Székrekedés, puffadás és derékfájás ellen: ez a jógapóz segít

Az Apanászana talán az egyik leghatékonyabb segítség emésztési bántalmakra.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsugor- vagy szélhajtó póznak az adott jógairányzattól függően két szanszkrit neve is használható. Mind az Apanászana, mind a Pavanmuktászana elnevezés a belső energia lefelé irányítására utal.

Ez az egyszerű jógapóz segíti az emésztési folyamatokat, de a rendszertelen menstruáció szabályozásában is hasznodra lehet - tudjuk meg Feövenyessy Krisztina gerincjóga-oktató, alternatívmozgás- és masszázsterapeuta, Dorn-gerincterapeutától.

Apanászana: zsugor- vagy szélhajtó póz

A szélhajtó póz elsődleges célja az emésztés serkentése, a szervezet megszabadítása a széklet vagy bélgáz formájában felhalmozódott salakanyagoktól. A lassú, de erőteljes összeszorítás és a hasi légzés kombinációja finoman átmasszírozza a belső szerveket, szabályozva a gyomorsavtermelést, javítva a bélperisztaltikát, serkenve a lép, a máj és az epe működését.

A méregtelenítés mellett az ászana számtalan egyéb pozitív hatását is tapasztalhatod a gyakorlás eredményeképpen. Ideális bemelegítő vagy levezető gyakorlat, különösen alkalmas a hátrahajló ászanák - például kobra, kígyó, jógahíd - utáni kompenzációra, mert nyújtja, lazítja a csípőt és a gerincoszlopot.

Lumbágó esetén természetes fájdalomcsillapító, de gyakran ajánlják a rendszertelen menstruáció szabályozásának elősegítésére is. Remek hasizom-erősítő, és a legtöbb hasizomgyakorlattal ellentétben gerincproblémák esetén is biztonsággal végezhető. A lábak hajlított helyzete miatt ugyanis a gyakorlat során minimális a gerincoszlop terhelése.

Rendkívül egyszerű, nem igényel különösebb gyakorlottságot, így szinte bárki, bárhol végezheti deréktáji fájdalom, fáradtság, diszkomfortérzet esetén. Különösen jól tud esni hosszas egy helyben ülést - autóút, repülőút, ülőmunka - vagy állást követően.

Így építsd fel az Apanászanát!

A gyakorlatnak több változata ismeretes. Végezheted csak a féllábas vagy csak a kétlábas verziót, de kombinálhatod is a kettőt. Gyakorolhatod folyamatosan, a légzés ütemére, de ki is tarthatod az ászanát néhány légzés erejéig.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Végrehajtása:

 • Helyezkedj el hanyatt fekvésben.
 • Belégzéssel nyújtsd meg a tested két ellentétes irányba fejtetővel és sarokkal, és finoman szorítsd le a derekad.
 • Kilégzéssel húzd fel az egyik térdet a mellkasodhoz, a földön fekvő láb pipál, a felhúzott lábat lazítsd el, engedd, hogy a karok dolgozzanak.
 • Belégzéssel karold át a lábad, és kulcsold az ujjakat, vagy fogd meg az egyik csuklód.
 • Kilégzéssel finoman húzd magad felé a térdet, és a fej megemelésével közelítsd a homlokod a térdedhez.
 • Belégzéssel engedd vissza a fejed a talajra.
 • Kilégzéssel ismét emeld a homlokot a térdedhez.
 • Ismételd meg a gyakorlatot ötször, majd az utolsó belégzéssel engedd le a fejet és a lábat a talajra, térj vissza a kiinduló helyzetbe.
 • Végezd el a gyakorlatot ötször a másik lábaddal is, ezt követően pedig mindkét lábbal, szintén ötször.
 • Végezetül pihenj néhány percet Savászanában, azaz hullapózban.

Könnyítések

Térdproblémák esetén térdkulcsolás helyett a kezeket érdemes a térdhajlatba helyezni, ezáltal enyhíthető a térd feszülése. Ha érzékeny a derekad, teríts a matracra puha takarót. Nyaki porckorongsérv esetén is bátran végezhető a gyakorlat a fej emelése nélkül. Kismamák számára könnyebb és hatékonyabb az ászana, ha a térdet oldalt húzzák fel mind a féllábas, mind a kétlábas változat végzése esetén.

Erre figyelj!

 • A gyakorlat során puha és egyenletes, de mély hasi légzést végzel, belégzéskor körkörösen tágítod a hasfalat, kilégzéskor beszippantod a köldököd.
 • Az egyes sorozatok közt mindig nyújtózz meg finoman fejtetővel és sarokkal.
 • A nyak végig hosszú, a fejet csigolyáról csigolyára emeld, lassan, óvatosan, és ugyanígy engedd vissza.
 • A keresztcsont mindvégig maradjon a talajon.
 • A térd ne csússzon ki oldalra!
Ezt is szeretjük