Rákmegelőző, és négyféle antioxidáns van benne: így fogyaszd az okrát!
Hazánkban is egyre népszerűbb az egészséges, különleges zöldség.

ThinkstockPhotos-507115194
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okra a mályvafélék családjába tartozó évelő növény, melyet a számos magot tartalmazó, mintegy 18 centiméter hosszú terméséért termesztenek. A zöldségféle Afrikából származik, majd először a Földközi-tenger vidékén terjedt el. Amerikába csak az 1600-as években jutott el, valószínűleg a rabszolga-kereskedelem által.

Az okra ma egyre népszerűbb, sokan istenítik különlegessége és egészségvédő hatásai miatt - vagy épp gyűlölik nyálkássága okán -, és már korántsem csak a louisianai kreolok fűszeres raguja, a gumbo legfontosabb hozzávalójaként ismert.

Mi van az okrában?

Egy adag okra a napi K-vitamin-szükséglet 80%-át fedezi, a C-vitamin esetében ez 44%, valamint rosttartalma is igen magas. Ezen kívül jelentős A- és B6-vitamin-, folsav-, B3-, B2-vitamin-, mangán-, kalcium-, magnézium-, réz- és káliumforrás is. Többféle antioxidánst is nagy mennyiségben tartalmaz, a C-vitamin mellett béta-karotin, lutein és zeaxantin formájában vannak jelen benne antioxidánsok nagyobb mennyiségben.

Nagyon gazdag rákmegelőző antioxidánsokban

Az okrát bőséges tápanyagai hasznos betegségmegelőző élelemmé teszik. A Food and Chemical Toxilogy egy 2009-es tanulmánya is kiemelte az okra magjainak antioxidáns képességét. Ahogyan a kutatók egyre több betegség okaként ismerik fel az oxidatív stresszt, egyre egyértelműbb, hogy az antioxidáns hatású növényi hatóanyagokat nagy mennyiségben tartalmazó étkek fogyasztása egészségmegőrző hatású, és segíthet a betegségek, többek között a rákos folyamatok leküzdésében.

Egy nagy, átfogó tanulmány megállapította, hogy az Egyesült Államok déli részén jellemző táplálkozás, mely gyakran tartalmaz okrát, alacsonyabb prosztatarák-kockázattal volt összefüggésben.

Ha az italok terén is a legegészségesebb verziókat keresed, a következőkkel nem foghatsz mellé, nézd meg a képeket!

Így használd!

Az okra hagyományos elkészítési módja - raguként és levesekben - nem károsítja az antioxidánsokat, ásványi anyagokat és zsírban oldódó vitaminokat. Ha kevésbé nyálkás ételt szeretnél, válaszd az egészen fiatal terméseket. Az okra rövid idő alatt puhára fő, így nem kell aggódni, hogy tápanyagai jelentős veszteséget szenvednek. Ha jó minőséget szeretnél, válassz élénkzöld színű, selymes pihékkel borított, feszes és foltmentes terméseket.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
borito.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Ezt is szeretjük