Az már közismert tény, hogy a világ leghosszabb életű népeinek jelentős része a mediterrán országokból származik. Követendő életmódjuk fontos része az étrend, nem véletlen, hogy a mediterrán diétát a legegészségesebb diéták egyikének tartják.
A diéta legfontosabb pontjai a tengerparti, különösen a földközi-tengeri országok gasztronómiájából erednek, és egészséges ételeit az érbetegségek, a szívproblémák, illetve a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, illetve a vérnyomás szabályozásában is hasznosnak találták.
Ételek a mediterrán diétához
Elég csak a dél-olasz, a görög vagy a spanyol konyha gasztronómiájára gondolni, hogy egyértelmű legyen: a mediterrán diéta könnyen betartható, mivel szigorú szabályok helyett irányelvek határozzák meg, az alapanyagokból pedig nagyon könnyű végeredmény készülhet el, ami egy nyári menühöz is éppen ideális.
A mediterrán diétában lényeges a sok zöldség és gyümölcs, az olajos magvak, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztása. Minél kevesebb vörös és feldolgozott húsétel, zsíros tejtermék, cukros, sós étel, de minél több halféle, egészséges növényi zsír, zöldfűszerrel készült étel kerülhet a tányérra.

Az olasz
Caprese saláta igazi könnyű fogás, ami forró nyári napokon is jólesik. A paradicsomban levő likopin és az extra szűz olívaolajban levő omega-3 zsírsav védi a szív egészségét.
Fotó: picalotta / Getty Images Hungary

A mediterrán diéta fontos része a halak és tengeri herkentyűk fogyasztása. A halak D-vitaminban, jódban, kalciumban, magnéziumban is gazdagok. A fóliában sült,
fűszeres halfilé tápláló vacsora lehet.
Fotó: Getty Images Hungary

A meleg, nehéz levesek helyett a nyár a hideg levesek szezonja: ilyen a spanyol gazpacho is, melynek alapja a nyers paradicsom és a szívvédő káliumot, K-vitamint tartalmazó uborka. Kimondottan
uborkás gazpachót is készíthetsz, ha szereted az ízét.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A
csonthéjas magvak sejtvédő hatással bírnak, zsírsavaik pedig a szív egészségét is segítenek megőrizni. A dió, a mandula, a török mogyoró vagy a pisztácia is szuper, de a szívbarát, sótlan változatot keresd belőlük.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary

A padlizsán ugyancsak sok káliumot, B- és A-vitamint tartalmaz, és a mediterrán népek konyháiban is helye van. A
paradicsomos-sajtos padlizsántekercsek ebédre is tökéletesek, nem is hiányzik belőlük a hús.
Fotó: mikafotostok / Getty Images Hungary

Ha laktató, mégis könnyű fogásra vágysz, a
kakukkfüves-gombás rizottót is elkészítheted. A gomba fontos forrása a D-vitaminnak, a kakukkfű pedig timol- és karvakoltartalma miatt fertőtlenítő hatással is bír.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A mediterrán diéta alapja a sok friss zöldség fogyasztása: a
padlizsános zöldségraguba paradicsom, olívabogyó, paprika, paradicsom, hagyma, továbbá szívvédő, gyulladáscsökkentő bazsalikom is kerülhet.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

Nincs is frissítőbb reggeli egy fülledt nyári napon egy jó
bruschettánál. Az itáliai szendvicsfeltét alapja a paradicsom, de fokhagyma, olívaolaj, bazsalikom, gyulladáscsökkentő oregánó, sajt, esetleg babféle vagy sovány sonka is kerülhet bele.
Fotó: Teresa Kasprzycka / Getty Images Hungary

Noha
sokakat puffasztanak, mértékkel a hüvelyesek is fontos részei a diétának. A bab vagy a csicseriborsó tele van magnéziummal, kalciummal, B-vitaminokkal. A
kukoricás babsaláta nemcsak finom, de gyorsan készen is van.
Fotó: travellinglight / Getty Images Hungary

Bizonyára sokan örülnek az előttünk álló cukkiniszezonnak: a vízhajtó, káliumban, A- és K-vitaminban gazdag zöldség
grillezve, olívaolajjal meglocsolva tökéletes csemege a mediterrán diétában is.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)