Felhasználható a liszt a lejárat után? 4 élelmiszer, amit nem kell azonnal kidobni

Néhány élelmiszert lejárat után is nyugodtan megehetsz.

GettyImages-1160739901

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évente több millió tonna élelmiszer kerül a kukába, a pazarlás sosem látott mértékéhez pedig a háztartásokban a helytelen tárolás, a rossz kalkulációk mellett a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idő figyelése is hozzájárul. 

A csomagolásokon kétféle megjelöléssel is találkozhat az ember, amit a mindennapokban sokan hajlamosak összetéveszteni. Pedig vannak olyan élelmiszertípusok, amelyeknél a lejárat következmények nélkül szabadabban kezelhető.

Minőségét megőrzi...

A minőségmegőrzési idő azt jelöli meg, hogy a gyártó meddig garantálja, hogy az élelmiszer a javasolt tárolási feltételek fennállása esetén megtartja az eredeti minőségi tulajdonságait. Ezt az angolszász területeken best before címszóval illetik, ami valamivel hangsúlyosabban kiemeli, hogy az adott dátum nem megromlást, csak azt a határidőt jelzi, ami előtt biztosan a legjobb élvezeti értékkel, ízzel, állaggal bír a termék. A gyártó eddig az időpontig vonható felelősségre a megromlásért, ezért sok esetben óvatosságból is korábbi dátumot tüntetnek fel a reális megromlásnál.

A fogyaszthatósági időt a gyorsabban romló, sokszor hűtést igénylő készítményeknél tüntetik fel, így akár tejtermékeknél, húsoknál, salátáknál találkozhat vele a vásárló. Ezt a dátumot komolyabban kell venni, azután már nem javasolt fogyasztani az ételt, mivel veszélyes lehet az egészségre is.

Mit fogyaszthatsz a lejárat után?

Bár boltokban egy élelmiszer sem árulható a minőségmegőrzési idő után, előfordul, hogy a kamrában, a spájzban a polcokon felhalmozódik valamivel több az adott termékből, és nem fogy el a határidőig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egészségre veszélyes lenne.

A liszteknél azok alapanyaga is sokat számít, a jól tárolt búzafinomliszt a szakértők szerint akár 1-2 évig még nyugodtan felhasználható, amennyiben nem érződik rajta szín-, szagváltozás, vagy nem költözött bele rovarkártevő, moly. A gluténmentes magliszteknél rövidebb idővel kell számolni, mandulalisztnél bontatlan csomagolás, szobahőmérsékletű tárolás esetén 2-4 hónap plusszal számolhatsz, hűtőben akár 6-12 hónap is lehet. Megkezdve, hűtőben tárolva 3-6 hónapig javasolják a felhasználását.

A lekvárfélék is tartós élelmiszernek számítanak, és általában hosszú lejárati időt tüntetnek fel rajtuk. Megfelelő tárolás esetén, bontatlanul azonban még ennél is tovább fogyaszthatók, minél magasabb cukortartalmúak, általában annál tovább bírják, akár fél-egy év múlva is érdemes inkább megkóstolni, mielőtt kidobnád: ha a szaga és az íze is jó, nyugodtan megkenheted vele a süteményt vagy a kenyeret.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Apropó, kenyér. A kenyereket sajnos sokan már egy-két nap után kidobják, miután veszítenek frissességükből, ami nagy hiba. Még a lejárati dátum sem szentírás, hiszen azt is jóval szigorúbban jelölik az indokoltnál. Ha nem penészes, de már kicsit veszített ropogósságából, pirítósként még ízletes lehet 3-4 nappal később is. Ennél később szárítsd meg, és zsemlemorzsa helyett is felhasználhatod. A kenyér ráadásul jól fagyasztható, és ha figyelsz néhány szabályra, nem fog kiszáradni sem.

A tojásnál sokan kritikusnak gondolják a szavatossági időt, pedig még azoknak sem kell azonnal a kukába kerülniük - ha másért nem, legalább a borsos áruk miatt érdemes megfontolni a döntést. Az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) szerint még hetekig fogyasztható, a legegyszerűbb úgy kalkulálni, hogy a csomagolás dátumától 4-5 hétig biztonságos a felhasználása. Nyersen ne használd fel, majonéznek vagy tiramisunak már nem ideális, de keményre főzve még bátran megeheted. A valós megromlás több módszerrel is megállapítható, ha megváltozik a szaga, a sárgája és a fehérje állaga, vagy héjastul feljön a víz tetejére, már muszáj kidobni. De a tojás feltörve akár le is fagyasztható.

Meddig állnak el az ételek a fagyasztóban?

Sajnos a fagyasztóba kerülő ételeket sem lehet eltárolni az örökkévalóságig, hiszen az élelmiszerek fagyott állapotukban veszítenek a minőségükből, megromolhatnak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük