, fekélyes területből mintát vesz, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.

A gyomorfekély a gyomortükrözésen és a szövetminta vételén kívül kimutatható még:

 • Vérből
 • Nyálból
 • Székletből
 • Kilélegzett levegőből
Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben - leginkább időskorban - nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékelsz, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül fordulj orvoshoz, hívd a mentőket, mielőtt kialakul a sokkos állapot!

Az okok hátterében a Helicobakter pylori baktérium

Még az utóbbi évtizedben is a gyomorfekély-kutatások kifejezetten a gyomorsav kezelésére irányultak, azonban néhány évvel ezelőtt a vizsgálatok közben felfedezték, hogy szinte minden fekélyes betegnél kimutatható a Helicobakter pylori – rövidítése: Hp-baktérium jelenléte.

A világ népességének több mint a felét érinti a betegség, vagy legalábbis az egyelőre még passzív Hp-baktérium jelenléte. Ez az arány az ország gazdasági és társadalmi helyzetének függvényében változik. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság 80-100 százaléka fertőzött. Hazánkban a lakosság közel kétharmada szenved fekélybetegségektől.

Hogyan kerülhet a szervezetedbe a Hp-baktérium?

 • Juhtejből
 • Házilégy terjesztette fertőzés útján
 • Széklettel szennyezett kézzel, szájon át
 • Folyó- és állóvízből, természetes forrás- és kútvízből
 • Felmérések szerint egészségügyi dolgozók szervezetében jellemzően gyakrabban fordul elő

Mit tesz a baktérium?

A baktérium életben maradásával kapcsolatban felmerülhet az a kérdés, hogyan jut a gyomrot bélelő nyálkahártyában táplálékhoz? A Hp-baktérium egy VacA-nak nevezett méreganyagot fecskendez a gyomor nyálkahártyájának sejtjeibe. Ennek hatására a sejtekben nagy mennyiségű hidroláz-enzim termelődik, mely aztán kiszabadulva a sejtekből a gyomorba jut. Ez az enzim pedig elpusztítja a nyálkahártyát védő nyákréteget, ezáltal a baktérium szabadon hozzáférhet a gyomorban található táplálékhoz.

A Hp-baktérium a gyomor- és nyombélhurutos vagy fekélyes betegek, sőt egyes gyomrot és beleket érintő daganatos betegek szöveteiben is megtalálható.

A gyomorfekély kezelése

A betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: ne fogyassz savanyú, túl fűszeres ételeket. Érdemes kerülnöd az alkoholt, kávét, csokoládét és a dohányzást is. Amennyiben ezek a megszorítások nem elegendőek, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de előfordulhat, hogy - orvosi ellenőrzés mellett - évekig is szedned kell a gyógyszert.

Műtéti megoldást kizárólag akkor alkalmaznak, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a nyombél falát, ami akár halálos következménnyel is járhat. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel kiirtható, így megelőzhető a fekély rosszabbodása.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Enyhítő tanácsok

Amit mindenképpen érdemes betartanod, ha gyorsabb gyógyulást szeretnél:

 • Kerüld el a szoros ruhákat, öveket, fűzőket.
 • Legalább a gyógyulásig szokj le a dohányzásról.
 • A nagyon hideg és a nagyon forró ételek, italok kerülése feltétlenül ajánlott.
 • Ha lehet, inkább többször egyél keveset, mint naponta egyszer-kétszer terheld a gyomrod.
 • Mellőzd a csokoládé, kávé, alkohol, fűszeres és savanyú ételek, szénsavas italok fogyasztását.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük