Tényleg csodát tesz a citromos víz a szervezettel? A táplálkozástudósok véleményét kérdezték

Sokan esküsznek rá, ezért elmondták, igazából mennyit segít a szervezetnek.

A citromos víz valódi hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan úgy vallják, reggelente egy pohár langyos víz frissen facsart citromlével csodát tesz a szervezettel: segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, felfrissíti az agyműködést, és a fogyókúrának is lendületet ad. 

A citromos víz nagyon népszerű, hiszen olcsó és gyors frissítő, viszont a dietetikusok és  táplálkozástudósok szerint nem érdemes csodaszerként tekinteni rá. Wesley Delbridge, az Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia dietetikus szóvivője az előnyökről és a túlzásokról is beszélt.

Citrom és víz

Az ideális esetben hét-nyolc óra alvást követően a citromos víz egy alacsony kalóriatartalmú reggeli frissítő, mellyel kapcsolatban a tudományos tények mégis inkább a víz hatását támasztják alá. Mivel sokan nem isznak elegendő vizet, a reggeli szokás citrommal vagy nélküle is számos pozitív eredményhez vezet.

A dehidratáció lassítja az anyagcserét, és káros az élettani folyamatokra, ezért a mindennapos megnövelt vízfogyasztás érezhetően segít az emésztés serkentésében, továbbá gyorsítja az agyi funkciókat, kedvezően hat a vérnyomásra, sőt, még a bőr is feszesebbé válik tőle.

Üdítő helyett citromos víz

Az ital nemcsak a víztartalmának köszönheti jótékony hatását. Mivel az ember ezzel sok esetben a magas cukortartalmú üdítőket váltja ki, további egészségügyi előnyökkel is számolhat. A szénsav mellőzése a gyomorproblémákat is megszüntetheti, míg a számos okból egészségtelen cukor mérsékelt bevitele a gyulladásos és az érrendszeri betegségeket is nagyobb eséllyel segít kiküszöbölni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia álláspontja szerint tehát a citromos vízben semmi mágia nincs, és jelenleg nincs a hatásait hitelt érdemlően alátámasztó tanulmány sem, csak a fentiek miatt javasolt a fogyasztása. Figyelembe kell viszont venni, hogy gyomorégésre hajlamosoknak nem ajánlott, és a gyengébb fogzománcot is károsíthatja.

Nem méregtelenít

A citromot sokan lúgosító, detoxikáló hatása miatt teszik a vízbe, ezt azonban szintén megcáfolták a  szakemberek. A szervezetben felgyűlő toxinok semlegesítését elsősorban a máj és a vese végzi, melyek a szervekkel együttműködve szabályozzák a test pH-értékét. Ezt ételekkel nem lehet befolyásolni számottevő mértékben.

Citrom és C-vitamin

A citrom nagyon egészséges gyümölcs, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért helye van a tudatos életmódban, a táplálkozástudósok viszont felhívták a figyelmet arra is, hogy önmagában nem szabadna erre alapozni a vitaminbevitelt.

Egy szelet citrom leve körülbelül 1 milligramm C-vitamint tartalmaz, tehát ebből nagyjából hatvan pohár fedezné a hivatalos napi ajánlott beviteli értéket, immunerősítésre pedig ennél is több kellene. A citromban is megtalálható flavonoidok és antioxidánsok rákellenes hatását ugyan kutatások bizonyították, egy pohár itallal viszont a szükséges mennyiségek 1%-a sem pótolható. Ezt tehát mindig jobb más vitaminforrásokkal együtt fogyasztani.

Igazi C-vitamin-bombák

Sokkal hatékonyabb immunerősítők is léteznek a citrusoknál. 

20-szor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban: a legerősebb gyógyító bogyókat mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük