Tele van C-vitaminnal, rostokkal, és könnyű beilleszteni az étrendbe: így hat a karfiol a szervezetre
A karfiolt nagyon egyszerű beilleszteni az étrendbe, érdemes is gyakran fogyasztani ezt a C-vitaminban és rostokban gazdag zöldséget.
A karfiol egy tápanyagokban gazdag keresztesvirágú zöldség, amit nagyon egyszerűen be lehet illeszteni a mindennapok étrendjébe.
Alig tartalmaz kalóriát, ellenben tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, melyeknek hála nagyon egészséges is.
A karfiol hatása a szervezetre
A keresztesvirágú zöldségek híresen jótékonyt hatást gyakorolnak a szervezetre, bizonyítottan védenek különböző rákos megbetegedések kialakulásától a bennük lévő glükozinolátok miatt. Ide tartozik a karfiol is, aminek hatásait érdemes jobban megismerni.
Tele van C-vitaminnal
Kiemelkedő C-vitamin-tartalommal bír, 100 gramm belőle több mint a felét fedezi a napi vitaminszükségletnek. Ennek a vitaminnak ismert gyulladáscsökkentő hatása, erősíti az immunrendszert, védi az ereket és a szívet.
Rostban gazdag
Rostokban bővelkedik, 107 grammjában 2 gramm rost található, mely táplálja a bél jótékony baktériumait. Rosttartalmának hála lassítja az emésztést, gátolva a tápanyagok felszívódását, így képes elnyújtani a jóllakottság érzetét. Éhségcsökkentő hatása miatt a nap folyamán bevitt kalóriák számát is redukálja.
Mindezek mellett a rostfogyasztás összefüggésben áll a szívbetegségek, rák és a cukorbetegség rizikójának csökkenésével.
Igazi szulforafánforrás
Még szulforafán nevű antioxidánst is tartalmaz, melynek hatását számos kutatásban vizsgálták. Nem csak a rákos sejtek növekedését akadályozhatja, hanem a magas vérnyomást is csökkenti, ismert érvédő hatása, amivel megelőzheti különböző szívbetegségek kialakulását.
Változatosan beilleszthető az étrendbe
A karfiolt megannyi változatban lehet fogyasztani, amivel könnyedén növelheted a napi zöldségfogyasztást, és szinte észrevétlenül csökkentheted a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelét egy-két ügyes cserével. Kiválóan helyettesít olyan magasabb szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket is, mint a rizs, a hüvelyesek vagy a liszt.
Akár nyersen is lehet fogyasztani, így őrzi meg legjobban a C-vitamin-tartalmát, csak rózsáira szedve humusszal vagy valamilyen mártogatóssal együtt is beiktathatod a mindennapokba, de párolni, főzni, grillzeni is lehet, salátát, levest készíthetsz belőle, vagy ki is ránthatod.
Olvass tovább: 8 májvédő étel, ami gátolja a szerv zsírosodását
A megfelelő étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a máj egészségének a megőrzésében.
8 májvédő étel, ami gátolja a szerv zsírosodását: ezeket mindennap eheted
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- torma
- egészséges étkezés