Emelik a húgysav szintjét a szervezetben: 8 étel, ami fokozza a köszvény valószínűségét

A magas húgysavszint károsítja az ízületeket.

lencse
beauty and style
Top olvasott cikkek

Normális körülmények között a húgysav nem halmozódik fel a szervezetben, mivel a termelődése és a kiürülése egyensúlyban van. Amennyiben emelkedik a szintje, az ízületekben kikristályosodva köszvényhez vezethet, így a laborleleten lévő eltérést érdemes komolyan venni.

A magas húgysavszint csökkentésében kulcsfontosságú az étkezés, bizonyos élelmiszerek ugyanis emelhetik az értékeket, így jobb őket elkerülni.

A húgysav szintjét emelő ételek

A húgysav a purin vegyületek lebontásakor keletkezik, ezeket pedig az étkezés során juttatjuk be a szervezetünkbe fehérje formájában. A köszvény kezelésében ezért nagy hangsúlyt fektetnek az étkezés átalakítására. A magas purintartalmú élelmiszerek intenzív fájdalommal, az ízületek gyulladásával járó köszvényes rohamot provokálhatnak. A következő táplálékokon túl az alkoholos és cukros italok visszaszorítására is szükség van. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük