Koleszterincsökkentő, gátolja a zsírlerakódást a májban: 8 kolinban gazdag étel, ami segíti a fogyást

A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele éppoly fontos a fogyókúrában, mint a mozgás vagy a megfelelő táplálkozás.

Kolinban gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kolint más néven B8 vitaminnak nevezik, és a B-komplex részeként kezelik. Olyan vízben oldódó vegyületről van szó, ami elengedhetetlen az emberi szervezet számára, hiszen nem csak az idegrendszer szempontjából kulcsfontosságú, és elengedhetetlenül fontos a szellemi frissesség megtartásához, de hozzájárul a máj megfelelő működéséhez azáltal, hogy gátolja a zsírok lerakodását a szerv körül, valamint koleszterincsökkentő hatással is bír.

A makrotápanyagnak szerepe van az idegsejtek és izmok közötti ingerületátvitelben, részt vesz a lipidek - vérben levő zsíros anyagok - szállításában, megakadályozza a koleszterin felhalmozódását az erekben. Hiányában a máj tárolja a zsírokat, amelyek nem jutnak el a véráramba, ez pedig a máj elzsírosodását, úgynevezett zsírmáj kialakulását idézheti elő, amitől nagyon nehéz megszabadulni. A B8-vitaminnak szerepe van a gyulladásos tünetek csökkentésében is, melyek szintén a hízással és más egészségügyi problémákkal vannak összefüggésben.

Kolinban gazdag ételek

Mivel a szervezet keveset termel belőle, a pótlásáról gondoskodni kell. A kolinból a napi ajánlott bevitel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság javaslata szerint 400 milligramm, de várandós és szoptatós kismamáknak ennél többre van szükségük.

Mutatjuk, milyen ételeket válassz, hogy biztosítsd a szervezeted számára a megfelelő napi mennyiséget.

A lazachús kiváló fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás, kolinból több mint 200 milligrammot tartalmaz 100 grammonként. A legfőbb omega-3 esszenciális zsírsavforrás, ami hozzájárul az egészséges agy működéséhez, valamint jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. A grillezett lazac nem túl macerás fogás.
Fotó: nortonrsx / Getty Images Hungary
A vitamin egyik legjobb forrása a tojássárgája. Egy közepes tükörtojásban vagy főtt tojásban nagyjából 150 milligramm van, három darabbal már fedezed is a napi szükségletedet.
A hüvelyesek remek források, a fehérjében is gazdag csicseriborsó 100 grammjában 99 milligramm kolin van. Készülhet belőle humusz vagy isteni csicseriborsó-főzelék is.
A csirkemell 100 milligrammnál valamivel több kolint tartalmaz, emellett kiváló fehérjeforrás, ami az izmok építésében játszik fontos szerepet. Ha már unod a párolt vagy grillezett csirkét, nyolcféle ízletes variációt mutatunk az elkészítéséhez.
A csirkemáj még több kolint tartalmaz, mint a csirkemell, 100 grammja szinte a napi mennyiség egészét, 327 milligrammot tartalmaz. Serpenyőben sütve sem kell rágósnak és keserűnek lennie.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary
A földimogyoró és a pekándió szintén tartalmaz kolint, emellett remek fehérje- és omega-3 zsírsavforrások. Mutatunk egy isteni, vitaminokban gazdag, immunerősítő, diós salátareceptet.
A kelbimbó 100 grammjában 40 milligramm kolin található, emellett kalóriaszegény, így bátran fogyaszthatsz belőle köretként a hús mellé.
A kalóriaszegény és káliumban, K-vitaminban is gazdag brokkoli 100 grammja nagyjából 40 milligramm kolint tartalmaz. A karcsúsító brokkolikrémleves laktató fogás.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük