Tele van C-vitaminnal, rostokkal, és könnyű beilleszteni az étrendbe: így hat a karfiol a szervezetre

A karfiolt nagyon egyszerű beilleszteni az étrendbe, érdemes is gyakran fogyasztani ezt a C-vitaminban és rostokban gazdag zöldséget.

Karfiol hatása a szervezetre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karfiol egy tápanyagokban gazdag keresztesvirágú zöldség, amit nagyon egyszerűen be lehet illeszteni a mindennapok étrendjébe. 

Alig tartalmaz kalóriát, ellenben tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, melyeknek hála nagyon egészséges is. 

A karfiol hatása a szervezetre

A keresztesvirágú zöldségek híresen jótékonyt hatást gyakorolnak a szervezetre, bizonyítottan védenek különböző rákos megbetegedések kialakulásától a bennük lévő glükozinolátok miatt. Ide tartozik a karfiol is, aminek hatásait érdemes jobban megismerni. 

GettyImages-594833349

Tele van C-vitaminnal

Kiemelkedő C-vitamin-tartalommal bír, 100 gramm belőle több mint a felét fedezi a napi vitaminszükségletnek. Ennek a vitaminnak ismert gyulladáscsökkentő hatása, erősíti az immunrendszert, védi az ereket és a szívet. 

Rostban gazdag

Rostokban bővelkedik, 107 grammjában 2 gramm rost található, mely táplálja a bél jótékony baktériumait. Rosttartalmának hála lassítja az emésztést, gátolva a tápanyagok felszívódását, így képes elnyújtani a jóllakottság érzetét. Éhségcsökkentő hatása miatt a nap folyamán bevitt kalóriák számát is redukálja.

GettyImages-1459621317

Mindezek mellett a rostfogyasztás összefüggésben áll a szívbetegségek, rák és a cukorbetegség rizikójának csökkenésével. 

Igazi szulforafánforrás

Még szulforafán nevű antioxidánst is tartalmaz, melynek hatását számos kutatásban vizsgálták. Nem csak a rákos sejtek növekedését akadályozhatja, hanem a magas vérnyomást is csökkenti, ismert érvédő hatása, amivel megelőzheti különböző szívbetegségek kialakulását. 

Változatosan beilleszthető az étrendbe

A karfiolt megannyi változatban lehet fogyasztani, amivel könnyedén növelheted a napi zöldségfogyasztást, és szinte észrevétlenül csökkentheted a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelét egy-két ügyes cserével. Kiválóan helyettesít olyan magasabb szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket is, mint a rizs, a hüvelyesek vagy a liszt.

GettyImages-501926567

Akár nyersen is lehet fogyasztani, így őrzi meg legjobban a C-vitamin-tartalmát, csak rózsáira szedve humusszal vagy valamilyen mártogatóssal együtt is beiktathatod a mindennapokba, de párolni, főzni, grillzeni is lehet, salátát, levest készíthetsz belőle, vagy ki is ránthatod.

Olvass tovább: 8 májvédő étel, ami gátolja a szerv zsírosodását

A megfelelő étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a máj egészségének a megőrzésében.

8 májvédő étel, ami gátolja a szerv zsírosodását: ezeket mindennap eheted

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük