Kínzó menstruációs görcsök: 2 egyszerű otthoni trükk, ami tényleg hat

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász írása a természetes görcsoldásról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció, más néven dysmenorrhoea a nők jelentős részét érinti, és teszi próbára fájdalomtűrő képességüket hónapról hónapra.

Szerencsére a patikában kapható gyógyszereken kívül a természet is kínál több olyan növényt, ami enyhíthet ezeken a kínokon, ilyen többek között a gyömbér is.

Gyömbérrel a menstruációs görcsök ellen

A gyömbér jótékony hatása feltehetően a prosztaglandintermelés gátlásában keresendő. Ezek a vegyületek a hormonokhoz hasonlóan befolyásolják a szervek működését. A menstruáció alatt nagyobb mennyiségben termelődnek a méhben, összehúzódásra késztetik a méh simaizomzatát.

Dysmenorrhoeás nők esetében kísérletek során jellemzően az átlagosnál magasabb volt a vérben a gyulladást és görcsöket fokozó prosztaglandinok, a PGE2 és a PGF2α szintje. A gyömbér - a benne lévő gingerol hatóanyagnak köszönhetően - közvetve ezen molekulák termelését csökkenti. Egy 2009-es klinikai vizsgálat során, amely a The Journal of Alternative and Complementary Medicine szakfolyóiratban jelent meg, nem találtak különbséget az ibuprofen, a mefenaminsav és a gyömbér menstruációs görcsöket oldó hatása között. Így ha ez az eredmény esetleg még eltúlzottnak is tekinthető, jelzi, hogy a gyömbér valóban hatásos kezelés lehet az ilyen jellegű problémákra.

Így használd a gyömbért!

A gyömbér görcsoldó hatását több módon is kihasználhatod. Ha szereted markáns, csípős ízét, fogyaszthatod frissen hámozott formában, akár napi háromszor-négyszer is ujjnyi mennyiségekben. De főzhetsz belőle teát - ehhez az őrölt gyömbér is megfelelő. Ezen kívül pedig lehet már tabletta formájában is kapni.

Tudtad?
Az erős fűszernövény kismértékben csökkentheti a véralvadást, így fogyasztása sem műtét előtt, sem műtét után nem javasolt egy pár napig. Kattints korábbi cikkünkre, és tudj meg többet a gyömbér jótékony egészségügyi hatásairól!

Görcsoldó masszázs

Menstruációs görcsöket oldó masszázstechnikákból mind írásos, mind videofelvétel formájában számtalan elérhető az interneten, ezeknek a legnagyobb része kis gyakorlással bárki számára könnyen elsajátítható - az alábbi videó jól szemlélteti a technikát. Több páciensem alkalmaz görcsoldó masszázst - elmondásuk szerint kielégítő eredménnyel.

A legtöbb ilyen gyakorlat hasonló mozdulatsorokból áll. Vázlatosan: a masszázs első felében köldök körüli körkörös mozdulatokkal kell enyhe nyomást gyakorolni az alhasra, miközben a körök sugarát addig növeled, amíg az az egész hasra kiterjed. A gyakorlat második felében a hátnak körülbelül azon részét kell masszírozni, ahol a medencecsont és a keresztcsont összekapcsolódik, mindkét oldalon, körkörös mozdulatokkal.

Használj illóolajat!

A masszázshoz javasolt masszázsolajok használata, különösen a levendula-, a gyömbér- és a fokhagymaolaj bír görcsöket enyhítő hatással. Véleményem szerint érdemes ezeket a masszázstechnikákat kipróbálni, és ha javulnak tőlük a panaszok, akkor be lehet építeni a napi rutinba a menstruáció alatt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Akupresszúrás segítség

Amennyiben nem tapasztalsz változást, felkereshetsz egy akupresszúrában jártas szakembert, aki kifejezetten ezzel foglalkozik, és a megfelelő akupresszúrás pontokat ismerve szakszerűbben tudja a masszázst elvégezni.

Ezt is szeretjük