Pörgesd fel az anyagcseréd
Ezt idd reggel elsőként hozzá
A megfelelő anyagcsere elengedhetetlen a fogyókúra sikerességéhez.

Ahhoz, hogy hatékony lehessen a fogyókúrád, gondoskodnod kell az anyagcseréd megfelelő működéséről. De milyen is a megfelelő anyagcsere? Nem működik sem túl gyorsan, sem túl lassan: a szervezeted számára fontos anyagok beépülnek sejtjeidbe a táplálékból, míg azok, amelyek nem tudnak hasznosulni, idejében távoznak.

Cikkünkben most gyakorlati tanácsokat adunk, hogy hogyan tudod ezt az optimális működést elérni.

1. Igyál sok vizet, már közvetlen az ébredés után is!

Naponta legalább két liter ásványvizet igyál meg, mert így tudsz a leghatékonyabban gondoskodni arról, hogy a táplálékból nem hasznosuló anyagokat a szervezeted gyorsan ki tudja választani, és hogy azok ne rekedjenek meg a testedben. Azonban ha aktívan sportolsz, vagy sok fűszeres ételt, pékárut és tésztafélét fogyasztasz, akkor ezt a mennyiséget akár a duplájára is növelheted a jól működő anyagcsere megteremtéséhez.

Igyon eleget a család!

A megfelelő hidratáltság a kiegyensúlyozott életmód része, ami a család minden tagjának elengedhetetlen. A gyerekek szokásaira a legnagyobb hatással a szülők vannak, így ha mindig odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit isztok, azzal a kicsikért is sokat tehetsz. Hogy hogyan? Ötletekért, tippekért kattints ide!

A reggeli vízivás fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis az éjszakai alvás során a szervezet a regenerációhoz sok vizet használ fel, és ahhoz, hogy egészségesen működhess mindennap, reggel mihamarabb pótolni kell ezt az elhasznált folyadékmennyiséget.

Az éhgyomorra történő vízivás ráadásul tisztítja a vastagbelet is: kimossa az éjszaka során kiválasztott, a szervezet számára feldolgozhatatlan, káros anyagokat. Ezzel tehát a bőrödet is szebbé teheted!

2. Egyél sokszor, de keveset!

Ne éheztesd ki magad, mert egyrészt nem lesz elegendő energiád a napi teendők elvégzéséhez, másrészt az ebéd vagy a vacsora lesz az az étkezés, amivel mindent pótolni szeretnél, így könnyen túl sok kalóriát juttatsz a szervezetedbe. Három-négy óránként egyél kisebb adagokat ennek elkerülése érdekében.

Persze az sem mindegy, hogy miket eszel. Fontos, hogy fehérjében, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet tudj kialakítani. Vagyis fókuszálj a fehér húsokra, a növényi fehérjékre, a zöldségekre-gyümölcsökre, a teljes kiőrlésű szénhidrátokra és a magokra. Mindent fogyassz a lehető legtermészetesebb formában, az olajban sült és ízfokozókkal, túlzott mennyiségű sóval készült ételeket pedig kerüld.

3. Válassz neked tetsző mozgásformát!

A rendszeres mozgás nélkülözhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a tápanyagok beépüléséhez és elégetéséhez. Ezért is fontos, hogy megtaláld azt a sportot, mozgásformát, amelyet szívesen űzöl, és amelyet hajlandó vagy beiktatni a napi rutinodba. Legyen ez futás, úszás, jóga, aerobik vagy hosszú séták, a lényeg, hogy rendszeres legyen!

Ezt is szeretjük