Normális körülmények között a húgysav nem halmozódik fel a szervezetben, mivel a termelődése és a kiürülése egyensúlyban van. Amennyiben emelkedik a szintje, az ízületekben kikristályosodva köszvényhez vezethet, így a laborleleten lévő eltérést érdemes komolyan venni.
A magas húgysavszint csökkentésében kulcsfontosságú az étkezés, bizonyos élelmiszerek ugyanis emelhetik az értékeket, így jobb őket elkerülni.
A húgysav szintjét emelő ételek
A húgysav a purin vegyületek lebontásakor keletkezik, ezeket pedig az étkezés során juttatjuk be a szervezetünkbe fehérje formájában. A köszvény kezelésében ezért nagy hangsúlyt fektetnek az étkezés átalakítására. A magas purintartalmú élelmiszerek intenzív fájdalommal, az ízületek gyulladásával járó köszvényes rohamot provokálhatnak. A következő táplálékokon túl az alkoholos és cukros italok visszaszorítására is szükség van.

A köszvénnyel élők táplálkozásának legfőbb célja a purinbevitel csökkentése. A vegyület napi mennyisége nem haladhatja meg a 100-200 milligrammot, az állapot súlyosságától függ a mérték. A belsőségek, például a máj purintartalma kifejezetten magas, így azokat általában kerülni kell.
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary

A vörös húsok, illetve a felvágottak többsége nem ajánlott. A sovány húsokat, lehetőség szerint zsírszegény technikával elkészítve érdemes előtérbe helyezni, de ezeknél is fontos a mértékletesség.
Fotó: Getty Images Hungary

A füstölt húsokat is érdemes elhagyniuk a köszvénnyel élőknek, túlzott fogyasztásuk köszvényes rohamhoz vezethet. Ilyenkor a húgysavból kicsapódnak a nátrium-urát kristályok, amelyek az ízületekben heves fájdalommal, duzzanattal járó gyulladást hoznak létre. A diétában a zsíros ételek visszaszorítására is szükség van.
Fotó: 4kodiak / Getty Images Hungary

Legyenek bármennyire is egészségesek a halak, a köszvénybetegek étrendjében háttérbe kell szorítani őket. Egyebek mellett a tonhal, a hering, a pisztráng, a szardínia és a tőkehal purintartalma magas.
Fotó: Getty Images Hungary

A köszvényes diétában a tenger gyümölcsei, a kagyló és rákfélék szintén nem ajánlottak.
Fotó: Getty Images Hungary

Súlyos esetben az élesztőt, sörélesztőt tartalmazó ételekkel is vigyázni kell. Az alkoholos italok egyébként is kerülendők, de a sör kifejezetten rossz választást jelent.
Fotó: Getty Images Hungary

A lencse, a szárazbab, a sárga- és a zöldborsó purintartalma is magasabb az átlagnál, de ezeket általában nem kell teljesen kiiktatni az étrendből, csak a mérsékelt fogyasztásukra érdemes törekedni.
Fotó: Getty Images Hungary

A magas zsír- és cukortartalmú péksütemények ronthatnak a tüneteken. Túlsúly esetén a szervezet több húgysavat termel, és a vesék nehezebben ürítik ki azt, így a testsúly normalizálása kulcsfontosságú a diétában.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)