Tele van rostokkal és fehérjével, ráadásul finom: így készül a kendermagpuding
A kendermagot értékes olaj- és rosttartalma miatt érdemes fogyasztani, akár ínycsiklandó és nagyon tápláló kendermagpuding is készíthető belőle.
A kendermag igazi rost- és esszenciáliszsírsav-forrás, tele van omega-6 és omega-3 zsírokkal is, melyeknek ismert gyulladásgátló hatása, amivel olyan hasi elhízással járó betegség előzhető meg, mint a metabolikus szindróma.
Mindezek mellett a benne lévő oldhatatlan és oldható rostok támogatják az emésztést, csökkentik a vérzsírszintet és az éhségérzetet, helyreállítják a bélflórát.
A kendermagpuding készítése
Omega-6 és omega-3 zsírsavai ráadásul ideális arányban vannak jelen a magocskában, ezekből átlagosan napi 1,6 grammra van szükség a szervezetnek, ezt pedig 30 gramm kendermag tartalmazza, ami nagyjából 2-3 evőkanálnyi.
A többszörösen telítetlen zsírsavak közül számottevően többet tartalmaz, mint a lenmag, mint a chiamag vagy mint a halolaj. Emellett kiváló kalcium-, cink-, fehérje-, D-vitamin- és E-vitamin-forrás, melyek mind-mind támogatják az anyagcsere-folyamatokat, a kalcium és a D-vitamin együtt bizonyítottan felgyorsítja a fogyást. Kiemelkedő káliumforrás, így még a pangó vizet is kihajtja a szervezetből.
Akár egyszerűen 2-3 evőkanállal a reggeli zabkása is felturbózható vele, de kendermagpudingot is készíthetsz belőle, ami hosszan eltelít, feltölt energiával, és kiválóan helyettesíthető vele a reggeli vagy a tízórai.
Hozzávalók
- 2 közepes méretű, érett banán
- 300 gramm fagyasztott bogyós gyümölcs
- 2 evőkanálnyi kókusztej
- ízlés szerint 1-2 datolya
- 2 evőkanálnyi kendermag
- egy csipetnyi fahéj
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Elkészítés
A banánt, a bogyós gyümölcsökét és a kókusztejet tedd bele a tumixgépbe, pépesítsd össze, majd kóstold meg, és attól függően, mennyire szeretnéd édesre, 1-2 datolyát tegyél bele. Ezután add hozzá a kendermagot, a chiamagot és a fahéjat, és turmixold össze őket. Az így kapott puding négy adagnak felel meg, fogyasztása előtt legalább két órát hagyd pihenni a hűtőben. A megmaradt adagokat még 3-4 napig tárolhatod. Jó étvágyat!
8 étel, ami javítja az emésztést
Bizonyos ételek segíthetnek felpörgetni a lassú anyagcserét, fogyasztásukkal az emésztés javítható.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)