Puffadás ellen ennél nincs jobb módszer: próbáld ki még ma!
Ha gyakran kínoznak a gázok, nem csak az étrendeddel tudsz változtatni a problémán.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A puffadást és a hasi feszülést ugyanazok a tényezők okozzák, mint a szélgörcsöket. A funkcionális bélbetegségekhez is hozzájárul a túlzott puffadás, különösen, ha a has annyira megfeszül és megkeményedik, mint egy felfújt lufi.

A szelek, a puffadt has, a székrekedés jelei lehetnek az egészségtelen emésztőrendszernek, a puffadás például olyan rendellenességek eredménye is lehet, melyek során az izmok nem működnek megfelelően ahhoz, hogy mindent mozgásban tartsanak, és ez székrekedéshez vagy renyhe emésztéshez vezethet.

Mi is ez valójában?

Az emésztőcsatorna körülbelül 200 milliliter gázt tartalmaz, és nem szokatlan, hogy naponta 400-2000 milliliter távozik. A gáz 90%-a nitrogénből, oxigénből, szén-dioxidból, metánból és hidrogénből áll. A nitrogén és az oxigén a levegőből származik, amelyet lenyelsz, a szén-dioxid pedig akkor termelődik, amikor a gyomorsav az epében és a hasnyálban lévő bikarbonátokkal keveredik.

A vastagbél több milliárd baktériumot tartalmaz, amelyek az egészséghez szükségesek. Ezek feladata az, hogy a vékonybélből érkező anyagokat erjesszék.

Ahogy a baktériumok erjesztik a salakanyagokat, nagy mennyiségű hidrogén, metán, szén-dioxid és egyéb gázok termelődnek. Bár ezek közül néhány újra felszívódik a vérbe, és kiválasztódik a légzés során, a maradék szél formájában távozik.

Mi okozhatja a túlzott szeleket?

A túlzott szél egyik fő oka az emésztési zavar. Ha az étel nem megfelelően bomlik le, az még több táplálékkal látja el az emésztőcsatornában lévő mikroorganizmusokat, így még több gáz termelődik. Ezért érdemes megváltoztatni az étrendedet, kerülni a bélgázt okozó ételeket, illetve minden étkezésnél  célszerű elfogyasztani étrend-kiegészítő emésztőenzimet, melyről gyógyszertárban érdemes érdeklődnöd. Mindemellett persze tartós zavar esetén mindenképpen keresd fel orvosod, aki elmondja majd, mi a további teendőd.

Bizonyos ételek több gázt termelnek, beleértve a babot és bizonyos zöldségeket, mint a káposzta, lencse, kelbimbó, karfiol, fehérrépa, póréhagyma, hagyma és fokhagyma. A magas rosttartalmú étrend szintén több gázt termel, ez azért van, mert ezek az ételek emészthetetlen szénhidrátokat tartalmaznak. Ha sűrűn gyötörnek a gázok, mindenképpen kerüld ezen élelmiszerek gyakori fogyasztását.

Az emészthetetlen szénhidrátok egyik fő típusa a galaktóz. Míg az ezekből az ételekből termelődő gázok kis mennyiségben meglehetősen normálisnak tekinthetőek, a túlzott gázképződés alfa-galaktozidáz enzim hozzáadásával megelőzhető. Ez lebontja az emészthetetlen szénhidrátokat, és csökkenti a puffadást. Néhány emésztőenzim tartalmaz ilyen enzimet, és fehérje-, zsír- és szénhidrátemésztő enzimet is.

Mit tehetsz ellene?

A túlzott és kellemetlen szagú szél megszüntethető étrendváltozással - ide kattintva bővebben olvashatsz arról, mely ételek segíthetnek. A baktériumok egészséges egyensúlyát megzavaró antibiotikumokat szedő emberek szervezetéből gyakran több szél távozik, így csökkentheti a problémát, ha ezt a fajta bakteriális egyensúlyhiányt probiotikumokkal kezelik.

A legjobb házi módszer puffadás ellen
Amellett, hogy a gyógyszertárban kapható emésztőenzimek is segíthetnek - erről kérdezd orvosodat vagy a gyógyszerészt -, bizonyos házi praktikákat is bevethetsz. Ilyen például, ha naponta elfogyasztasz egy-két gerezd fokhagymát, ételeidbe pedig olyan puffadásgátló fűszereket teszel, mint a bazsalikom, a lestyán, a kapor és a majoránna.

A szél másik fő oka a diszbiózis, vagyis a bélbaktériumok egyensúlyának megbomlása. A Candida albicans-fertőzés vagy egyes káros bélbaktériumok túlburjánzása mind hozzájárulhat a túlzott szél problémájának kialakulásához. Bármilyen megoldást próbálsz is ki, mindenképpen keresd fel orvosod, könnyen lehet ugyanis, hogy a háttérben meghúzódó ok az ő segítségét igényli.

Cikkünk Patrick Holford A jó emésztés titka című könyve alapján készült.

A közhiedelemmel ellentétben nem az vagy, amit megeszel. Az vagy, amit meg tudsz emészteni, és amit a szervezeted fel tud szívni a táplálékból. Az egészséged szempontjából semmi sem olyan fontos, mint az emésztőrendszered egészsége. Ez a kapcsolódási felület a tested és a külvilág között. A jó emésztés titka az alábbi kérdésekben nyújt hathatós segítséget: az emésztésbarát élelmiszerek kiválasztása és az emésztőrendszeri irritánsok elkerülése, a gyomorrontás, a puffadás és a székrekedés megelőzése, illetve az olyan krónikus betegségek leküzdése, mint az irritábilis bél szindróma, a Candida-fertőzés, a Crohn-betegség vagy a kolitisz.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2690 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük