Kínzó menstruációs görcsök: 2 egyszerű otthoni trükk, ami tényleg hat

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász írása a természetes görcsoldásról.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció, más néven dysmenorrhoea a nők jelentős részét érinti, és teszi próbára fájdalomtűrő képességüket hónapról hónapra.

Szerencsére a patikában kapható gyógyszereken kívül a természet is kínál több olyan növényt, ami enyhíthet ezeken a kínokon, ilyen többek között a gyömbér is.

Gyömbérrel a menstruációs görcsök ellen

A gyömbér jótékony hatása feltehetően a prosztaglandintermelés gátlásában keresendő. Ezek a vegyületek a hormonokhoz hasonlóan befolyásolják a szervek működését. A menstruáció alatt nagyobb mennyiségben termelődnek a méhben, összehúzódásra késztetik a méh simaizomzatát.

Dysmenorrhoeás nők esetében kísérletek során jellemzően az átlagosnál magasabb volt a vérben a gyulladást és görcsöket fokozó prosztaglandinok, a PGE2 és a PGF2α szintje. A gyömbér - a benne lévő gingerol hatóanyagnak köszönhetően - közvetve ezen molekulák termelését csökkenti. Egy 2009-es klinikai vizsgálat során, amely a The Journal of Alternative and Complementary Medicine szakfolyóiratban jelent meg, nem találtak különbséget az ibuprofen, a mefenaminsav és a gyömbér menstruációs görcsöket oldó hatása között. Így ha ez az eredmény esetleg még eltúlzottnak is tekinthető, jelzi, hogy a gyömbér valóban hatásos kezelés lehet az ilyen jellegű problémákra.

Így használd a gyömbért!

A gyömbér görcsoldó hatását több módon is kihasználhatod. Ha szereted markáns, csípős ízét, fogyaszthatod frissen hámozott formában, akár napi háromszor-négyszer is ujjnyi mennyiségekben. De főzhetsz belőle teát - ehhez az őrölt gyömbér is megfelelő. Ezen kívül pedig lehet már tabletta formájában is kapni.

Tudtad?
Az erős fűszernövény kismértékben csökkentheti a véralvadást, így fogyasztása sem műtét előtt, sem műtét után nem javasolt egy pár napig. Kattints korábbi cikkünkre, és tudj meg többet a gyömbér jótékony egészségügyi hatásairól!

Görcsoldó masszázs

Menstruációs görcsöket oldó masszázstechnikákból mind írásos, mind videofelvétel formájában számtalan elérhető az interneten, ezeknek a legnagyobb része kis gyakorlással bárki számára könnyen elsajátítható - az alábbi videó jól szemlélteti a technikát. Több páciensem alkalmaz görcsoldó masszázst - elmondásuk szerint kielégítő eredménnyel.

A legtöbb ilyen gyakorlat hasonló mozdulatsorokból áll. Vázlatosan: a masszázs első felében köldök körüli körkörös mozdulatokkal kell enyhe nyomást gyakorolni az alhasra, miközben a körök sugarát addig növeled, amíg az az egész hasra kiterjed. A gyakorlat második felében a hátnak körülbelül azon részét kell masszírozni, ahol a medencecsont és a keresztcsont összekapcsolódik, mindkét oldalon, körkörös mozdulatokkal.

Használj illóolajat!

A masszázshoz javasolt masszázsolajok használata, különösen a levendula-, a gyömbér- és a fokhagymaolaj bír görcsöket enyhítő hatással. Véleményem szerint érdemes ezeket a masszázstechnikákat kipróbálni, és ha javulnak tőlük a panaszok, akkor be lehet építeni a napi rutinba a menstruáció alatt.

Akupresszúrás segítség

Amennyiben nem tapasztalsz változást, felkereshetsz egy akupresszúrában jártas szakembert, aki kifejezetten ezzel foglalkozik, és a megfelelő akupresszúrás pontokat ismerve szakszerűbben tudja a masszázst elvégezni.

Ezt is szeretjük