Ez a dolog lehet a hasi hízás legfőbb felelőse
Nem véletlenül olyan nehéz leállni a kenyérfélékkel és a rizzsel!
Ha az ízlelésről van szó, leggyakrabban négyféle, jól megkülönböztethető ízt különítünk el: a sóst, az édest, a savanyút és a keserűt. Ezeknek kevésbé ismert ötödik társa az umami, mely az ízfokozók különleges aromája. A kutatók azonban egy lehetséges hatodik ízről is beszámoltak nemrég, amely a hasi hízás egyik alattomos oka lehet. A szénhidrátok a tömegüknek sokszorosát víz formájában megkötik, ez a felesleg pedig jellemzően a has és deréktájra rakódik le.
A hatodik íz jelenléte lehetséges magyarázattal szolgál arra, miért szereti az emberek többsége a tésztás ételeket, a fehér rizst és a kenyeret, melyek szénhidrátjaik minősége miatt sajnos könnyen hízáshoz vezetnek.
Miért létezne a hatodik íz?
Az Oregoni Állami Egyetem kutatójának, Juyun Limnek sikerült fényt derítenie a lehetséges hatodik ízre, melyet a tudós keményítőízként határozott meg. A tanulmány szerint a vizsgálat alapötletét az adta, hogy minden kultúrában létezik egy elsődleges szénhidrátforrás. Dr. Lim szerint valószerűtlennek tűnt, hogy egy ilyen fontos táplálék ne rendelkezzen egyedi, érzékelhető ízzel.
A komplex szénhidrátok, például a keményítő, cukormolekulák láncolatából állnak, és az emberi étrend nagyon fontos energiaforrásai. Ennek ellenére sokáig senki nem gondolta, hogy tényleges ízként is képes a nyelvünk érzékelni őket. A nyál enzimjei a keményítőt rövidebb, egyszerű cukorláncokra bontják, így a legtöbben azt feltételezték, hogy ezt az édességet képesek az emberek érzékelni, és ezáltal azonosítják a keményítőt.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mire jutott a kutatás?
A kutatás kísérleti fázisában Lim önkéntes résztvevőinek egy sor szénhidrátos oldatot adott, melyek egy része hosszabb, mások rövidebb szénhidrátláncokat tartalmaztak. Meglepő módon az alanyok képesek voltak a legtöbbször lisztesként, tésztásként vagy rizsszerűként emlegetett ízt egyedileg azonosítani még akkor is, amikor olyan anyagokat kaptak, amelyek blokkolják a nyelven található, édes ízt érzékelő receptorokat.
Lim ráadásul azt is leszögezte, hogy a hatodik, keményítős íz érzékelésének gyakorlati jelentősége is van, így az evolúció szempontjából is jól magyarázható lenne, miért alakult ki az érzékelése. A keményítős íz addig nem számít elfogadottan elsődleges íznek, amíg a kutatóknak nem sikerül kimutatniuk specifikus érzékelő receptorokat a nyelven.
Ezért nem tudsz leállni a kenyérrel
A kutató elmondása szerint ez arra is képes fényt deríteni, hogy miért fogyasztjuk olyan szívesen a komplex szénhidrátokat. Noha az egyszerűbb cukrok - például a csokoládé édes íze - nagyon finomak, hosszú távon, azaz nagyobb mennyiségben, napi rendszerességgel a többség mégis inkább a szintén nagyon kellemes, keményítős ízű kenyeret fogyasztja, melyet ez az íz tesz vonzóvá.
Más kutatók szerint lehetséges, hogy a hízást okozó ételek iránti sóvárgást nem a keményítős íz váltja ki, hanem a zsír, mely nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben azonban vonzóvá teszi a fogásokat. A zsír oleogustus néven azonosított egyedi íze szintén lehetséges jelölt arra, hogy hatodik ízként bejegyzésre kerüljön.
OLVASD EL EZT IS!
- kenyér
- kalória
Napi 2 szelet fehér kenyér: ilyen hatással van az alakodra
- kenyér
- kalória
Mennyi kalória van egy szelet kenyérben?
- szénhidrát
- diéta a tartós fogyásért