Mennyi sót ehetsz naponta, hogy ne hízz hasra? Ennyi az egészséges maximum

Ahogy a túl sok só, úgy a túl kevés sem ajánlott.

Sófogyasztás hízás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A helytelen táplálkozás és a magas kalóriabevitel szinte minden esetben hízást eredményez, a zsírpárnák kialakulásáért elsősorban a gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag, túlságosan cukrozott, sós ételek a felelősek. 

Persze a túlsúly kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszanak, mint például a testmozgás hiánya, a túl sok stressz, a kevés alvás, anyagcsere-betegségek, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek a pluszkilók.

A só pozitívumai és negatívumai

Ahogy a túl sok só, úgy a túl kevés sem ajánlott, hiszen fontos alkotórésze az emberi szervezetnek, például nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez, de a jód egyik legfontosabb forrása is, aminek hiánya hajhulláshoz, töredezett körmökhöz, magas koleszterinszinthez, izomgyengüléshez, szédüléshez vezet. Ugyanakkor, ha túl sokat fogyaszt belőle az ember, ellenkező hatást érhet el vele, így mindenképp érdemes a napi ajánlott mennyiség betartása.

GettyImages-1182718370

A nátrium a szövetekből vizet von el, a szervezet vízháztartása felborul, folyamatos dehidratáció, kiszáradásos állapot lép fel, hiszen a test úgy érzékeli, hogy elegendő a víztartalék, ezért lecsökken a szomjúságérzet. A szervezet a hastájékon köti meg a vizet, aminek mennyisége egyes embereknél akár két-három liter is lehet. Ez látványban egy sokkal vastagabb külsőt kölcsönöz, pár kilóval többnek látszik az ember, a has felpuffad, úgynevezett "vízhas" keletkezik, a végtagok megduzzadnak. A felesleges víz a sómennyiség, és a cukor, csökkentésével távozik, így a fogyás is látványos lesz.  

A túlzott sófogyasztás további negatívuma, hogy a túl sok visszatartott folyadékot a vese nem képes megfelelő mennyiségben kiválasztani, több lesz a sejten kívüli folyadék, az érpályában keringő vér térfogata megnövekedik, ez pedig megemeli a vérnyomást, ami hosszú távon magas vérnyomást és az érfalak elzáródását eredményezi.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kutatások bizonyították, hogy a magas nátriumszint növeli az éhségérzetet is, ezáltal hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Mennyi sóra van szükséged?

A Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a sófogyasztás mértéke meghaladja mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében a kívánatos értéket. A nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5, illetve 3,5-szerese, szemben az ajánlott napi 5 grammos értékkel, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ha ennyit fogyasztasz, nemcsak az egészséged, de a tested is meghálálja.

Sós ételek, amiket iktass ki!

A kolbászban, a felvágottakban, pácolt húsokban, a pizzában, a hamburgerben, a sült krumpliban, a majonézben és ketchupban, sós rudakban, olajozott magvakban és chipsekben van bőven, de sok sót tartalmaznak a félkész, készételek, a konzervek és az instant levesek is. Ezekben nemcsak a sóból van rengeteg, de tartósítószerből, zsiradékokból, mesterséges ízanyagokból és színezékekből is. Ezeknek az anyagoknak egy részét képtelen lebontani az emésztés, így az anyagcsere lassul, a kalóriák pedig zsír formájában raktározódnak.

GettyImages-499756353

Így csökkentsd a sóbevitelt

A sóbevitelt fokozatosan csökkentsd, körülbelül 3-4 hét kell ahhoz, hogy megszokd a kevésbé sós ételeket. Főzéskor használj jódozott sót, abból is keveset, valamint fűszernövényeket, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot, fogyassz sok friss zöldséget, gyümölcsöt, és igyál napi szinten legalább két liter folyadékot. 

Így hat a szervezetre, ha elhagyod a cukrot

Egy új kutatás alátámasztja, hogy a kilenc napig tartó cukormegvonás a szervezetben számos kedvező folyamatot indít el.

Csökken a koleszterinszint, eltűnik a zsírmáj: így hat a szervezetre, ha elhagyod a cukrot

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük