Semmit nem ér a gyógytea, ha rosszul készítik el: elveszítheti az erejét

A gyógytea elveszíti hatékonyságát, ha nem figyelsz rá, hány fokon és meddig ázzon.

kamillatea
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógynövényekből készült teák rendkívül hatékonyak lehetnek néhány egészségügyi probléma megelőzésében vagy kezelésében. Akár alvászavarokkal küzd valaki, akár a vérnyomása túlzottan magas, netán a menstruációs görcsöket akarja enyhíteni, a gyógyteák nagy segítséget nyújtanak.

A gyógyteák hatékonysága érdekében ugyanakkor néhány elkészítési szabályra érdemes odafigyelni. Ellenkező esetben sajnos az erejük csökkenhet, sőt, akár teljesen el is veszhet. A szabályok Szabó Gyuri bácsi ajánlásai szerint attól is függenek, hogy a növény mely részéből - terméséből, virágából, gyökeréből, leveléből - készül a tea.

Teák hideg áztatással

Azt sokan tudják, hogy a csipkebogyót nem szabad forrázni, hiszen akkor a C-vitamin-tartalma csaknem teljesen odavész. Legfeljebb 60 °C-on, de még jobb hidegen, néhány órán vagy akár egy egész estén át áztatni a szárított bogyókat, hogy igazi immunerősítő italt kapjon az ember.

Ugyanígy, langyos vagy hideg vizes áztatással ajánlott elkészíteni a mályva-, a kankalin-, a kálmos- vagy a fehérfagyöngyteát. Ezek a forró vízben el is veszítenék erős gyógyhatásukat, így csak kicsit érdemes melegíteni rajtuk fogyasztás előtt.

Forrázott teák

A legtöbb, virágból, levélből vagy hajtásvégből készült teát forrázva kell készíteni. A bükki füvesember javaslata szerint 3 grammonként 2,5 deciliter vízzel érdemes számolni, majd gyógynövénytől függően 5-10 vagy akár 15-20 percig állni hagyni. Túl hosszan sem szabad áznia, egy óra után jobb inkább új bögrével készíteni a teából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Forrázat készülhet a legtöbb leveles és virágos gyógynövényből, így sok egyéb mellett mentából, csalánból, kakukkfűből, citromfűből vagy kamillából is.

Főzetek gyógynövényből

Az egyes gyógynövényeket, különösen a gyökérből vagy kemény kéregből készült teákat 5-10 percen át főzni kell, hogy rendesen kioldódjanak hasznos hatóanyagaik: így készíthető tea a mezei katángból, de a kovasavat tartalmazó mezei zsurlót is így javasolja főzni a bükki füvesember.

Csökkenti a hatást a fémkanál

A fémből készült szűrő, kanál, teatojás és más fémeszközök használatát nem javasolják gyógyteák készítéséhez, mivel a fém némiképp semlegesíti a növények hatóanyagainak erős gyógyhatását. Helyette tölthető filterek, faalapú kanalak használhatók. 

Szabó Gyuri bácsi szerint ugyanakkor az sem mindegy, melyik teát mikor fogyasztja el az ember, ezért a csomagoláson szereplő javaslatokat is érdemes megnézni. Van, amit inkább éhgyomorra javasolt, míg a vízhajtók napközben kortyolgatva, az emésztéssegítők étkezés után negyed órával fogyasztva a leghatásosabbak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük