Semmit nem ér a gyógytea, ha rosszul készítik el: elveszítheti az erejét
A gyógytea elveszíti hatékonyságát, ha nem figyelsz rá, hány fokon és meddig ázzon.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Leszámol a pattanásokkal és a szem alatti karikákkal: filléres csodaszer a bőrnek a petrezselyem zöldje »
- Extra nőiesen öltözködik a duci blogger: pedig csak a régi korok divatjából szemezget »
- 61 évesen is gyönyörű, és minden porcikájára büszke: fehérneműben is bátran megmutatja magát a karcsú jógatanárnő »
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- Galambos Lajos házassága 22 év után válságban van - Ezért romlott meg a kapcsolatuk Boglárkával
- Kvíz! 8 ismert gyerekdal jogásznyelvre lefordítva: mennyit találsz el közülük?
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
A gyógynövényekből készült teák rendkívül hatékonyak lehetnek néhány egészségügyi probléma megelőzésében vagy kezelésében. Akár alvászavarokkal küzd valaki, akár a vérnyomása túlzottan magas, netán a menstruációs görcsöket akarja enyhíteni, a gyógyteák nagy segítséget nyújtanak.
A gyógyteák hatékonysága érdekében ugyanakkor néhány elkészítési szabályra érdemes odafigyelni. Ellenkező esetben sajnos az erejük csökkenhet, sőt, akár teljesen el is veszhet. A szabályok Szabó Gyuri bácsi ajánlásai szerint attól is függenek, hogy a növény mely részéből - terméséből, virágából, gyökeréből, leveléből - készül a tea.
Teák hideg áztatással
Azt sokan tudják, hogy a csipkebogyót nem szabad forrázni, hiszen akkor a C-vitamin-tartalma csaknem teljesen odavész. Legfeljebb 60 °C-on, de még jobb hidegen, néhány órán vagy akár egy egész estén át áztatni a szárított bogyókat, hogy igazi immunerősítő italt kapjon az ember.

Ugyanígy, langyos vagy hideg vizes áztatással ajánlott elkészíteni a mályva-, a kankalin-, a kálmos- vagy a fehérfagyöngyteát. Ezek a forró vízben el is veszítenék erős gyógyhatásukat, így csak kicsit érdemes melegíteni rajtuk fogyasztás előtt.
Forrázott teák
A legtöbb, virágból, levélből vagy hajtásvégből készült teát forrázva kell készíteni. A bükki füvesember javaslata szerint 3 grammonként 2,5 deciliter vízzel érdemes számolni, majd gyógynövénytől függően 5-10 vagy akár 15-20 percig állni hagyni. Túl hosszan sem szabad áznia, egy óra után jobb inkább új bögrével készíteni a teából.
Forrázat készülhet a legtöbb leveles és virágos gyógynövényből, így sok egyéb mellett mentából, csalánból, kakukkfűből, citromfűből vagy kamillából is.
Főzetek gyógynövényből
Az egyes gyógynövényeket, különösen a gyökérből vagy kemény kéregből készült teákat 5-10 percen át főzni kell, hogy rendesen kioldódjanak hasznos hatóanyagaik: így készíthető tea a mezei katángból, de a kovasavat tartalmazó mezei zsurlót is így javasolja főzni a bükki füvesember.
Csökkenti a hatást a fémkanál
A fémből készült szűrő, kanál, teatojás és más fémeszközök használatát nem javasolják gyógyteák készítéséhez, mivel a fém némiképp semlegesíti a növények hatóanyagainak erős gyógyhatását. Helyette tölthető filterek, faalapú kanalak használhatók.
Szabó Gyuri bácsi szerint ugyanakkor az sem mindegy, melyik teát mikor fogyasztja el az ember, ezért a csomagoláson szereplő javaslatokat is érdemes megnézni. Van, amit inkább éhgyomorra javasolt, míg a vízhajtók napközben kortyolgatva, az emésztéssegítők étkezés után negyed órával fogyasztva a leghatásosabbak.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- gyógynövény
- kert