Gátolja a rákos sejtek növekedését és erős antioxidáns: így fogyaszd a gránátalmát!

A gránátalma nemcsak gyönyörű és finom, de a rákellenes táplálkozás egyik legfontosabb eleme lehet.

granatalma-gyumolcs

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gránátalma eredeti őshazája Perzsiában, a mai Irán területén található, ahol legalább ötezer éve termesztik. Megjelenik a görög mitológiában, Perszephoné történetében és a Bibliában is: Mózes ígérte a sivatagi vándorlás alatt a gránátalma után vágyakozó Izrael népének, hogy az ígéret földjén is megtalálják majd e gyümölcsöt.

A középkorban, majd később is a termékenység szimbóluma volt, Aragóniai Katalin például gránátalmamagot evett abban a reményben, hogy fiút szülhet VIII. Henriknek.

Komoly vitamin- és antioxidánsforrás

A gyümölcsben a kis gránátalmamagokat áttetsző, édes, intenzív ízű piros hús veszi körbe, elválasztva őket a héjtól és a hártyás résztől. Levét széles körben használják, például gránátalmamelasz készítéséhez, ami egy, a Közel-Keleten hagyományos termék, mely a gyümölcs levéből cukor és citromlé hozzáadásával készül. A gránátalmaél kiváló K-vitamin-, folsav-, kálium- és magnézium-, továbbá jó B5-, B6- és E-vitamin-forrás. A gyümölcslé antioxidáns tannin- és flavonoidtartalma szintén magas.

Gátolja a ráksejtek növekedését

A Nutrition and Cancer szaklap egyik 2009-es áttekintő cikkében a gránátalmalében nagy mennyiségben előforduló antioxidáns vegyületekről van szó. A szerzők olyan kísérletek eredményeit összegezték, amelyek rámutatnak arra, hogy a gránátalmalé-kivonat gátolja a mell-, a prosztata-, a bél- és a tüdőráksejtek növekedését.

Egy klinikai vizsgálatban a kivonat hatását mérték prosztatarákban szenvedő betegeken. A PSA - prosztataspecifikus antigén, a prosztataráksejtek jelenlétét jelző anyag - szintjét vizsgálták a páciensek vérében. A gránátalmalé-kivonat szignifikáns módon növelte a PSA-szintek megduplázásához szükséges időtartamot, azaz lelassította a betegség folyamatát.

Hogyan fogyaszd?

A gránátalma ma már könnyen beszerezhető, nem beszélve a gránátalmaléről, mely még koncentráltabb antioxidáns- és tápanyagforrás - bár nem tartalmaz rostanyagokat -, és gyógynövény-szaküzletekben, bioboltokban biztosan kapható. Nem csak önmagában és lé formájában lehet azonban fogyasztani a gyümölcsöt. Nézd meg képeken, milyen sokoldalúan variálható!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
16936778 724c3c3cb23f3ba0b75f4e358a378f97 wm.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Ezt is szeretjük