Felhasználható a liszt a lejárat után? 4 élelmiszer, amit nem kell azonnal kidobni
Néhány élelmiszert lejárat után is nyugodtan megehetsz.
Évente több millió tonna élelmiszer kerül a kukába, a pazarlás sosem látott mértékéhez pedig a háztartásokban a helytelen tárolás, a rossz kalkulációk mellett a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idő figyelése is hozzájárul.
A csomagolásokon kétféle megjelöléssel is találkozhat az ember, amit a mindennapokban sokan hajlamosak összetéveszteni. Pedig vannak olyan élelmiszertípusok, amelyeknél a lejárat következmények nélkül szabadabban kezelhető.
Minőségét megőrzi...
A minőségmegőrzési idő azt jelöli meg, hogy a gyártó meddig garantálja, hogy az élelmiszer a javasolt tárolási feltételek fennállása esetén megtartja az eredeti minőségi tulajdonságait. Ezt az angolszász területeken best before címszóval illetik, ami valamivel hangsúlyosabban kiemeli, hogy az adott dátum nem megromlást, csak azt a határidőt jelzi, ami előtt biztosan a legjobb élvezeti értékkel, ízzel, állaggal bír a termék. A gyártó eddig az időpontig vonható felelősségre a megromlásért, ezért sok esetben óvatosságból is korábbi dátumot tüntetnek fel a reális megromlásnál.
A fogyaszthatósági időt a gyorsabban romló, sokszor hűtést igénylő készítményeknél tüntetik fel, így akár tejtermékeknél, húsoknál, salátáknál találkozhat vele a vásárló. Ezt a dátumot komolyabban kell venni, azután már nem javasolt fogyasztani az ételt, mivel veszélyes lehet az egészségre is.
Mit fogyaszthatsz a lejárat után?
Bár boltokban egy élelmiszer sem árulható a minőségmegőrzési idő után, előfordul, hogy a kamrában, a spájzban a polcokon felhalmozódik valamivel több az adott termékből, és nem fogy el a határidőig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egészségre veszélyes lenne.
A liszteknél azok alapanyaga is sokat számít, a jól tárolt búzafinomliszt a szakértők szerint akár 1-2 évig még nyugodtan felhasználható, amennyiben nem érződik rajta szín-, szagváltozás, vagy nem költözött bele rovarkártevő, moly. A gluténmentes magliszteknél rövidebb idővel kell számolni, mandulalisztnél bontatlan csomagolás, szobahőmérsékletű tárolás esetén 2-4 hónap plusszal számolhatsz, hűtőben akár 6-12 hónap is lehet. Megkezdve, hűtőben tárolva 3-6 hónapig javasolják a felhasználását.
A lekvárfélék is tartós élelmiszernek számítanak, és általában hosszú lejárati időt tüntetnek fel rajtuk. Megfelelő tárolás esetén, bontatlanul azonban még ennél is tovább fogyaszthatók, minél magasabb cukortartalmúak, általában annál tovább bírják, akár fél-egy év múlva is érdemes inkább megkóstolni, mielőtt kidobnád: ha a szaga és az íze is jó, nyugodtan megkenheted vele a süteményt vagy a kenyeret.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Apropó, kenyér. A kenyereket sajnos sokan már egy-két nap után kidobják, miután veszítenek frissességükből, ami nagy hiba. Még a lejárati dátum sem szentírás, hiszen azt is jóval szigorúbban jelölik az indokoltnál. Ha nem penészes, de már kicsit veszített ropogósságából, pirítósként még ízletes lehet 3-4 nappal később is. Ennél később szárítsd meg, és zsemlemorzsa helyett is felhasználhatod. A kenyér ráadásul jól fagyasztható, és ha figyelsz néhány szabályra, nem fog kiszáradni sem.
A tojásnál sokan kritikusnak gondolják a szavatossági időt, pedig még azoknak sem kell azonnal a kukába kerülniük - ha másért nem, legalább a borsos áruk miatt érdemes megfontolni a döntést. Az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) szerint még hetekig fogyasztható, a legegyszerűbb úgy kalkulálni, hogy a csomagolás dátumától 4-5 hétig biztonságos a felhasználása. Nyersen ne használd fel, majonéznek vagy tiramisunak már nem ideális, de keményre főzve még bátran megeheted. A valós megromlás több módszerrel is megállapítható, ha megváltozik a szaga, a sárgája és a fehérje állaga, vagy héjastul feljön a víz tetejére, már muszáj kidobni. De a tojás feltörve akár le is fagyasztható.
Meddig állnak el az ételek a fagyasztóban?
Sajnos a fagyasztóba kerülő ételeket sem lehet eltárolni az örökkévalóságig, hiszen az élelmiszerek fagyott állapotukban veszítenek a minőségükből, megromolhatnak.
Meddig tartható el a fagyasztott zöldség és a hús? Mutatjuk, meddig biztonságos fogyasztani őket
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)