Akkor se edd meg, ha csak kis részük penészes - 8 étel, amit tilos így fogyasztanod
A legtöbb penészes élelmiszer jobb, ha a kukában végzi.

eper-coverok
Ez is érdekelhet

Szárazak a kezeid a sok kézmosástól? Ne aggódj, jó kezekben vagy! (x)

Az autista Robika javulni kezdett (x)

Szabadtéri környezetben több mint 100 világmárka újra vár a Premier Outletben! (x)

beauty and style

Salaktalanít és eltelít: a szuperegészséges amaránt nem csak köretnek jó »

Jude Law 19 éves lánya gyönyörű modell: nem csak szépsége, a stílusa is figyelemre méltó »

Ezek a leghatásosabb zsírégető turmixok: csúcsra pörgetik a fogyást »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Valljuk be, a legtöbb ember nem szereti kidobni a megmaradt ételt a kukába, sokan a szavatosság lejárta után is elfogyasztják a hűtőben tárolt termékeket, és ezzel sok esetben nincs is baj. 

penész megjelenése esetén azonban már nem célszerű megenni azokat, mivel komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre.

Miért veszélyes a penész?

Vannak olyan élelmiszerek, például egyes speciális sajtok vagy szalámik, melyek elkészítési folyamata során kiemelt szerepet kap a penész. Ezt nemespenésznek nevezik, mely korántsem ugyanaz, mint az élelmiszereken idővel megjelenő, bolyhos kis telepeket alkotó, szürkés, kékes, zöldes színű gombák. A penészes étel íze is meglehetősen kellemetlen, emellett méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat tartalmazhat, melyek a szervezetbe kerülve már rövidebb távon is kiválthatnak allergiás reakciókat, hányást vagy nehézlégzést.

Hiába látod egy-egy élelmiszer pici csücskében a penészt, attól még a gombák láthatatlanul is beszőhették az adott ételt, így nem elég, ha csak a rossz résztől szabadulsz meg, sajnos esetenként ki kell dobni az egészet. A puha állagú, lágy szárú vagy szivacsos belsejű élelmiszerek azonban az átlagosnál is gyorsabban penészednek, ezért ezekre jobban oda kell figyelned, és akkor sem szabad fogyasztanod, ha csak kis részük penészes!

(Borítókép- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük