Gátolja a rákos sejtek növekedését és erős antioxidáns: így fogyaszd a gránátalmát!
A gránátalma nemcsak gyönyörű és finom, de a rákellenes táplálkozás egyik legfontosabb eleme lehet.

granatalma-gyumolcs
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gránátalma eredeti őshazája Perzsiában, a mai Irán területén található, ahol legalább ötezer éve termesztik. Megjelenik a görög mitológiában, Perszephoné történetében és a Bibliában is: Mózes ígérte a sivatagi vándorlás alatt a gránátalma után vágyakozó Izrael népének, hogy az ígéret földjén is megtalálják majd e gyümölcsöt.

A középkorban, majd később is a termékenység szimbóluma volt, Aragóniai Katalin például gránátalmamagot evett abban a reményben, hogy fiút szülhet VIII. Henriknek.

Komoly vitamin- és antioxidánsforrás

A gyümölcsben a kis gránátalmamagokat áttetsző, édes, intenzív ízű piros hús veszi körbe, elválasztva őket a héjtól és a hártyás résztől. Levét széles körben használják, például gránátalmamelasz készítéséhez, ami egy, a Közel-Keleten hagyományos termék, mely a gyümölcs levéből cukor és citromlé hozzáadásával készül. A gránátalmaél kiváló K-vitamin-, folsav-, kálium- és magnézium-, továbbá jó B5-, B6- és E-vitamin-forrás. A gyümölcslé antioxidáns tannin- és flavonoidtartalma szintén magas.

Gátolja a ráksejtek növekedését

A Nutrition and Cancer szaklap egyik 2009-es áttekintő cikkében a gránátalmalében nagy mennyiségben előforduló antioxidáns vegyületekről van szó. A szerzők olyan kísérletek eredményeit összegezték, amelyek rámutatnak arra, hogy a gránátalmalé-kivonat gátolja a mell-, a prosztata-, a bél- és a tüdőráksejtek növekedését.

Egy klinikai vizsgálatban a kivonat hatását mérték prosztatarákban szenvedő betegeken. A PSA - prosztataspecifikus antigén, a prosztataráksejtek jelenlétét jelző anyag - szintjét vizsgálták a páciensek vérében. A gránátalmalé-kivonat szignifikáns módon növelte a PSA-szintek megduplázásához szükséges időtartamot, azaz lelassította a betegség folyamatát.

Hogyan fogyaszd?

A gránátalma ma már könnyen beszerezhető, nem beszélve a gránátalmaléről, mely még koncentráltabb antioxidáns- és tápanyagforrás - bár nem tartalmaz rostanyagokat -, és gyógynövény-szaküzletekben, bioboltokban biztosan kapható. Nem csak önmagában és lé formájában lehet azonban fogyasztani a gyümölcsöt. Nézd meg képeken, milyen sokoldalúan variálható!

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
16936778 724c3c3cb23f3ba0b75f4e358a378f97 wm.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Ezt is szeretjük