Emelik a húgysav szintjét a szervezetben: 8 étel, ami fokozza a köszvény valószínűségét
A magas húgysavszint károsítja az ízületeket.
Normális körülmények között a húgysav nem halmozódik fel a szervezetben, mivel a termelődése és a kiürülése egyensúlyban van. Amennyiben emelkedik a szintje, az ízületekben kikristályosodva köszvényhez vezethet, így a laborleleten lévő eltérést érdemes komolyan venni.
A magas húgysavszint csökkentésében kulcsfontosságú az étkezés, bizonyos élelmiszerek ugyanis emelhetik az értékeket, így jobb őket elkerülni.
A húgysav szintjét emelő ételek
A húgysav a purin vegyületek lebontásakor keletkezik, ezeket pedig az étkezés során juttatjuk be a szervezetünkbe fehérje formájában. A köszvény kezelésében ezért nagy hangsúlyt fektetnek az étkezés átalakítására. A magas purintartalmú élelmiszerek intenzív fájdalommal, az ízületek gyulladásával járó köszvényes rohamot provokálhatnak. A következő táplálékokon túl az alkoholos és cukros italok visszaszorítására is szükség van.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary.)