Semmit nem ér a gyógytea, ha rosszul készítik el: elveszítheti az erejét
A gyógytea elveszíti hatékonyságát, ha nem figyelsz rá, hány fokon és meddig ázzon.


- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Julia Roberts barátnőjét játszotta a Micsoda nőben - Ma tuti elsétálnál az 58 éves színésznő mellett az utcán
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
- Általános iskolai helyesíráskvíz: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
A gyógynövényekből készült teák rendkívül hatékonyak lehetnek néhány egészségügyi probléma megelőzésében vagy kezelésében. Akár alvászavarokkal küzd valaki, akár a vérnyomása túlzottan magas, netán a menstruációs görcsöket akarja enyhíteni, a gyógyteák nagy segítséget nyújtanak.
A gyógyteák hatékonysága érdekében ugyanakkor néhány elkészítési szabályra érdemes odafigyelni. Ellenkező esetben sajnos az erejük csökkenhet, sőt, akár teljesen el is veszhet. A szabályok Szabó Gyuri bácsi ajánlásai szerint attól is függenek, hogy a növény mely részéből - terméséből, virágából, gyökeréből, leveléből - készül a tea.
Teák hideg áztatással
Azt sokan tudják, hogy a csipkebogyót nem szabad forrázni, hiszen akkor a C-vitamin-tartalma csaknem teljesen odavész. Legfeljebb 60 °C-on, de még jobb hidegen, néhány órán vagy akár egy egész estén át áztatni a szárított bogyókat, hogy igazi immunerősítő italt kapjon az ember.

Ugyanígy, langyos vagy hideg vizes áztatással ajánlott elkészíteni a mályva-, a kankalin-, a kálmos- vagy a fehérfagyöngyteát. Ezek a forró vízben el is veszítenék erős gyógyhatásukat, így csak kicsit érdemes melegíteni rajtuk fogyasztás előtt.
Forrázott teák
A legtöbb, virágból, levélből vagy hajtásvégből készült teát forrázva kell készíteni. A bükki füvesember javaslata szerint 3 grammonként 2,5 deciliter vízzel érdemes számolni, majd gyógynövénytől függően 5-10 vagy akár 15-20 percig állni hagyni. Túl hosszan sem szabad áznia, egy óra után jobb inkább új bögrével készíteni a teából.
Forrázat készülhet a legtöbb leveles és virágos gyógynövényből, így sok egyéb mellett mentából, csalánból, kakukkfűből, citromfűből vagy kamillából is.
Főzetek gyógynövényből
Az egyes gyógynövényeket, különösen a gyökérből vagy kemény kéregből készült teákat 5-10 percen át főzni kell, hogy rendesen kioldódjanak hasznos hatóanyagaik: így készíthető tea a mezei katángból, de a kovasavat tartalmazó mezei zsurlót is így javasolja főzni a bükki füvesember.
Csökkenti a hatást a fémkanál
A fémből készült szűrő, kanál, teatojás és más fémeszközök használatát nem javasolják gyógyteák készítéséhez, mivel a fém némiképp semlegesíti a növények hatóanyagainak erős gyógyhatását. Helyette tölthető filterek, faalapú kanalak használhatók.
Szabó Gyuri bácsi szerint ugyanakkor az sem mindegy, melyik teát mikor fogyasztja el az ember, ezért a csomagoláson szereplő javaslatokat is érdemes megnézni. Van, amit inkább éhgyomorra javasolt, míg a vízhajtók napközben kortyolgatva, az emésztéssegítők étkezés után negyed órával fogyasztva a leghatásosabbak.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- gyógynövény
- kert