Egy dolog, amitől leromolhatnak a gyerek jegyei az iskolában
Nem is gondolnál rá
Meglepő, de ettől is romolhat a gyerek teljesítménye.

Ha a gyerek iskolai teljesítménye leromlik a megszokotthoz képest, érdemes beszélgetni a tanáraival, hogy ők hogyan vélekednek az esetről, de egy szakembert is bevonhatsz a konzultációba. Azonban mielőtt ezeknek nekifutnál, olvasd végig cikkünket, ugyanis lehet, hogy arról van csak szó, a kicsi nem iszik elég vizet. Meglepően hangzik? Olvass tovább, és meglátod, lehet benne valami.

A gyerekek szervezete gyorsan reagál a kiszáradásra, és akár már 1-2%-os dehidratáltságnak is megmutatkoznak a jelei rajtuk. Például türelmetlenebbek, nem tudnak annyira koncentrálni, a figyelmük újra és újra elkalandozik, és a memóriájuk sem működik a normális szinten. Ezek a készségek pedig nélkülözhetetlenek az órákon, elégtelen működésük hamar érzékelhető lesz az iskolában nyújtott teljesítményen.

Hogy miért van ez?

Az emberi szervezet átlag 60%-át víz alkotja - ez az arány a gyerekeknél a 75%-ot is elérheti -, és a sejtek optimális működéséhez elengedhetetlen ennek a mennyiségnek a fenntartása, amit a napi folyadékveszteség folyamatos pótlásával lehet megtenni. A légzéssel, az izzadással és a kiválasztó folyamatokkal a test ugyanis vizet veszít, és ha ezt nem pótolod, akkor a szervezet rövid időn belül csökkentett üzemmódra kapcsol. Ez az, amit a napi nyolc pohár víz megivásával el lehet kerülni.

Ha ez a mennyiség nincs meg, akkor az agy másképp priorizál: előtérbe helyezi az életben maradáshoz szükséges funkciókat, míg az agy tanulásra, figyelem-összpontosításra irányuló energiaszükséglete hátrébb sorolódik, aminek következtében csökkenhet a szellemi teljesítőképesség.

A brit Natural Hydration Council - magyarul Természetes Hidratációs Tanács - megbízásából készült két kutatás kifejezetten a gyerekeknél megfigyelhető kognitív képességekben jelentkező változásokra koncentrált. 23 hat-hét éves és 58 hét-kilenc éves gyerek részvételével végezett tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a hidratáltság mértéke szoros összefüggésben van a kicsik éberségére, vizuális és rövid távú memóriájára, valamint a koncentrációs képességeire: 14%-kal teljesítettek rosszabbul azok a tanulók, akik nem ittak elegendő folyadékot.

Mit tehetsz, hogy a gyerek ne száradjon ki?

De hogy lehetsz biztos abban, hogy a gyereked megissza a kellő mennyiségű folyadékot, amikor nem tudsz mellette lenni a nap 24 órájában? A megoldás az, ha a gyereket megtanítod arra, hogy folyamatosan igyon vizet napközben, mint ahogy arra is megtanítod, hogy minden este fogat kell mosni. A vízivásnak tehát magától értetődő dolognak kell lennie.

Igyon eleget a család!

A megfelelő hidratáltság a kiegyensúlyozott életmód része, ami a család minden tagjának elengedhetetlen. A gyerekek szokásaira a legnagyobb hatással a szülők vannak, így ha mindig odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit isztok, azzal a kicsikért is sokat tehetsz. Hogy hogyan? Ötletekért, tippekért kattints ide!

Maguktól a kicsik nem figyelnek a rendszeres vízivásra, mert túlságosan leköti figyelmüket a társaikkal való játék és a külvilágból érkező ingerek.

A rendszerességre, illetve arra, hogy ne várja meg, míg nagyon szomjas lesz, a szülőnek kell rászoktatnia.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A legfontosabb, hogy amikor csak lehet, kínáld vízzel. Reggel és este, amikor együtt tudsz vele lenni, a reggelinél és a vacsoránál mindig legyen karnyújtásnyira a szomjoltó víz.

Emellett mutass példát, és te is fogyaszd lelkesen a vizet. Napközbeni víziváshoz pedig csomagolj a kicsinek egy palack vizet a táskájába. Fokozhatod a víz vonzerejét, ha egy olyan kulacsot vásárolsz neki, amelyet könnyen megszerethet, és büszkén veheti elő a táskájából, mert a kedvenc mesehőse van rajta, vagy mert a kedvenc sportolója is olyan kulacsból issza a vizet.

Kattints vízivás-rendszeresítő ötleteinkért ide!

Ezt is szeretjük