Mi köze a mellráknak az éjszakai munkához? Meglepő kutatási eredmény
Az alvásmegvonás négyszeresére is növelheti a rák kockázatát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrégiben a Daily Mail brit folyóirat közzétett egy tanulmányt, mely szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen vállalnak éjszakai műszakot, sokkal nagyobb a rák kialakulásának kockázata.

Röviden a dán mellrákkutatásról

A koppenhágai Rákepidemiológiai Intézet kutatási eredményét eredetileg az Occupational and Environmental Health egészségügyi folyóirat hozta le. A tanulmányban összesen 18 500 dán nő egészségügyi adatait elemezték, akik 1964 és 1999 között a hadseregben szolgáltak, majd a kutatók közülük felvették a kapcsolatot azzal a 210 nővel, akiknél 1990 és 2003 között mellrákot diagnosztizáltak.

Az ő adataikat összevetették közel 900 olyan nőével, akiknek az életkora és életkörülményei nagyon hasonlóak voltak, szintén a hadsereg táborát erősítették a kérdéses időszakban, ám nem alakult ki náluk tumor. 141 emlődaganatos és 551 egészséges nő töltötte ki azt a nagyon alapos és részletes – 28 oldalas - kérdőívet, amely végül mélyen kitért az életmódjukra, munkájukra, a családi hátterükre és az egészségükre is.

A biológiai óra elállítódik

A begyűjtött és elemzett információk alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik legalább heti három éjszakai műszakot vállalnak, kétszer nagyobb az emlőrák kialakulásának esélye. Azoknál pedig, akik mindemellett még a reggelente éberebb, aktívabb csoportba tartoznak, a kockázat négyszeresére nő. Ennek hátterében az áll, hogy az alvás és az ébrenlét természetes váltakozása felborul, így a melatonin nevű hormonból – ami nagyrészt a biológiai óra működésért felel - lényegesen kevesebb termelődik.

A melatonin termelődése

Normális esetben a melatoninszint a szervezetben napközben alacsony, éjszaka magas, termelődésének csúcspontja hajnali három-négy óra körül van, és úgy csökken, ahogyan közeledik a reggeli világosság. A hormon befolyásolja az agyi működést, beleértve a perifériás szerveket is, illetve antioxidáns hatással is bír, könnyedén bejut a véráramba, és tisztítja azt.

Kevés alvás, nagyobb kockázat

A koppenhágai Rákepidemiológiai Intézetben dolgozó Johnni Hansen - aki a kutatás vezetője volt - elmondta, hogy azoknál a nőknél, akik csak heti egy-két éjszakai műszakot vállaltak, nem lett nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata.

Ez azt jelenti, hogy ilyen időintervallumú alvásmegvonás nem borítja fel a napi ritmust - tudományosabb nevén cikradián ritmust -, és nem okoz problémát a melatonin termelődésében sem. Azoknak viszont, akik ennél több éjszakázást bevállalnak, sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot kell vállalniuk.

Ezt is szeretjük