Karcsúak, és sokáig élnek: 3 zsírolvasztó táplálék, amit a tibeti nők fogyasztanak

A tibeti nők nem feltétlenül a genetikának köszönhetik karcsú alakjukat.

Ezért karcsúak a tibeti nők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tibet a Föld legmagasabban fekvő területe, 4900 méter tengerszint feletti magasságával a világ tetejeként emlegetik. A tibeti népnek olyan hagyományai, kultúrája és étkezési szokási vannak, amely egyedivé teszi őket a világon.

A távol-keleti gasztronómia merőben eltér a nyugati világ zsíros, hússal, szénhidráttal teli táplálkozásától, így nem csoda, hogy sokkal kevesebb tibeti küzd súlyfelesleggel, mint a nyugati országok lakói. Tibetben kiugróan magas a 91 évnél idősebb emberek aránya is, amit elsősorban életmódjuknak és étrendjüknek köszönhetnek. 

Ezért karcsúak a tibeti nők

A negyvenes-ötvenes nők akár tíz évet is letagadhatnak korukból, amellett, hogy tudatosan táplálkoznak, és élvezik az ízeket, a mozgás is a mindennapjaik része, igaz nem úgy, mint nyugati társaiké.

GettyImages-179429082
Fotó: OceanFishing / Getty Images Hungary

Árpa, az éltető erő

A tibeti emberek éltető erejének nevezik az árpát, nem csoda, mivel élettani hatásai kiemelkedőek: az egyik legmagasabb rosttartalommal bíró gabonaféléről van szó, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását, hosszasan eltelít, és nem emeli meg a vércukorszintet. Serkenti az emésztést, kellő folyadékfogyasztás mellett gyorsítja a vastagbélben lerakódott salakanyagok távozását, megkönnyítve a tápanyagok felszívódását. Gazdag A-, B1- és B3-vitaminban, továbbá kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban, foszforban és rézben. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, hatóanyagai megtisztítják a vérereket és védik a szívet.

Az árpából készült tsampa.
Az árpából készült tsampa.
Fotó: Craig Lovell / Getty Images Hungary

A tibetiek a hántolatlan árpából lisztet őrölnek, amit campának hívnak, ez a legfontosabb eledelük, amit vajjal, vízzel vagy sós teával készítenek, és gombócokba gyúrva fogyasztanak. Az árpából bort is készítenek. 

Jakvaj és ghi

A tibetiek jaktejből köpült jakvajat használnak, ami rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkezik, és megfelelő védelmet nyújt a betegségekkel szemben. Fontos számukra a ghi, vagyis tisztított vaj is, amit vízibivaly, tehén vagy jaktej zsiradékából készítenek egy különleges eljárás során, amely révén nem romlik, és akár évekig eltartható. Sütnek, főznek vele, de még az ájurvédikus masszázs során is felhasználható. A ghi omega-3 zsírsavat tartalmaz, erősíti a bélflórát, és segíti a tápanyagok gyors felszívódását. 

Tibeti nő jakot fej.
Tibeti nő jakot fej.
Fotó: Getty Images Hungary

Húsok és fűszerek

A tibetiek rengeteg húst fogyasztanak, kedvelik a jak- és marhahúst, de megeszik a kecske- és ürühúst is. Levesekhez, zöldségekhez kínálják, de szárítva, csíkokban is használják. Disznóhúst és bivalyhúst nem fogyasztanak, utóbbit vallási okokból, mivel úgy gondolják, több istenség is reinkarnálódott bivaly formájában. Csirke és hal nagyon ritkán kerül a tányérjukra. Májusban, a tibetiek szent hónapjában egyáltalán nem esznek húst, ekkor tartják Buddha megvilágosodásának és nirvánába távozásának ünnepét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mivel Tibet magas hegyvidéki terület, a föld nem sok zöldséget ad, ezért a tibeti ételek általában kevés zöldséggel és gyenge fűszerezéssel készülnek. Hagymát, gyömbért, vízitormát, curryt, köménymagot, szójaszószt vagy úgynevezett garam masalát használnak, amely fahéjból, római köményből, korianderből, babérlevélből, kardamomból, szegfűszegből, fekete borsból és szerecsendióból áll. Hatóanyagaik felveszik a harcot a lelassult anyagcserével, ezáltal beindítják a fogyást.

Ezért karcsúak a Japán nők

A japán diéta nagyon egyszerű alapelveken nyugszik, amelyet akár te magad is könnyedén be tudsz tartani.

Ezért karcsúak a japán nők - Három zsírégető táplálék, amit gyakran fogyasztanak

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük