Gyomorégés ellen természetesen: 10 étel, ami hamar rendbe teszi a hasat

Gyakori gyomorsavproblémák esetén a kímélő fogások megkönnyebbülést hoznak az emésztőrendszernek.

Gyomorégés elleni ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorégés okai különbözőek lehetnek: gyakran egyszerűen a túlevés vagy az éhgyomorra fogyasztott savas ételek okozzák, de akár baktériumfertőzés is állhat a háttérben, amikor is mielőbb orvoshoz kell fordulni. A diéta azonban rengeteget javít az ember állapotán.

Nagyon kellemetlen érzés, amikor a túl sok gyomorsav a gyomorszájon át visszajut a nyelőcsőbe, ám a tüneti kezelésre számos lehetőség rendelkezésre áll. A magnéziumalapú savlekötők mellett a vízfogyasztás és egyes gyógynövényes teák is sokat enyhítenek a panaszokon.

Gyomorkímélő ételek

Akármi okozza a bajt, a gyomorkímélő diéta valóságos megkönnyebbülést hoz az emésztőszerveknek. A gyomorbarát fogások cukorban és zsírban szegények, ám sok-sok zöldséget tartalmaznak. Javasolt csökkenteni a savban gazdag citrusfélék fogyasztását, valamint elhagyni az alkoholos italokat és a kávét, mely lecserélhető egy kímélő, élénkítő hatású teára, és a dohányzásról is jobb lemondani, hiszen felerősíti a problémát.

A sárgarépa nagyszerű, A-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, gyomorkímélő alapanyag, melyből isteni finom krémleves is készíthető. Gyomorbaj esetén a hagymával bánj csínján!
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
A sült zöldségek is segítenek a gyomorégés megszüntetésében, ám az olajban sütés helyett a sütőt válaszd: a sült cékla akár köretnek is megfelelő, és tele van káliummal, vassal, vitaminokkal.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary
A tökfélék is hasznosak a gyomorsav csökkentésében. A sütőtökös-spenótos saláta akár uzsonnának is megfelelő, és tele van káliummal, A-, E- és K-vitaminnal.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary
A tojás, különösen a tojásfehérje ajánlott gyomorégés, illetve reflux esetén. Vitamindús, tápláló reggeli lehet megfőzve, de az olajos rántottát inkább kerüld akut panaszok esetén!
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary
Szintén remek kímélő reggeli készülhet zabpehelyből, mely rengeteg rostot tartalmaz, és felszívja a feleslegesen sok savat, így csökkenti a fájdalmas panaszokat. Citrusok helyett banánnal párosítsd, ha többre vágysz a natúr zabkásánál!
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary
A zsíros húsok kerülendők, helyette a sovány, főleg fehér húsárukat érdemes a tányérra tenni. A grillezett vagy sütőzacskóban sült csirke is finom, és így még a zöldséget is megsütheted a hússal együtt.
Fotó: gkrphoto / Getty Images Hungary
Halakból is többet kellene fogyasztani gyomorproblémák esetén. Nemcsak tele vannak értékes tápanyagokkal, így szelénnel, D- vagy B-vitaminokkal, de zsírban is szegények. A grillezett pisztráng szuper fogás.
A spárgaszezon tavasszal rövid ideig tart, de azt érdemes lesz kihasználni: a zöldség párolva vagy sütve nemcsak finom, de kíméli is a gyomrot, miközben tele van káliummal, A- és K-vitaminnal.
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary
A zöldségek főzve is gyomorkímélőek, ásványianyag-tartalmuk viszont magas. A sűrű levesbe kerüljön sok gyökérzöldség, ízesítésképp gyomorbarát és hányingercsökkentő hatású gyömbért is tehetsz bele.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A kímélő saláták is nagyon ajánlottak gyomorégés esetén, melyek legjobb alapanyaga a fejes saláta, a zeller, a szárzeller és természetesen az édeskömény. Olívaolajjal nyakon öntve sem fokozzák a panaszokat!
Fotó: NoirChocolate / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük