A hűvös időszak beköszöntével egyre többen érzik fontosnak az immunerősítést, a szervezet számára szükséges vitaminok pótlását. Noha egyszerűbb ezeket tabletta formájában bevinni, ez akkor a leghatékonyabb, ha csupán kiegészítése a változatos, egészséges étkezésnek.
A rutin egy jótékony hatású, bioflavonoid vegyület, mely egyrészről véd a sejtkárosodástól, és erősíti az ereket, másrészről a C-vitamin felszívódását segíti, hatását erősíti. A felfedezés a C-vitaminhoz hasonlóan Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik.
Rutin és C-vitamin forrásai
Megfigyelték, hogy a rutin számos természetes C-vitamin-forrásban megtalálható, ennek köszönhetően a természetes források vitamintartalma sokkal jobban hasznosul a szervezetben a tiszta, tablettával pótolt vegyületeknél. A legjobb források többségét ráadásul nem is olyan nehéz beszerezni.

A citrusfélék rutintartalma segíti a bennük levő - 100 grammonként 50-60 milligramm - C-vitamin felszívódását. Inkább a fehér héjukban található meg a vegyület, ezért jobb kicsit hagyni belőle a gyümölcsön, és vékonyan hámozni meg őket.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert először paprikából izolálta a C-vitamint: 100 grammonként fajtától függően 100-200 milligrammot tartalmaz. Ráadásul a hasznosuláshoz szükséges rutin is benne van.
Fotó: Donhype / Getty Images Hungary

A kivi kitűnő C-vitamin-forrás télre, érdemes sokat fogyasztani, még a narancsnál is többet tartalmaz belőle. Bioflavonoidok, rutin is van benne bőven, így jól is hasznosul.
Fotó: anna liebiedieva / Getty Images Hungary

A csipkebogyó a legjobb C-vitamin-források közé tartozik, 100 grammonként 400-500 milligrammal. Jelentős mennyiségű rutintartalma miatt akár
teaként is ajánlott a hideg időszakban.
Fotó: PhenomArtlover / Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsök, többek közt a fekete ribizli és a szeder ideális forrásai a C- és A-vitaminoknak is, hiszen bioflavonoidokat, így rutint is tartalmaznak.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

A hajdina is rengeteg rutint tartalmaz. Mivel a főzés csökkenti a mennyiségét, a C-vitamin támogatására néha ajánlott akár
csíráztatva vagy teaként fogyasztani.
Fotó: Marc Belair / Getty Images Hungary

Az alma is jó forrása a bioflavonoidoknak, így a rutinnak. Mivel a héjában tartalmazza a legtöbbet belőle, hámozás nélkül a leghasznosabb fogyasztani.
Fotó: Pexels

A fügében ugyancsak bőven megtalálható a rutin flavonoid.
Káliumtartalma a szívet is védi, de
glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott.
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

A petrezselyem tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, gazdag káliumban és
kalciumban, C-vitamin-tartalmát pedig kiegészíti a benne lévő rutin.
Pestóként,
tabuléként is finom.
Fotó: Catalina-Gabriela Molnar / Getty Images Hungary

A rebarbara vitamindús, mégis kalóriaszegény, kissé savanykás ízű növény, levélnyelét főleg
kompótként vagy édességekben fogyasztják. Rutintartalma is jelentős, ezért túlfőzni nem érdemes.
Fotó: jlmcloughlin / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)