Nem csak a fogyásnál segíthet: a gyömbér legjobb tulajdonságai
Azt már biztosan tudod, hogy a gyömbér fogyaszt, de nem csak ezért érdemes gyakrabban fogyasztani.

gyomber
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyömbér többnyire igen megosztó, sokan ódzkodnak tőle, de legalább ugyanennyien istenítik a csípős, kissé kesernyés, ám illatos növényt. Szeresd vagy éppen utáld, a pozitív egészségügyi hatásaihoz szemernyi kétség sem férhet.

A népgyógyászat régóta ismeri és használja a gyömbért: Kínában például mintegy háromezer éve a gyógyászat nélkülözhetetlen szereplője, de az indiai ayurvéda is előszeretettel alkalmazza a különféle nyavalyák enyhítésére. 

A fogyókúrától a konyháig

A gyömbér eredetileg a trópusokon honos, gumós gyökerű, évelő növény, melynek a gyökere hasznosítható. Míg az ókorban - különösen a görögök - inkább az étkezések végén fogyasztották, addig napjainkban a levesektől kezdve a főételeken át a desszertig bezárólag nyersen, szárítva, őrölve, sőt, kandírozva is használják.

A konyhán kívül az orvoslásban és a diétás élelmiszerek között is találkozhatsz a gyömbérrel, hiszen számtalan zsírégető, megfázás elleni tea alapanyaga a távol-keleti fűszer. Gombaölő, fájdalomcsillapító hatásánál fogva torokfájásra, erős köhögésre is hatékony lehet, csípős mivoltának köszönhetően ugyanis megtisztíthatja a tüdőt a lerakódott baktériumoktól, miközben csillapíthatja a köhögést.

A gyömbér kevésbé ismert hatásai

Jó, ha tudod, hogy amennyiben epeköved van, netán gyógyszeres kezelésre szorulsz cukorbetegség vagy véralvadási problémák miatt, orvosi egyeztetés nélkül nem ajánlott egyszerre nagyobb mennyiségű gyömbér fogyasztása. Ellenkező esetben viszont megéri a kiegyensúlyozott étrend részévé tenned.

Ezt is szeretjük