10 gyümölcs, amit rákbetegeknek is javasolnak: a kezelés idején és utána is jót tesznek

Egyes gyümölcsök védik a sejteket a károsodástól, és betegség esetén is erősítenek.

Gyümölcsök rákbetegeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákbetegek étrendjében nincsenek kimondottan tiltott ételek, a kezelések alatt fellépő mellékhatások miatt azonban a legjobb a könnyen emészthető, erősítő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételekre helyezni a hangsúlyt a dietetikusok szerint.

Előfordulhatnak átmeneti, például műtétet követő diéták, és a magas élelmirost-tartalmú zöldségek, gyümölcsök bizonyos esetekben kevésbé javasoltak: vastagbél-, végbéldaganat vagy hasmenéses mellékhatások esetén sem feltétlenül jók. Erről mindig az orvos vagy a dietetikus véleményét kell kikérni.

Rákellenes gyümölcsök

Jelentős étvágytalanság esetén tápszert adhat az orvos. Alapvetően viszont a változatos, vegyes, tápanyagban gazdag étrend segíti a megfelelő erőnlétet. A vitamindús gyümölcsök onkológiai kezelések idején és azok után is bevethetők erősítés céljából. Sejtvédő vegyületeiknek köszönhetően a megelőzésben is hasznosnak találták őket a kutatók.

Az áfonya antioxidáns hatású C-vitamint és mangánt tartalmaz. Gátolja a rákos sejtek szaporodását a kutatások szerint. A kezelések alatt mellékhatásként felmerülő dekoncentráltságot is orvosolja, és a memóriát is védi.
Fotó: BrianAJackson / Getty Images Hungary
A narancs jó C-vitamin-forrás, továbbá tiamint, folátot és káliumot is tartalmaz, bizonyítottan támogatja az immunrendszert a kezelések alatt és után, továbbá gátolja a rákos sejtek növekedését. A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását is, így a fellépő vérszegénység ellen is hasznos.
Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary
A banán nyelési zavarok esetén jó tápanyag-utánpótló gyümölcs, tartalmaz B6-vitamint, mangánt, káliumot, C-vitamint is, de a hasmenéses, hányásos tüneteket is enyhíti. Segít az elveszített elektrolitok pótlásában. Pektintartalma vastagbélrák esetén feltételezhetően akadályozza a rákos sejtek növekedését.
Fotó: kuppa_rock / Getty Images Hungary
A grépfrút antioxidáns hatású A- és C-vitamint, likopint, káliumot tartalmaz. A benne levő karotinoidok tanulmányok szerint csökkentik a kemo- és a sugárterápia egyes mellékhatásait, és az agyi funkciókat is védik. Mivel azonban egyes gyógyszerek hatását befolyásolja, fogyasztásáról mindenképp egyeztetni kell az orvossal.
Fotó: NoirChocolate / Getty Images Hungary
Az alma gazdag C-vitaminban és pektinben, így segíti a gyógyulást, erősíti az immunrendszert is. Az emésztőrendszeri panaszokat, a hasmenést is enyhíti, a benne levő kálium az esetenként fellépő ödémásodás, vízvisszatartás ellen is segít.
Fotó: pjohnson1 / Getty Images Hungary
A citrom remek C-vitamin-forrás, így antioxidáns, sejtvédő hatással bír, de némi káliumot, vasat, B6-vitamint is tartalmaz. Egyes vegyületeiről kimutatták, hogy a rákos sejtek növekedését is megakadályozza. Kísérletek szerint a szorongás leküzdésében is segíthet.
Fotó: Plush Studios/Chris Gramly / Getty Images Hungary
A gránátalma tartalmaz C- és K-vitamint, rostot, folátot, ellágsavat és káliumot is. Egyes kutatások szerint a memória védelmére és a dekoncentráltság ellen is jó. Más kísérletek azt is igazolták, hogy hatóanyagai az ugyancsak mellékhatásként is fellépő ízületi fájdalmakat is enyhíthetik.
Fotó: lola1960 / Getty Images Hungary
A fekete szeder gazdag C- és K-vitaminban, mangánban, antioxidáns hatású vegyületeket, így ellágsavat, galluszsavat, klorogénsavat tartalmaz. Kutatások szerint - más bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan - véd a DNS-károsodástól, lassítja a rákos sejtek növekedését.
Fotó: ivandzyuba / Getty Images Hungary
Az eperben is sok C-vitamin, folát, mangán, kálium és antioxidáns hatású vegyület, így pelargonidin található. Enyhe nyelési nehézségekkel küzdőknek is ideális, de egy állatkísérlet szerint a tumornövekedés blokkolásában is hasznos lehet kivonata.
Fotó: Gancino / Getty Images Hungary
A cseresznye C-vitamint, káliumot, rezet tartalmaz, jó antioxidáns-forrás, van benne például béta-karotin, lutein és zeaxantin is, így a koncentrált kivonatáról már bebizonyították, hogy gátolja a tumorsejtek növekedését.
Fotó: boule13 / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük