Ma is kialvatlan vagy? Ezek a drámai változások mennek végbe a testedben
Degeneratív betegségek kialakulásához vezet az alváshiány.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A normálisnál kevesebb alvást már korábban is összefüggésbe hozták különféle bajok - szívbetegségek, diabétesz, túlsúlyosság, gyenge agyműködés - kialakulásával, de hogy pontosan mi történik ekkor az emberi testtel, azt eddig nem tudták.

A rossz alvás drámai hatással van a szervezet működésére, ami abban jut kifejeződésre, hogy több száz gén tevékenysége módosul napközben az elégtelen alvás következményeként - állapították meg brit tudósok.

Alváskutatás: hat vagy tíz órát alszol?

A Proceedings of the National Academy of Science című tudományos folyóiratban nyilvánosságra hozott tanulmányukban a Surrey-i Egyetem tudósai közölték, hogy kísérleteikben 26 ember vérképét elemezték.

Először azután, hogy egy héten át naponta hozzávetőleg tíz órát aludhattak, majd pedig azt követően, hogy éjszakai pihenőjüket hat órára csökkentették, ugyancsak egyhetes időszakra.

Több mint hétszáz gén működése módosult

Az alvási idő részleges megvonása több mint hétszáz gén tevékenységét módosította. A gének hordozzák a sejtekben lejátszódó folyamatokban fontos biológiai szerepet betöltő fehérjék előállításához és szabályozásához szükséges információkat. Így azok a gének, amelyek a változás hatására aktívabbá váltak, több fehérje létrejöttét eredményezték.

Kémia változás a testben

Ennek következményeként azonban megváltozott az egész test kémiai összetétele, ráadásul a szervezet természetes biológiai órájában is zavar támadt. Napközben egyes gének tevékenysége erősödik, másoké gyengül, az elégtelen alvás azonban tompította az eredendően eltérő hatásokat - szögezték le a tudósok.

- Egészen drámai változásokat figyeltünk rengeteg és különböző gén működésében - idézte a tanulmányt kivonatosan ismertető BBC News Colint Smith-t, az egyetem professzorát.

Degeneratív betegségekhez vezet az alváshiány

A tudós elmondta, hogy az érintett területek közé tartozik az immunrendszer, illetve az, hogy az emberi test miként válaszol a sérülésekre és a stresszhatásokra.

- Világosan kiderült, hogy az alvás kritikus fontosságú a test megújulásában és funkcionális állapotának a fenntartásában. Ha nem tudjuk feltölteni a sejteket, illetve a régieket újakkal helyettesíteni, akkor a folyamat degeneratív betegségek kialakulásához vezet - fejtette ki a professzor.

Véleménye szerint nagyon sok ember talán még kevesebbet alszik a kísérletben résztvevőknél is, ami jelezheti a probléma társadalmi súlyosságát, nevezetesen azt, hogy az elégtelen alvás milyen káros befolyással lehet a rosszalvók mindennapi életére.

Ezt is szeretjük