Valljuk be, a legtöbb ember nem szereti kidobni a megmaradt ételt a kukába, sokan a szavatosság lejárta után is elfogyasztják a hűtőben tárolt termékeket, és ezzel sok esetben nincs is baj.
A penész megjelenése esetén azonban már nem célszerű megenni azokat, mivel komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre.
Miért veszélyes a penész?
Vannak olyan élelmiszerek, például egyes speciális sajtok vagy szalámik, melyek elkészítési folyamata során kiemelt szerepet kap a penész. Ezt nemespenésznek nevezik, mely korántsem ugyanaz, mint az élelmiszereken idővel megjelenő, bolyhos kis telepeket alkotó, szürkés, kékes, zöldes színű gombák. A penészes étel íze is meglehetősen kellemetlen, emellett méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat tartalmazhat, melyek a szervezetbe kerülve már rövidebb távon is kiválthatnak allergiás reakciókat, hányást vagy nehézlégzést.
Hiába látod egy-egy élelmiszer pici csücskében a penészt, attól még a gombák láthatatlanul is beszőhették az adott ételt, így nem elég, ha csak a rossz résztől szabadulsz meg, sajnos esetenként ki kell dobni az egészet. A puha állagú, lágy szárú vagy szivacsos belsejű élelmiszerek azonban az átlagosnál is gyorsabban penészednek, ezért ezekre jobban oda kell figyelned, és akkor sem szabad fogyasztanod, ha csak kis részük penészes!

A brit Food Standards Agency - Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség - semelyik élelmiszer fogyasztását nem javasolja, melyen a penész és a rothadás jelei mutatkoznak, így sajnos nem elég, ha leszeded kedvenc házi lekvárodról a penészt.
Fotó: maerzkind / Getty Images Hungary

A nedvesebb állagú, szivacsos gyümölcsökbe a gombafonalak könnyebben hatolnak be, és gyorsabban terjednek, így jobb, ha nem csak a penészes darabot, de a körülötte lévőket is kidobod.
Fotó: Mumemories / Getty Images Hungary

A magas víztartalmú zöldségeknél, például a paradicsomnál vagy az uborkánál gyorsan terjed a penész, akár úgy is jelen lehet a penészgomba, ha azt csak kívülről látod. Ezek hámozás vagy a sérült rész kivágása után sem fogyaszthatók.

Míg a kemény sajtok penészes részét le lehet vágni, és úgy fogyasztani, addig a lágyabb sajtokon megjelent penészt nem szabad.

A penész megjelenése esetén már nem célszerű megenni a szószokat sem, mivel komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A kenyér, főleg a teljes kiőrlésű és magvakkal ellátott fajta különösen érzékeny a penészgombára, hiszen ennek jóval magasabb a nedvességtartalma, mint a sima, fehér lisztes változatnak, így a penész is hamarabb jelenik meg rajta.
Fotó: dziewul / Getty Images Hungary

A penészes húsban, főleg a felvágottakban a baktériumok is könnyebben elszaporodnak, és megfertőzik a környezetükben található élelmiszereket is. Egy érlelt kolbászról, szalámiról azonban még eltávolítható a felszíni penész.

A lágyabb tejtermékekkel eleve óvatosabban kell bánni, de, ha a tejfölön vagy éppen a sajtkrémen látsz apró penészt, azonnal dobd ki!
Fotó: tacar / Getty Images Hungary
(Borítókép- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.)