Segíti a fogyást, tele van rostokkal, és nagyon finom: így készítsd el a chiapudingot, hogy tökéletes legyen
A tökéletes állagú chiapuding az arányokon és a pihentetési időn múlik.
Az életmódváltás során mindenkinél eljön az a pillanat, hogy megkíván valamit, amit régebben, mielőtt rálépett volna erre a rögös, ám hosszú távon kifizetődő útra, nyugodt szívvel ehetett. Az édességek igen előkelő helyet foglalnak el azon termékek között, amiktől a legtöbb ember nehezen tart távolságot. Persze az eltökélt diétázó nem hagyja magát: alternatív, egészséges megoldásokat keres.
Az egészségesebb változatok persze nem mindig hozzák ugyanazt az élményt, de egy idő után egyre megszokottabbá és élvezhetőbbé válnak. Így van ez az utóbbi évek slágertermékével, a chiapudinggal is. Könnyen elkészíthető finomság, ami a szervezetre nézve is számos jó hatással bír.
Rostdús, és eltelít
Az aztékzsályának is hívott chiamagot már az aztékok és a maják is előszeretettel fogyasztották. A kis magok tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Ennél is fontosabb talán, hogy szénhidráttartamának nagy része rost, abból is főként az oldhatatlan fajta, így lassan szívódik fel, és növeli a teltségérzetet. Ez a fogyni vágyók, illetve a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára is fontos lehet.
A chiamag jó fehérjeforrás, mind a kilenc esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. A kutatások szerint rosttartalmának köszönhetően valószínűleg segíthet egyes krónikus kórképek, például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a kiegyensúlyozott étrend részeként támogathatja a vércukorszint stabilizálását is. Ugyanakkor pontosan a magas rosttartalma miatt nem szabad túlzásba vinni, mert emésztőrendszeri problémákat okozhat. Amint az a csomagolásokon is olvasható, az ajánlott napi maximum 15 gramm. Keresztallergiás reakciót azoknál válthat ki, akik a szezámmagra és a mustárra érzékenyek.
Készíts hozzá öntetet is!
A chiamag nagy népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy folyadékkal elkeverve megduzzad, és a pudinghoz hasonló zselés állagot vesz fel.
A titka a megfelelő arányok eltalálása és a türelem, hiszen a folyamathoz idő kell. Jó megoldás, ha este kevered be, és egy egész éjszakán át állni tud. Ha sűrű, valóban pudingszerű keveréket szeretnél, próbáld ki a következő arányokkal:
- 10 gramm chiamag
- 70 milliliter növényi tej
- 2 kávéskanál kókuszreszelék
A hozzávalókat jó alaposan keverd el, ha összetapadnak a magok, kevésbé puhulnak majd meg. Adhatsz hozzá ízlés szerint mézet vagy édesítőszert, de a növényi tejtől és a kókuszreszeléktől már egyébként is lesz egy kis édeskés íze.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
Az este összekutyult puding másnap reggelre el is készül, ekkor érdemes friss gyümölcsökkel vagy finom lekvárral, esetleg fagyasztott bogyós gyümölcsökből főzött öntettel kiegészíteni. Utóbbihoz szórd a gyümölcsöket egy kis lábasba, tegyél hozzá egy evőkanál vizet, némi édesítőszert, majd melegítsd össze a keveréket. Húzd le a tűzhelyről, botmixerrel pürésítsd, és hogy még pikánsabb legyen, cseppents bele pár csepp citromlét, istenien kiegészíti majd a pudingot.
8 diétás reggeli, amitől délig jóllakott leszel: a fogyás alapja itt kezdődik
Ha csupa gyorsan felszívódó szénhidrátot - lisztes péksütit, müzliket, fehér kenyeret - eszel, azzal csak az egész napos vércukorszint-ingadozást és az állandó éhségérzetet alapozod meg. Ezzel szemben a rostban gazdag, kalóriaszegény, sok-sok fehérjét tartalmazó reggelik nem okoznak a vércukorszintben kilengéseket, ezekkel az ételekkel egész nap pörög az anyagcsere, laktatnak, egy kiadós edzés után pedig az izmok regenerálódásában és felépülésében is részt vesznek.
8 diétás reggeli, amitől délig jóllakott leszel: a fogyás alapja itt kezdődik
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- narancsbőr
- bélflóra